Tämä on kooste neljästä ajankohtaisesta uutisesta, jotka kertovat, miten vaikuttavuutta ja tiedolla johtamista on edistetty Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Rakenteellinen sosiaalityö nostaa esiin asiakkaiden palveluissa kohtaamat ongelmat ja kehittää ratkaisuja
Rakenteellinen sosiaalityö on yhteiskunnallista muutostyötä. Sen tehtävänä on tunnistaa paikallisten palvelujen ja toimintaverkostojen epäkohtia, kerätä niistä tietoa ja ehdottaa ratkaisuja ongelmien korjaamiseksi.
Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelevät sosiaalityöntekijät tuovat systemaattisesti esiin asiakkaiden kohtaamia epäkohtia ja palvelujärjestelmän haasteita. Työtä tehdään yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.
Uudistuva sosiaalihuollon kirjaaminen edistää arviointia ja kehittämistä
Sosiaalihuollon kirjaamiskäytännöt uudistuvat valtakunnallisesti, ja uudistus näkyy myös Pirkanmaalla. Loppuvuodesta Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalihuollon palvelut liittyvät Kanta-palveluihin asiakastietolain edellyttämällä tavalla. Samalla asiakkaat saavat ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tarkastella osaa sosiaalihuollon asiakastiedoistaan OmaKannasta.
Muutoksen myötä sosiaalihuollon kirjaamiskäytännöt ja toimintatavat yhtenäistyvät. Uusi kirjaamismalli mahdollistaa ajantasaisemman ja tarkemman tiedon tuottamisen, mikä tukee palveluiden arviointia ja kehittämistä.
Lue lisää: Sosiaalihuollon kirjaaminen uudistuu – uudistuksen merkitys asiakkaille ja ammattilaisille
Vaikuttavuus ohjaa ostopalvelujen hankintaa
Vaikuttavuusperustainen ohjaus tukee päätöksentekoa ostopalvelujen hankinnassa. Pirkanmaan hyvinvointialueella ostopalvelut hankitaan vaikuttavuusperusteisesti, eli arvioimalla palvelujen vaikuttavuutta toiminnan, kustannusten, henkilöstön ja laadun näkökulmista.
Kehitystyön tuloksena syntynyt menetelmäpaketti tukee päätöksentekoa ja tiedolla johtamista. Se ohjaa hankintoja kohti laadukkaampaa, asiakaslähtöisempää ja kustannustehokkaampaa palvelutuotantoa.
Lue lisää: Pirkanmaan hyvinvointialueella ostopalvelut hankitaan vaikuttavuusperustaisesti
Vaikuttavuuskeskus tukee hyvinvointialueita vaikuttavuustyössä
Pirkanmaalta käsin koordinoitu Vaikuttavuuskeskus on osa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtamaa vaikuttavuuden edistämisen kansallista kokonaisuutta. Keskuksen tavoitteena on lisätä hyvinvointialueiden ammattilaisten ja johdon vaikuttavuusymmärrystä sekä tukea kulttuurinmuutosta, jossa sosiaali- ja terveyspalveluita kehitetään vaikuttaviksi ja kustannusvaikuttaviksi.
Työssä on keskitytty erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuden edistämiseen. Vaikuttavuuskeskus on kartoittanut käytössä olevia vaikuttavuusmittareita sekä hyvinvointialueiden vaikuttavuuden johtamisen kypsyysastetta.
Keskus järjestää koulutuksia, seminaareja ja webinaareja, viestii aktiivisesti vaikuttavuuden merkityksestä sekä kannustaa luopumaan vähähyötyisistä toimista. Työn tuloksena alueiden vuorovaikutus on vahvistunut ja ammattilaisten vaikuttavuusosaaminen kasvanut.
Tutusta vaikuttavuuskeskuksen sivuihin: https://vaikuttavuuskeskus.fi/
Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarja
Juttusarjassa on nostettu esiin huhtikuun aikana Hoppu-hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja.
Kehittyvä sote Pirkanmaalla: Sote-palveluiden digitalisaatio
Kehittyvä sote Pirkanmaalla: Perustason palvelut uudistuvat
Kehittyvä sote Pirkanmaalla: Kohtaamisia ja hyvinvointia
Pirkanmaan hyvinvointialueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson ja sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen sekä STM:n osastopäällikkö Kari Hakari kertoivat Hoppu-hankkeen seminaarissa 1.4.2025 ajatuksiaan kehittämisen tulevaisuudesta.
Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintavoilla (HOPPU) -hanketta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023–31.12.2025. Hankkeessa on toteutettu lähes 100 toimintamallia ja se on työllistänyt yli 200 ammattilaista osa- tai kokoaikaisesti. Kehittämisohjelman rahoitus on 20,62 miljoonaa euroa.
Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Ohjelman tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.