Tämä on kooste kolmesta ajankohtaisesta uutisesta, jotka valottavat digitalisaation eri puolia Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Pirkanmaalaiset ovat ottaneet digitaaliset palvelut omakseen
Tuoreiden lukujen mukaan digitaaliset sote-palvelut ovat laajasti käytössä Pirkanmaalla. Vuonna 2024 lähes puolet alueen aikuisista oli rekisteröitynyt OmaPirha-palveluun, mikä kertoo vahvasta sitoutumisesta digiasiointiin. Myös chat- ja videovastaanotot ovat yleistyneet, ja digipalvelut ovat vakiintuneet osaksi arkea.
Kotihoito on hyvinvointialueen digitalisoitunein palvelu. Lääkkeitä voidaan jakaa automaatin avulla ja asiakkaan vointia seurata videopuhelulla. Näitä vapautuvia hoitajan kotikäyntiaikoja voidaan kohdistaa asiakkaille, jotka tarvitsevat eniten tukea.
Lue lisää: Digipalveluiden luvut 2024 – Pirkanmaalaiset ovat ottaneet digitaaliset palvelut omakseen
Digituki vahvistuu – apua digipalveluihin lähelläsi
Pirkanmaan hyvinvointialue on vahvistanut digitukea kouluttamalla sote-ammattilaisia auttamaan asiakkaita digipalveluiden käytössä. Digitukea on saatavilla eri puolilla Pirkanmaata lähitoreilla ja yhteisöneuvonnan pisteissä. Asukkaat voivat saada apua esimerkiksi OmaPirha-palvelun käyttöön tai tiedon etsimiseen hyvinvointialueen verkkosivuilta.
Lue lisää: Digituki Pirkanmaalla – hyvinvointialue ja muut toimijat tukenasi
Suomi.fi-valtuutus helpottaa läheisen puolesta asiointia
Suomi.fi-valtuutuksen avulla omaiset voivat hoitaa esimerkiksi iäkkään vanhemman tai muun aikuisen läheisen terveysasioita digitaalisesti. Pirkanmaan lähitoreilla autetaan valtuutuksen tekemisessä, ja tarvittaessa valtuutus voidaan rekisteröidä myös niille henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti Suomi.fi-palvelussa. Tavoitteena on tehdä läheisen asioiden hoitamisesta verkossa turvallista ja sujuvaa.
Lue lisää: Hoida läheisesi terveysasiat digitaalisesti – Suomi.fi-valtuutuksella saat apua lähitoreilta
Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarja
Juttusarjassa nostetaan esiin huhtikuun jokaisena maanantaina Hoppu-seminaarissa 1.4.2025 esiteltyjä toimintamalleja.
Pirkanmaan hyvinvointialueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson ja sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen sekä STM:n osastopäällikkö Kari Hakari kertoivat Hoppu-hankkeen seminaarissa ajatuksiaan kehittämisen tulevaisuudesta.
Hoppu-hanketta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023–31.12.2025. Hankkeessa on toteutettu lähes 100 toimintamallia ja se on työllistänyt yli 200 ammattilaista osa- tai kokoaikaisesti. Kehittämisohjelman rahoitus on 20,62 miljoonaa euroa.
Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Ohjelman tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.