Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Kouluvuosi alkaa – opiskeluhuollon palvelut lasten ja nuorten tukena

Perusopetuksen kouluvuoden alkaessa Pirkanmaan hyvinvointialueen opiskeluhuollon ammattilaiset ovat jälleen lasten ja nuorten apuna ja tukena. Kouluterveydenhoitajan, koululääkärin, koulukuraattorin ja koulupsykologin puoleen voit kääntyä matalalla kynnyksellä mieltä painavissa asioissa. Yksittäisten oppilaiden kohtaamisen lisäksi opiskeluhuollon henkilöstö toteuttaa myös laajempaa kouluyhteisöjen hyvinvointityötä yhdessä koulun muun henkilöstön kanssa.

Uutinen
Koululainen tekee vanhemman kanssa läksyjä maton päällä.

Oppilas voi ottaa kouluterveydenhoitajaan yhteyttä, kun hänellä on huoli ravitsemukseen, syömiseen, lepoon, uneen tai liikuntaan liittyvistä asioissa. Terveydenhoitajan kanssa voi tulla keskustelemaan myös murrosikään, ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen, raskauden ehkäisyyn, jaksamiseen tai mielialaan liittyvistä asioista. Lisäksi kouluterveydenhoitajat auttavat vanhemmuuteen tai perheen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

Koululääkäri puolestaan tapaa oppilaat laajoissa terveystarkastuksissa ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Koululääkäri voi tavata oppilasta myös muissa koulunkäyntiin vaikuttavissa terveyshuolissa. Terveydenhoitaja antaa ajan koululääkärin vastaanotolle. 

Koulukuraattori auttaa oppilaita perhe- ja kaverisuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja koulunkäynnin haasteissa. Kuraattori tukee myös elämän muutos- ja kriisitilanteissa sekä kiusaamiseen liittyvissä asioissa.  Kuraattori työskentelee ja tapaa oppilaita vastaanottokäynneillä, ryhmissä ja luokissa. Kuraattorit hyödyntävät työskentelyssään oppilaiden yksilöllisiä voimavaroja ja ratkaisevat ongelmia yhteistyössä heidän kanssaan, tarvittaessa oppilaan perhettä ja muuta lähipiiriä mukaan ottaen.

Koulupsykologiin puolestaan voi ottaa yhteyttä kaikenlaisissa lapsen ja nuoren oppimista ja tarkkaavaisuutta, kasvua ja kehitystä sekä tunne-elämää, käyttäytymistä ja mielialaa koskevissa asioissa tai erilaisten kriisien kohdatessa. Koulupsykologi antaa neuvontaa ja ohjausta sekä tekee tarvittaessa arviointeja, kartoituksia tai tutkimuksia. Myös tukikäyntijaksoista voidaan sopia. Yhteistyö oppilaan perheen ja muun lähipiirin kanssa on myös psykologin työskentelyssä tärkeää.

Oppilaat ja heidän huoltajansa voivat ottaa yhteyttä opiskeluhuollon toimijoihin soittaen, tekstiviestillä tai Wilma-viestillä. Tietoturvan vuoksi suosittelemme yhteydenottoa ensisijaisesti soittaen tai tekstiviestillä. Oppilaan luvalla yhteydenoton voi tehdä myös perheenjäsen, ystävä, koulun henkilökuntaan kuuluva tai muu yhteistyötaho.

Tukea ja ohjausta lapsiperheille

Tukea ja ohjausta perheelle on mahdollista saada myös Pirkanmaan hyvinvointialueen lapsiperheiden asiakasohjauksen kautta. Voit ottaa yhteyttä asiakasohjaukseen Pyydä apua -palvelun kautta. Lapsiperheiden asiakasohjaus on suunnattu erityisesti niille lapsiperheille, jotka tarvitsevat apua vanhemmuuden haasteisiin, perhearjen ongelmiin tai lapsen kehityksen tukemiseen. Kysymyksesi voi olla mikä tahansa, ja se voi liittyä esimerkiksi omaan tai perheenjäsenesi tilanteeseen tai avun tarpeeseen. Pääset täyttämään Pyydä apua -palvelun yhteydenottolomakkeen suoraan tästä linkistä. Lomakkeen lähettämisen jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueen lapsiperhepalveluiden työntekijä ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1–3 arkipäivän kuluessa.

Lisätietoa opiskeluhuollosta löydät verkkosivuiltamme: Nuorten ja opiskelijoiden palvelut (pirha.fi). Sivustolta löydät tietoa myös toisen asteen opiskelijoiden palveluista.

Tuoreimmat ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija