Lähelle perhettä -hanke etsii ratkaisuja kehitysvammaisten lasten yksilölliseen asumiseen

Pirkanmaan hyvinvointialue on mukana Lähelle perhettä -hankkeessa, jonka tarkoituksena on kehittää asumispalveluita ja perheitä tukevia palveluita niin, että laitoshoidon määrää voidaan vähentää.

Uutinen
Äiti ja pieni tyttö syleilevät sohvan edessä.

Laitoshoito on aiemmin ollut merkittävä hoitomuoto kehitysvammaisille, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa ja tukea ympäri vuorokauden. 1990-luvun lopulta alkaen Suomi on pyrkinyt vähentämään kehitysvammaisten lasten laitosasumista ja siirtynyt kohti perheiden lähellä olevia asumisratkaisuja sekä yhteisöllisiä palveluja. 

Vuoden 2025 alussa voimaan astuvan uuden vammaispalvelulain mukaan vammaisten lasten tulisi ensisijaisesti asua perheensä ja läheistensä kanssa. Laki myös velvoittaa takaamaan lasten oikeuden perhe-elämään ja lähiyhteisöissä asumiseen. Laitoshoito ei kuitenkaan ole valtakunnallisesti vähentynyt toivotulla tavalla, mikä todennäköisesti johtuu siitä, ettei korvaavia palveluita ole riittävästi. Perheet eivät aina saa oikea-aikaisia ja tarpeenmukaisia palveluita, eikä lapsille ole tarjolla riittävästi korvaavia asumisvaihtoehtoja. Perheet tarvitsevat myös tukea lasten haastavaan käyttäytymiseen.

Lähelle perhettä -hanke

Tukena-säätiö toteuttaa yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kanssa hankkeen "Lähelle perhettä – ratkaisuja lasten yksilölliseen asumiseen". Hankkeen tarkoituksena on kehittää asumispalveluita sekä perheitä tukevia palveluita siten, että lasten laitoshoidon määrää voitaisiin vähentää. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta, ymmärtää perheiden ja työntekijöiden tilanteet sekä kehittää asumispalveluita.

Hankkeessa on mukana Pirkanmaan hyvinvointialueen lisäksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialue ja Lapin hyvinvointialue.

Hanke selvittää nyt perheille ja hyvinvointialueille suunnatulla kyselyllä, miksi lapset asuvat yhä kehitysvammalaitoksissa ja miten perheiden tukipalveluita tulisi kehittää.

Lue lisää kyselystä ja vastaa siihen

Kysely on avoinna 31.12.2024 asti.

Tuoreimmat ajankohtaiset