Väestön ikääntyminen ja lasten määrän väheneminen vaikuttavat sekä suun terveydenhuoltoon että lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.
Lasten, nuorten ja perheiden palveluja tarjotaan Pirkanmaalla tällä hetkellä 420 toimipisteessä. Toimipisteiden asukaspohja sekä käynti- ja henkilöstömäärät eroavat huomattavasti toisistaan. Palveluiden saatavuudessa sekä toimintamalleissa ja digitaalisten palvelujen käyttöasteissa on tällä hetkellä suuria eroja.
Lapsiperheiden palveluihin esitettävä palveluverkko jakautuu fyysisiin toimipisteisiin, liikkuviin palveluihin ja digipalveluihin. Lapsiperheiden palveluissa ammattilaiset liikkuvat jo nyt paljon eri toimipisteisiin. Tätä vahvistetaan tulevaisuudessa. Jotta asiointi olisi sujuvampaa, digipalveluja lisätään entisestään ja käyttöön otetaan etävastaanottopalveluja, chattejä, sähköistä ajanvarausta ja verkkolomakkeita.
Fyysistä palveluverkkoa tiivistetään, jotta voidaan turvata toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelujen kokonaisuus maakuntatasoisena. Myös toimipisteiden aukioloaikoja esitetään laajennettaviksi.
- Neuvoloiden ja opiskeluhuollon palvelut ovat jatkossakin pääsääntöisesti lapsiperheiden lähipalvelua. Pienten kuntien alueilla neuvoloiden vastaanottopaikka voi olla yhteisesti käytettävissä tiloissa esimerkiksi sosiaali- tai opiskeluhuollon palvelujen kanssa, kertoo lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan johtaja Titta Pelttari.
Lapsiperheiden kanssa työskentelevien eri ammattilaisten yhteistyö on otettu huomioon toimipisteverkostoa suunniteltaessa.
- Kaikille lapsille ja nuorille tarkoitetuissa lähipalveluissa korostuu tiiviin yhteistyön tarve päiväkotien ja koulujen kanssa. Sen sijaan haasteellisessa elämäntilanteessa olevien perheiden tarvitsema moniammatillinen tuki ja erityispalvelut varmistetaan kaikille pirkanmaalaisille yhdenvertaisesti vain sillä, että näitä erityispalveluja keskitetään. Lisäksi oman palvelutuotannon osuutta erityisesti lastensuojelun laitoshoidossa esitetään vahvistettavaksi.
Hammashoitoonkin lisää liikkuvaa ja digitaalista palvelua
Suun terveydenhuollossa on tavoitteena, että vuoteen 2035 mennessä fyysisissä toimipisteissä toteutuisi kolme neljäsosaa kaikista käynneistä. Joka kymmenes käynti olisi digitaalinen kohtaaminen, ja liikkuvia palveluja käytettäisiin 15 prosentissa käynneistä.
- Tällä hetkellä hammashoidon liikkuvia palveluja tarjotaan lähinnä alakoululaisille. Tavoitteena on lisätä tarjontaa myös muille asiakasryhmille, kertoo suun terveydenhuollon toimialuejohtaja Minna Luoto.
Koululaisten määräaikaistarkastuksia tehdään kouluilla liikuteltavien hoitokoneiden avulla. Päivän aikana saadaan tarkastettua 30–50 prosenttia enemmän potilaita kuin perinteisellä hammashoitolassa tehtävällä mallilla. Voimavaroja voidaan suunnata niille koululaisille, jotka tarvitsevat hoitoa ja/tai erityistä tuke suun omahoidossa.
Toiminta laajenee kuluvan lukuvuoden aikana kaikkiin muihin paitsi Tampereen kouluihin, joissa se otetaan käyttöön seuravana lukuvuonna.
Hammashoidon palveluverkkoa esitetään tiivistettäväksi vuoteen 2035 mennessä. Toimipisteet vähenisivät reilussa kymmenessä vuodessa 53:sta 30 toimipisteeseen.
Toimipisteiden aukioloaikoja esitetään vastaavasti laajennettavaksi, ja se parantaa palveluun pääsyä. Liikkuvilla palveluilla täydennetään palveluita erityisesti haja-asutusalueilla, jossa julkinen liikenne on heikkoa.
Toimitiloja koskevat muutokset esitetään toteutettavaksi pitkällä aikavälillä ja hallitusti niin, että toimitilojen lisärakentamis- ja perusparannustarpeet otetaan huomioon. Muutoksista on tehty monipuolinen vaikutusten arviointi.
Aluehallitus käsittelee esityksiä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä suun terveydenhuollon palveluverkosta maanantaina 6.11.2023.
Katso aluehallituksen esityslista tästä linkistä
Asukasinfot jatkuvat
Seuraavat asukasinfot käsittelevät lasten, nuorten ja perheiden palveluja sekä suun terveydenhuoltoa ja ne pidetään Ylöjärvellä (valtuustosali) 6.11. ja Valkeakoskella 13.11. (Tietotien lukio) klo 17.30-19. Lisätiedot ja verkkolähetys sivulla pirha.fi/palveluverkko.