Vanhemmuuskahvila on ollut avoinna Tampereen Kaukajärvellä torstaisin kello 12–14 VTS-kotien kerhotiloissa. Idea matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminnan käynnistämiseen syntyi samaan aikaan monen toimijan ajatuksissa: tarve vanhemmille suunnatulle avoimelle matalan kynnyksen toiminnalle on ollut Kaukajärvellä suuri. Yhteinen tavoite yhdisti eri toimijoita kaupungilta, hyvinvointialueelta, Pakolaisnuorten tuki ry:stä ja Pikassokselta, joten toiminta pyörähti lopulta käyntiin nopeasti.
Tavoitteena on ollut vanhemmuuden tukeminen sekä ohjauksen ja neuvonnan tarjoaminen erilaisiin arjen kysymyksiin. Moniäänisyys on ollut kehittämistyössä tärkeää, ja vanhemmuuskahvilatoiminnalla onkin ollut tukena eri tahoista koostuva taustatiimi. Myönteistä on ollut huomata, että paikalle tullaan uudestaan ja samalla kävijöissä on ollut myös vaihtuvuutta. Kävijät ovat olleet pääasiassa maahanmuuttajataustaisia vanhempia Kaukajärven alueelta, mutta kahvilaan on tultu kauempaakin poikkeamaan ja hoitamaan asioita. Eri toimijoiden monipuolisen osaamisen myötä toimintaa on ollut mahdollista kehittää ja muokata kävijöiden tarpeita vastaavaksi.
Tarjolla yhteisöllisyyttä ja matalan kynnyksen neuvontaa
Kahvilassa on keskusteltu yhteisesti vanhemmilta nousseista aiheista, kuten lapsen kasvatukseen ja kehitykseen liittyvistä teemoista sekä esimerkiksi perusopetukseen, sosiaalisen median käyttöön, kiusaamiseen, neuropsykiatrisiin erityisvaikeuksiin ja lasten harrastustoimintaan liittyvistä asioista. Lisäksi keskustelua on käyty parisuhteeseen liittyvistä teemoista sekä yhteiskuntapoliittisesta viestinnästä ja eri lähteistä tulevasta tiedon luotettavuudesta. Myös yhdessä hoidettavien asioiden kirjo on ollut laaja, ja kahvilassa onkin ohjattu vanhempia työllisyys-, koulutus- ja talousasioissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kolmannen sektorin palveluissa.
Olemme huomanneet kävijöiden tarvitsevan opastusta digipalvelujen käyttöön ja digitaitojen harjoittamiseen, esimerkiksi tiedonhakuun. Samalla olemme havainneet muutostarvetta palvelujärjestelmään liittyen, esimerkiksi tarvetta palvelujen, hakemusten ja nettisivujen selkeyttämiselle ja saavutettavuudelle niin kielellisesti kuin visuaalisestikin.
Palvelujärjestelmässä olisi tärkeä huomioida edelleen mahdollisuus kasvokkaiseen ja kiireettömään kohtaamiseen. Myös sosiaaliturvaan tehdyt muutokset ja niiden näyttäytyminen konkreettisesti perheiden arkeen ovat herättäneet keskustelua kahvilassa. Muutokset ovat näyttäytyneet esimerkiksi arjen perustarpeista tinkimisenä, kun asumisen kustannukset ovat nousseet.
Kävijät ovat kokeneet toiminnan tarpeelliseksi
Toiminnasta saadun palautteen mukaan kävijöiden yksinäisyys on vähentynyt uusien ystävyyssuhteiden muodostumisen kautta ja suomen kielen taito on vahvistunut. Toimintaan ollaan oltu erittäin tyytyväisiä ja sille toivotaan jatkoa. Matalan kynnyksen maksuttomien toimintojen tarjoaminen nousi esiin keväällä julkaistussa Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalisessa raportissa, ja mielestämme Avaamo-vanhemmuuskahvila on vastannut osaltaan tähän toimenpide-ehdotukseen.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on tärkeä rooli yhteistoiminnallisesti järjestettävissä toiminnoissa, jotka matalan kynnyksen maksuttomien toimintojen kautta pitävät yllä yhteisöllisyyttä eri asuinalueilla. Vanhemmuuskahvilan toiminta on vahvistanut ajatustamme yhteistyön tärkeydestä ja vaikutuksesta ihmisten hyvinvoinnille. Mielestämme monitoimijaisuus rikastuttaa ammatillista kehittymistä ja syventää ymmärrystä toistemme työstä. Vanhemmuuskahvilan toiminta tulee iloksemme jatkumaan myös vuonna 2025!