Kasvatus- ja perheneuvonnan työtä tehdään perheneuvoloissa. Palvelu on sosiaalihuoltolain mukaista ja sen tavoitteena on tukea perheitä erilaisissa haastavissa tilanteissa. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi lapsiperheiden sosiaalityön, varhaiskasvatuksen, koulujen, oppilashuollon sekä terveyspalveluiden kanssa.
– Olemme matalan kynnyksen palvelu, joka tarjoaa terapeuttista keskusteluapua perheille. Keskustelut voivat käsitellä vanhemmuutta, parisuhdetta tai perheen sisäistä vuorovaikutusta, esimerkiksi eron sattuessa. Työskentelymme keskittyy lasten ja vanhempien väliseen vuorovaikutukseen sekä vanhempien keskinäiseen vuorovaikutukseen, kertoo sosiaalityöntekijä Anni Portaankorva.
Vuorovaikutustaitoja on hyvä harjoitella
– Perheiden vuorovaikutustaidot eivät ole aina sisäsyntyisiä ja siksi keskitymme niiden kehittämiseen. Kaikki vanhemmat hyötyisivät vuorovaikutustaitojen harjoittelusta, sillä vanhemmuus tuo mukanaan paljon uutta elämään ja täysin uudenlaisia haasteita. Vaikka monet vanhemmat ovat nykyään hyvin tietoisia ja ottavat selvää asioista, vuorovaikutuksen ei tarvitse olla täydellistä. Tärkeintä on pyrkiä korjaamaan vuorovaikutuksen haavoja ja ylläpitämään riittävän hyvää vuorovaikutusta, toteaa Portaankorva.
Perheiden vuorovaikutusta voivat haastaa erilaiset elämäntapahtumat, kuten sairastumiset, ulkoiset kuormitustekijät ja vanhemmuuden omat haasteet. Myös lapsen temperamentti voi vaikuttaa vuorovaikutukseen.
– Tuen puute ja yksinäisyys korostuvat nykyvanhemmuudessa, mikä tekee siitä rankempaa. Myös esimerkiksi sosiaalinen media voi luoda paineita täydellisyydestä ja kaventaa käsitystämme hyvästä vanhemmuudesta, kertoo psykologi Tuuli Tiitu.
– Ajattelen, että perhe-elämässä ei ole kyse pelkästään pärjäämisestä. Elämässä on monenlaisia kuormituksia ja elämän kolhuja, mutta tärkeää on, että nämä haasteet jaetaan ja ymmärretään yhdessä. Työmme keskittyy siihen, että perheen sisällä pystyttäisiin jakamaan näitä kuormituksia, eikä kukaan joutuisi selviytymään yksin, jatkaa Tiitu.
– Apua olisi hyvä hakea ennen kuin tilanne on todella huono. Tällöin on helpompi koittaa korjata asioita ja on laajempi keinovalikoima käytettävissä, miettii Portaankorva.
Monipuolisia menetelmiä
Kasvatus- ja perheneuvonnan tiimissä on monipuolista osaamista, joten asiakkaiden kanssa voidaan käyttää erilaisia menetelmiä.
– Keskustelu on peruslähtökohta ja käytän itse esimerkiksi tunnetaitokortteja. Myös fläppitaululle piirtäminen havainnollistaa tilannetta ja asioida voidaan sen avulla jäsentää. Toisinaan teen asiakkaiden kanssa kehollisia harjoituksia, kuten hengityksiä ja rentoutumista. Erilaiset läsnäoloharjoitukset ovat myös hyödyllisiä. Tilanteet ovat monenlaisia, siksi menetelmät ovat monenlaisia, kertoo Tiitu.
Parhaimmillaan perheiden kanssa tehty työ katkaisee sukupolvien traumaketjuja sekä parantaa vanhemmuuden ja vuorovaikutuksen tapoja.
– Tämä tukee pitkäkestoisesti mielenterveyttä ja rakentaa perheen vastustuskykyä erilaisille haasteille. Tavoitteena on, että perheestä löytyy joustavuutta sekä kykyä ymmärtää, keskustella ja tukea toisiaan. Työmme antaa vanhemmille enemmän työkaluja rakentaa lapsilleen lapsuutta, joka toimii tukipilarina myöhemmin elämässä. Tämä voi johtaa moniin positiivisiin seurauksiin, miettii Tiitu.
Ryhmätoiminta tarjoaa arvokasta vertaistukea
Perheneuvolassa on pidetty myös vanhemmuuden ryhmiä. Palautteiden perusteella ryhmät ovat olleet peruskurssi perhe-elämään, joka olisi kaikille hyödyllinen.
– Vanhemmuusryhmien vetäminen on usein hedelmällistä. Eräs perhe kertoi, että ryhmä oli heille antoisin ja paras palvelu, koska he saivat sitä kautta vertaistukea, sanoo Tiitu.
Parisuhdeasiat liittyvät vahvasti perheen hyvinvointiin, ja niiden käsittely vaikuttaa koko perheen toimintaan. Apua saa myös erotilanteisiin, mikä on tärkeää, koska ero on yleensä suuri kriisi elämässä.
– Erotilanteissa nopea avunsaanti auttaa, varsinkin tilanteessa, jossa vanhemmat kokevat olevansa toivottomia. Kiitosta on saatu siitä, että jo muutamien tapaamisten jälkeen tilanteet alkavat avautua ja on mahdollisuus jatkaa eteenpäin, toteaa Portaankorva.
Perheneuvolaan ohjaudutaan lasten, nuorten ja perheiden asiakasohjauksen kautta. Perheneuvola on tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaiden perheille. Lisätietoa verkkosivuillamme.