Suomen kestävän kasvun ohjelman Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu) on laaja kehittämishanke, jonka avulla on kehitetty Pirkanmaan sote-palveluita vuoden 2023 alusta lähtien. Hanke päättyy tämän vuoden lopussa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson kertoo, että Pirkanmaan hyvinvointialueen alkuvuosille saatiin valtionavustusta toiminnan vakiinnuttamiseen 30 miljoonaa euroa ja Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoitusta 20 miljoonaa euroa. Tässä kohtaa on hyvä pohtia hyvinvointialueen kehittämisen tulevaisuutta.
– Molemmat rahoitukset päättyvät tämän vuoden loppuun mennessä. En voi liikaa korostaa, kuinka tärkeää on hakea uutta kehittämisrahoitusta, Kristiansson toteaa.
Näin valtavia hankkeita ei ole enää tulossa, ja kehittäminen muodostuu tulevaisuudessa Pirkanmaalla pienemmistä hankekokonaisuuksista.
Sosiaali- ja terveysministeriö: Nyt on aika ottaa kehittämisen tulokset pysyvästi käyttöön
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston osastopäällikkö Kari Hakari kehottaa hyvinvointialueita keskittymään tässä kohtaa toimintamallien jalkauttamiseen.
– Hyvinvointialueilla on päävastuu muuttaa hankkeen kehittämistyön tulokset toiminnaksi. Kun hankkeet ja hankerahat päättyvät, tehtävä siirtyy pääasiallisesti hyvinvointialueille, ja toivottavasti myös hyvinvointialueiden ja kuntien väliselle yhteistyölle.
Hakari kannustaa tavoittelemaan kulttuurin muutosta, jotta toimintamallit juurtuisivat aidosti hyvinvointialueiden toimintaan. Samalla hän muistuttaa, kuinka sote-hankkeiden historiassa kehittämistyötä ei ole usein onnistuttu levittämään koko Suomeen eikä edes yhden alueen laajuisesti.
Hakari myöntää, että hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vaikea ja ne ovat yhä toimintansa alkumetreillä. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan osuus tulee valitettavasti pienentymään, mutta jotta aloitettu kehittäminen jatkuisi, hän kehottaa hyvinvointialueita uskomaan ja jatkamaan eteenpäin.
– Jakakaa tietoa hankkeiden tuloksista myös päätöksentekijöille. Kannattaa osoittaa, mitä kustannusvaikuttavuushyötyä hankkeet tuovat, Hakari muistuttaa.
Hoppu-hanke on yhdenvertaistanut asukkaiden palveluja
Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen tuo esiin kehittämisen lähtökohdan, jossa kuntien sote-palvelut olivat pirstaleisia, epäyhtenäisiä ja osittain puutteellisia.
– Hanke on yhdenvertaistanut pirkanmaalaisten saamia sosiaali- ja terveyspalveluja. Minullekin tuli yllätyksenä, kuinka erilaisia palvelut ovat olleet Pirkanmaalla eri kuntien välillä.
– Olemme mahdollistaneet jo monta asukaslähtöistä asiaa, mitä emme aiemmin voineet tehdä, kun olimme kuntaorganisaatioissa. Hankkeen kautta on tehty siiloja näkyviksi ja purettu niitä. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välinen yhteistyö on edistynyt, ja lista saavutuksista on hengästyttävän pitkä, Kuosmanen kertoo.
Kuosmanen on samaa mieltä Hakarin kanssa siitä, että hankkeen päättyessä olennaisinta on, kuinka kehitetyt toimintamallit vakiinnutetaan osaksi käytännön toimintaa. Moni kokonaisuus on edennyt palvelulinjojen arjessa jo hankkeen aikana.
Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarja
Tämä uutinen avaa Kehittyvä sote Pirkanmaalla -juttusarjan. Juttusarjassa tullaan nostamaan esiin huhtikuun jokaisena maanantaina Hoppu-seminaarissa 1.4.2025 esiteltyjä toimintamalleja.
Kehittämisrahalla on toteutettu useita toimintamalleja, kuten pitkäaikaissairauksien seurantasuositus, terveys- ja hoitosuunnitelman käyttöönotto sekä liikkuva sote-tiimi. Lisäksi on vahvistettu yhteisöneuvontaa, koulutettu perusterveydenhuollon ammattilaisia psykososiaalisiin menetelmiin ja luotu elintapaohjauksen verkkosivusto. Myös sote-kirjaamista ja digitalisaatiota on kehitetty, vaikuttavuusperustaista ohjausta vahvistettu, asiakaspalautteen keräämistä parannettu ja käynnistetty kansallisen vaikuttavuuskeskuksen valmistelu.
Hoppu-hanketta toteutetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023–31.12.2025. Hankkeessa on toteutettu lähes 100 toimintamallia ja se on työllistänyt yli 200 ammattilaista osa- tai kokoaikaisesti. Kehittämisohjelman rahoitus on 20,62 miljoonaa euroa.
Voit tutustua hankkeeseen myös Innokylässä: RRP- Pirkanmaan hyvinvointialue - Suomen kestävän kasvun ohjelma, HOPPU 2
Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Ohjelman tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.