Tämä on kooste useammasta ajankohtaisesta uutisesta, jotka tuovat esiin perustason sote-palveluiden kehittämistyötä Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Hoidon jatkuvuus vahvistuu tutun ammattilaisen tuella
Paljon palveluita tarvitseville nimetään omalääkäri ja -hoitaja. Tavoitteena on luoda pysyviä hoitosuhteita, jotka lisäävät asiakkaan turvallisuuden tunnetta ja parantavat hoidon laatua.
Pitkäaikaissairauksien hoitoon selkeät seurantasuositukset
Pitkäaikaissairauksien seurantasuositus auttaa ammattilaisia varmistamaan asiakkaan eri sairauksiin tarvittavat laboratoriokokeet ja määräaikaiskontrollit tehokkaasti. Potilaalle tämä tuo selkeyttä ja ammattilaiselle enemmän aikaa keskittyä potilaan kohtaamiseen ja yhdessä sovittujen hoitotavoitteiden asettamiseen.
Lue lisää: Pitkäaikaissairauksien seurantasuositus – läpinäkyvää priorisointia
Suun terveydenhuoltoa on kehitetty monella eri tasolla
Suun infektiofokuspoliklinikalla pitkäaikaissairas asiakas saa moniammatillista tukea, joka auttaa häntä ylläpitämään suun terveyttä. Suun sairaudet vaikuttavat ikävästi pitkäaikaissairauksiin, huono suunterveys voi heikentää esimerkiksi leikkausten tai kroonisten sairauksien hoitotuloksia.
Digiklinikkakokeilu Tampereella ja Orivedellä tuo hoidon arvioinnin lähemmäksi, ja 5-vuotiaiden suun tarkastuksissa tuetaan perheiden suunhoitorutiineja.
Lue lisää:
- Suun terveydellä on tärkeä rooli erikoissairaanhoidon onnistumisessa
- Suun terveydenhuollon digiklinikkaa kokeillaan Tampereella ja Orivedellä
- 5-vuotiaiden suun terveystarkastuksissa perheille tarjotaan uusia työkaluja suunhoitorutiineihin
Päihdehoitoa helposti ja matalalla kynnyksellä
Päihde- ja riippuvuushoidon neuvontakanava tarjoaa aikuisille apua anonyymisti chatissa tai puhelimitse. Lisäksi apua saa myös sosiaali- ja terveysasemilta, mikä tuo päihdepalvelut osaksi arjen hoitoa ja madaltaa avun hakemisen kynnystä.
Lue lisää: Päihdehoito osana arjen terveyspalveluja Pirkanmaan hyvinvointialueella
Aikuisten mielenterveysongelmien hoito perusterveydenhuollossa kehittyy
Lähes kaikilla Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysasemilla on lisätty henkilöstön osaamista lyhytterapian ja ohjatun omahoidon tarjoamisessa. Tulokset ovat rohkaisevia: jopa 40 % asiakkaista ei tarvitse jatkohoitoa, kun apua saadaan nopeasti esimerkiksi lyhytterapeuttisilla menetelmillä.
Liikkuva sote-tiimi kohtaa haavoittuvassa asemassa olevat
Liikkuva sote-tiimi kulkee sinne, missä asiakkaat ovat, ja auttaa esimerkiksi asunnottomia, turvakotiasiakkaita ja lyhytaikaisesta vankeudesta vapautuneita. Tiimi ohjaa peruspalveluiden ulkopuolelle jääneitä saamaan tarvitsemaansa hoitoa, tukea ja palveluja.
Lue lisää: Liikkuva sote-tiimi tavoittaa palveluiden ulkopuolelle jääneet
Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarja
Juttusarjassa nostetaan esiin huhtikuun jokaisena maanantaina Hoppu-hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja. Lue myös sote-palveluiden digitalisaatiosta:
Kehittyvä sote Pirkanmaalla: Sote-palveluiden digitalisaatio
Pirkanmaan hyvinvointialueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson ja sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen sekä STM:n osastopäällikkö Kari Hakari kertoivat Hoppu-hankkeen seminaarissa 1.4.2025 ajatuksiaan kehittämisen tulevaisuudesta.
Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintavoilla (HOPPU) -hanketta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023–31.12.2025. Hankkeessa on toteutettu lähes 100 toimintamallia ja se on työllistänyt yli 200 ammattilaista osa- tai kokoaikaisesti. Kehittämisohjelman rahoitus on 20,62 miljoonaa euroa.
Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Ohjelman tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.