Kotisairaala tuo hoidon kotisohvalle

”On mahtavaa, että voin elää melkein normaalia elämää ja saan antibiootin kerran päivässä kotiin”, sanoo lempääläinen Jari Kankainen. Liki koko Pirkanmaan alueelle laajentunut kotisairaalapalvelu sopii potilaille, jotka eivät tarvitse osastohoitoa, mutta joiden sairaus vaatii sairaalatasoista hoitoa.

Artikkeli
Karoliina Järvinen on potilaan kotona avoimen hoitolaukun ääressä.

"Parasta työssäni ovat kohtaamiset potilaiden kanssa", Karoliina Järvinen sanoo.

Sairaanhoitaja Karoliina Järvisen työvuorot alkavat Lempäälän sosiaali- ja terveysasemalla sijaitsevasta toimistosta. Ensin hän tarkistaa päivän potilaat, lukee edellisen vuoron kirjaukset käynneistä ja suunnittelee päivän aikataulun. Lempäälän kotisairaalassa voi olla samanaikaisesti kolme potilasta, jotka tarvitsevat lääkitystä useita kertoja päivässä, sekä kolmesta viiteen potilasta, joilla on vain yksi käynti päivässä.

– Päivän aikataulut ja reitit suunnitellaan potilaiden sijainnin ja hoitotoimenpiteiden mukaan, Järvinen kertoo.

Kun reppuun on pakattu käynneillä tarvittavat lääkkeet ja hoitovälineet, on aika ajaa ensimmäisen potilaan luo. Tyypillinen potilas on suonensisäistä antibioottia saava infektiopotilas. Kotisairaala hoitaa myös saattohoitopotilaita.

– Vaikka pyrin kohtaamaan kaikki potilaat kiireettä, vaatii saattohoito erityistä herkkyyttä ja läsnäoloa. On tärkeää kuunnella, mitä potilas ja omaiset tarvitsevat, sekä luoda turvallinen olo kotiin, Järvinen sanoo.

Karoliina Järvinen istuu toimistossa ja selaa papereita.
 

Karoliina Järvinen kuvailee työtään monipuoliseksi, vaativaksi ja palkitsevaksi. "Päätöksiä on tehtävä nopeasti ja itsenäisesti, mutta moniammatillinen tiimi ja lääkäri ovat tarvittaessa tukena."

Koti tukee toipumista

Jari Kankainen tietää kokemuksesta, kuinka tärkeää on saada sairaalatasoista hoitoa kotona. Hän sai verenmyrkytyksen ja oli osastolla hoidossa kahdeksan päivää ennen siirtymistä kotisairaalan potilaaksi.

– On mahtavaa, että voin elää melkein normaalia elämää ja saan antibiootin kerran päivässä kotisohvalla. Läheisetkin hyötyvät tästä, kun työpäivän päälle ei tarvitse matkata toiselle paikkakunnalle potilasta katsomaan, Kankainen vinkkaa.

– Usean viikon sairaalassa olo olisi käynyt henkisesti raskaaksi, kun ei ollut sellaista vikaa, mikä vaatisi osastolla oloa. Omassa sängyssä myös nukkuu paljon paremmin, mikä nopeuttaa toipumista, Kankainen jatkaa.

Karoliina Järvinen vahvistaa Kankaisen havainnon:

– Koti tukee toipumista. Hyvät yöunet ja arjen aktiivisuus pitävät toimintakykyä yllä ja edistävät paranemista.

Entä mikä on kotisairaalassa parasta?

– Tässä voittavat kaikki, Jari Kankainen kiteyttää.

Järvinen nyökkää, sillä arvioon on helppo yhtyä: potilaat saavat sairaalatasoista hoitoa kotona, osastopaikkoja vapautuu niitä tarvitseville, ja hoitohenkilökunta kokee työnsä merkitykselliseksi.

Karoliina Järvinen pakkaa hoitolaukkua auton peräkonttiin parkkipaikalla.
 

Kotisairaalaan panostetaan Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialueen kotisairaala on laajentunut merkittävästi ja se kattaa lähes koko alueen. Viimeisen vuoden aikana kotisairaalatoiminta on laajentunut uutena palveluna Hämeenkyröön, Kuhmoisiin, Virroille ja Ruovedelle. Kotisairaalaan kuuluu kymmenen toimipistettä, ja nämä yhdessä pystyvät hoitamaan yhteensä sataa potilasta.

– Palvelun laajentaminen on hyvinvointialueen strategiassa. Koko organisaatio tukee toiminnan kehittämistä, hoitotyön päällikkö Susanna Koivunen kiittää.

Hän kertoo, että kotisairaalan toiminnalle on selkeät kasvutavoitteet ja arvioi, että tämän vuoden loppuun mennessä potilasmäärä tulee kasvamaan vielä kymmenen prosenttia.

– Kotisairaala on paitsi laadukas palvelu, on se myös kustannustehokas tapa hoitaa potilaita, Koivunen toteaa.

Avoin hoitolaukku, jossa on hoitajan tarvikkeita eri lokeroissa.
 

Kotisairaala

Kotisairaalahoito on määräaikaista sairaalatasoista hoitoa, joka toteutetaan potilaan kotona tai palveluasumisessa. Se on vapaaehtoista ja edellyttää potilaan ja läheisten suostumusta. Kotisairaalaan pääsee lääkärin lähetteellä.

Kotisairaala sopii, jos potilas tarvitsee
• suonensisäistä antibioottihoitoa,
• erityistason haavanhoitoa tai haavaimua,
• suonensisäistä ravitsemusta tai nesteytystä.

Kotisairaala tukee myös palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa, mahdollistaen turvallisen kotona olon läheisten kanssa.

pirha.fi/kotisairaala