Kehittyvä sote Pirkanmaalla: Kohtaamisia ja hyvinvointia

Pirkanmaan hyvinvointialue on koonnut elintapoja tukevat ohjeet yhdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi. Samalla on kehitetty asiakaspalautteen antamista ja sen käsittelyä. Tavoitteena on rakentaa sote-kulttuuri, jossa hyvinvointia edistetään ennaltaehkäisevästi ja palveluita parannetaan asiakaskokemusten pohjalta. Kun arjen valinnat ja ihmisten kokemukset kohtaavat, syntyy sote, joka elää ajassa ja kehittyy jatkuvasti.

Uutinen
Äiti ja teini-ikäinen tyttö pilkkovat iloisina värikkäitä kasviksia.  Pöydällä on paprikoita, tomaatteja, salaattia, persiljaa, basilikaa, viinirypäleitä ja appelsiineja.

Tämä kooste kokoaa uutisia, jotka valottavat elintapaohjauksen ja asiakaspalautteiden kehittämistä Pirkanmaan hyvinvointialueella. Uutinen on osa Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarjaa, ja kaksi aiempaa osaa löytyvät linkkeinä viimeisestä kappaleesta.

Hyvinvointia elintavoilla – Voi hyvin - hyvin voit!

Hyvinvointia ja terveyttä tukevat palvelut on koottu verkkosivustolle: Hyvinvointia elintavoilla. Sivusto palvelee sekä asukkaita että ammattilaisia ja tarjoaa kattavan tietopaketin terveellisiä elintapoja edistävistä tiedoista ja palveluista. 

Pirkanmaan hyvinvointialue kannustaa ottamaan hyvinvoinnin puheeksi myös vaikeista aiheista. Huolen esiin tuominen esimerkiksi epäterveellisestä ruokavaliosta, liiallinen alkoholinkäytöstä tai läheisen väkivaltaisesta käyttäytymisestä voi olla tärkeä askel kohti parempaa vointia. 

Hyvinvointia elintavoilla -sivustolta löytyy keskustelun tueksi tietoa, tukea ja testejä muun muassa ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta ja kulttuurista. Testien avulla voi arvioida esimerkiksi omaa päihteiden käyttöä, rahapelaamista tai netin käyttöä, ja löytää tukea tilanteeseensa.

Lue lisää:

Pirkanmaalaiset voivat antaa palautetta sote-palveluista yhtenäisesti

Asiakkaiden palautteet kerätään nyt yhtenäisillä menetelmillä, ja palautteita hyödynnetään palveluiden kehittämisessä. Myös Pirkanmaan ensihoitopalvelu on ottanut käyttöön asiakastyytyväisyyden mittaamisen osana palvelun laadun seurantaa. 

Lisäksi hyvinvointialue on kehittänyt uusia, käytännönläheisiä tapoja palautteen antamiseen. Kokeilujen myötä on otettu käyttöön menetelmiä, jotka helpottavat eri asiakasryhmien mahdollisuuksia antaa palautetta ja vaikuttaa sitä kautta palveluihin.

Lue lisää:

Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarja

Juttusarjassa nostetaan esiin huhtikuun jokaisena maanantaina Hoppu-hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson ja sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen sekä STM:n osastopäällikkö Kari Hakari kertoivat Hoppu-hankkeen seminaarissa 1.4.2025 ajatuksiaan kehittämisen tulevaisuudesta.

Kati Kristiansson, Kari Hakari ja Taru Kuosmanen: Kehittyvä sote Pirkanmaalla – mitä kehittämiselle tapahtuu Hoppu-hankkeen jälkeen?

Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintavoilla (HOPPU) -hanketta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023–31.12.2025. Hankkeessa on toteutettu lähes 100 toimintamallia ja se on työllistänyt yli 200 ammattilaista osa- tai kokoaikaisesti. Kehittämisohjelman rahoitus on 20,62 miljoonaa euroa.

Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Ohjelman tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.


 

Tuoreimmat ajankohtaiset