Readspeaker

Kehitysvammaisten kesäkisoissa koettiin ilon hetkiä ja lämpimiä kohtaamisia urheilusuoritusten ja aktiivipisteiden parissa

Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelut järjestivät kehitysvammaisille kesäkisat keskiviikkona 5.6. Tampereen messu- ja urheilukeskuksella. Paikalla oli noin 850 henkilöä, joista noin 400 osallistui kisoihin. Kesäkisat oli odotettu tapahtuma ja vuoden kohokohta monelle osallistujalle. Katso kuvia kisoista jutun loppupuolelta.

Artikkeli
Sisähallin juoksuradoilla juoksee juoksijoita, joilla on numeroidut paidat.

Kisat alkoivat 60 metrin juoksulla. Juoksijoita kannustettiin raikuvin kannustushuudoin.

Kehitysvammaisten kesäkisat järjestettiin jo 55. kerran. Tänä vuonna kesäkisat järjestettiin Tampereen messu- ja urheilukeskuksella. Paikalla oli yhteensä noin 850 henkilöä, joten kisat olivat ennätyksellisen suuret. Heistä noin 400 osallistui kisoihin. Osallistujia oli 44 yksiköstä ympäri Pirkanmaata. Kehitysvammaisten kesäkisat oli suunnattu kaikille vammaispalveluiden asiakkaille sekä henkilöstölle.

Kisat on perinteiseen tapaan järjestetty kesäkuun alussa. Viime vuonna kisat järjestettiin Sastamalassa, jossa oli yli 400 osallistujaa. Ensi vuonna kisat järjestetään Akaassa. 

Kisoissa nähtiin perinteisempien lajien lisäksi myös esimerkiksi puhallustikkaa ja erilaisia aktiviteetteja

Kesäkisat alkoivat aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltusen puheenvuorolla. Sitä seurasi yhteislaulu maammelaulu, jonka esilaulajina toimi Nuutisaran toimintakeskuksen kuoro.

Kisoissa lajeina oli 60 metrin juoksu, puhallustikka, apuvälinekävely, pyörätuolikeilaus, turbokeihäs ja keilaus. Lisäksi paikalla oli muitakin aktiviteetteja, kuten sählyä, pallonheittoa, pelituoleja, runopiste ja taikalattia. Osallistujat pääsivät tutustumaan myös maastopyörätuoli Hippocampeen ja E-sports-pelituoliin. Lisäksi Puuwillan bändi esiintyy alueella.

- Erilaisia toiminnallisia pisteitä ja muita kisavalmisteluja suunniteltiin ja toteutettiin myös yhdessä asiakkaiden kanssa, kertoo johtava ohjaaja Jenny Pihl, joka toimi kisojen pääjärjestäjänä. - Tarkoituksena oli, että kisat olisivat tapahtumatyyppiset.

Pirkanmaan hyvinvointialueen pisteellä jaettiin osallistujille kisapasseja, joissa oli kartta lajipisteiden sijainneista. Osallistujat saivat pisteeltä myös pienet lahjat. Ne oli tehty Nuutisaran toimintakeskuksella, ja useat yksiköt olivat askarrelleet kisapassit kisaajille.

Ohjelmassa oli osallistavia ja toiminnallisia pisteitä sekä messupisteitä, joiden ideana oli lisätä tietoutta muun muassa kulttuuriharrastuksista. Messupisteillä toimintaansa esittelivät ACCAC Finland, KSI Tampere eli Tampereen King Sejong -instituutti, Vimmart sekä Suomen Kuurosokeat ry.     

Kisojen suunnittelu kesti lähes kokonaisen vuoden

Vuoden 2024 kisojen suunnittelu alkoi jo elokuussa 2023 pienellä työryhmällä, joka kasvoi pikkuhiljaa.

Johtava ohjaaja Jenny Pihl katsoo kameraan.
Kesäkisat organisoi Jenny Pihl, joka työskentelee johtavana ohjaajana päiväaikaisessa toiminnassa.

- Kisat suunniteltiin osallistavalla twistillä, Jenny selittää. - Halusimme, että kaikki pystyisivät osallistumaan kesäkisoihin toimintakyvystä riippumatta ja vaikkei haluaisikaan osallistua kilpalajeihin.

Kisat oli odotettu tapahtuma, ja niiden järjestelytkin sujuivat mallikkaasti.

- Aina tulee yllättäviä muuttujia, mutta yhteistyöllä selvitään, Jenny toteaa.

Myös tila koettiin toimivaksi, sillä hallissa oli mukavan viileää helteisenä kesäpäivänä.

Kisoja oli järjestelemässä paljon vapaaehtoisia

Kisoja järjestettiin työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin. Heitä oli yhteensä lähes sata, josta noin puolet oli vapaaehtoisia. Vapaaehtoisina oli paljon yksityishenkilöitä ja opiskelijoita, mutta heitä oli myös Mansen Eläkkeensaajat ry:stä, Nokian Kehitysvammaisten Tuki ry:stä, Lions Club Tampere Amurista ja Lions Club Tampere Ruodusta.

Vaikka Tampere ja Tampereen alueen vammaispalvelut olivatkin järjestämisvastuussa, mukana järjestelyissä oli myös Pohjoisen, Etelän ja Lännen alueiden henkilökuntaa. Kisoja toteuttamassa ja paikan päällä jalkautuneena oli myös palvelupäällikköjä, lähiesihenkilöitä sekä vammaispalvelujohtaja.

- Kisat ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Panostus on kasvanut etenkin kannustusjoukoissa, kertoo vammaispalvelujohtaja Marjaana Räsänen.

Kisoissa raikui kannustushuudot ja näkyi lämpimiä kohtaamisia

- Tärkein osanen kisojen onnistumisessa olivat kuitenkin osallistujat, he toivat mukanaan kesäkisoihin ilon ja auringon! Muistuttaa Jenny. - Tärkeää on aina ollut myös tuttujen näkeminen, ilo, kohtaaminen, liikunta, reilu peli ja tietenkin hyvä ruoka! 

Kehitysvammaisten kesäkisat on ehkä Pirkanmaan lämminhenkisin tapahtuma. Kannustusjoukkojen rooli kisoissa on aina ollut suuri - niin myös tänä vuonna. Kisaajille hurrattiinkin kuuluvasti. Joukkueet olivat myös panostaneet kisoihin muun muassa tiimiasuilla.

- Kisat on hyvä muistutus kaikille, että välillä voi myös heittäytyä, Marjaana huomauttaa.

Kisoissa iloa saavat sekä kisaajat että vapaaehtoiset ja työntekijät. Tapahtuma on monille vuoden kohokohta, ja monet alkavatkin harjoittelemaan kisoja varten jo heti syksyllä.

Kesäkisat muistuttivat myös siitä, että vaikka liikkuisi pyörätuolilla tai olisi kehitysvamma, voi silti nauttia urheilusta ja itsensä voittamisesta. Aina ei ole tärkeintä, miltä näyttää tai vaikuttaa ulospäin, vaan meillä kaikilla on mahdollisuus ja oikeus nauttia ja iloita.

Kuvia kisoista

Henkilö on selin kameraan ja ottaa kuvaa urheiluteemaisesta taustasta, jonka edessä pyörätuolissa istuva nostaa painotankoa.
Kisapaikalla oli kuvausseinä, jonka edessä moni otti valokuvia.

Pöydällä näkyy käsin askarreltuja, erivärisiä kisapasseja.
Pirkanmaan hyvinvointialueen pisteeltä sai kisapasseja sekä osallistujapalkintoja (alempi kuva).

Henkilö nostaa laatikosta pientä pussukkaa, jossa on osallistujille tarkoitettuja osallistujalahjoja.
 

Taikalattialla näkyy tanssivia varjoja.

Oheisaktiviteettina oli myös taikalattia.

Kaksi henkilöä kulkee maastopyörätuolilla selin kameraan värikkäät kypärät päässä.

Moni uskaltautui kokeilemaan Hippocampeen maastopyörätuolia, jossa pääsi kaksin kulkemaan radalla.

Kolme työntekijää katsoo kameraan pinkit huomioliivit yllä.

Kisoissa oli mukana lähes 100 työntekijää ja vapaaehtoista, joita ilman kisat eivät olisi onnistuneet.

Katsojien joukossa banneri, jossa on värikästä tekstiä.

Kisoissa tärkeässä roolissa on joka vuosi ollut kannustusjoukot. Erilaisia viirejä ja bannereita näkyi katsomossa, jossa myös raikui kannustushuudot.

Työntekijä halaa kisojen osallistujia.

Kisoissa moni törmäsi tuttuihinsa, ja kohtaamisista välittyi lämmin ja iloinen tunnelma

Teksti: Tiina Heikkilä