Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Jaettu ykkössija Microsoftin sote-tekoälyhackathonissa - tekoäly apuna lapsen palvelutarpeen arvioinnissa

Pirkanmaan hyvinvointialue pärjäsi loistavasti Microsoftin sote-tekoälyhackathonissa, jossa etsittiin innovatiivisia tekoälyratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon eri osa-alueille. Tiimien joukosta tuomaristo valitsi kolme voittajaa, ja Pirkanmaan hyvinvointialueen sekä Accenturen yhteistiimi oli yksi näistä voittajista. 

Uutinen

Yhteiskuvassa hackatonien osallistujia eri puolelta Suomea
Tekoälyhaasteisiin pureutui useita tiimejä eri puolella Suomea. Kuva: Hello Brands Oy

23 tiimiä kokoontui 17.6–19.6. Jyväskylässä, Tampereella ja Helsingissä ratkomaan sosiaali- ja terveysalan haasteita tekoälyn avulla. Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Accenturen tiimin aiheena oli koostaa lapsen palvelutarpeen arviointi asiakaskertomuksesta tekoälyn avulla.

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi viime vuonna koko Suomessa. Jo noin kymmenestä prosentista lapsista tehdään lastensuojeluilmoitus.  Lakisääteiset käsittelyajat ovat pitkittyneet, ja alaa vaivaa pula työntekijöistä.

 -Terveydenhuollossa tekoälyn käyttöä on viety jo eteenpäin, ja onkin tärkeää, että myös sosiaalihuollossa huomioidaan tekoälyn mahdollisuudet, kertoo projektipäällikkö Tiia Lehtinen lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalta.

Palvelutarpeen arviointeja tehdään päivittäin. Palvelutarpeen arviointi koostetaan useista eri ammattilaisten tuottamista tapaamisista, puheluista ja niiden kirjauksista asiakastietojärjestelmään. Tällaisen yhteenvedon tekemiseen menee ammattilaiselta yleensä tunnista kolmeen tuntiin. Palvelutarpeen arvioinnin tekemisessä generatiivisesta tekoälystä voisi olla tämän kokeilun perusteella apua.

 -Testaamamme virtuaalinen avustaja Auto-PTA tuottaa palvelutarpeen arvion, joka perustuu käytössämme oleviin Sosmetan lomakerakenteisiin. Työntekijä tarkastaa aina lopullisen tekstin. Testivaiheessa saamamme tulokset ja havainnot laadusta ovat olleet hyviä.

- Tekoälyn hyödyntäminen voi tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä sosiaalihuoltoon - yhtä palvelutarpeen arviointia kohden voidaan säästää aikaa puoli tuntia, todennäköisesti jopa enemmänkin, visioi Lehtinen.

Lopullisen kustannussäästön laskeminen vaatii vielä tarkempaa tietoa siitä, mitä palvelun käyttöönotto ja integrointi asiakastietojärjestelmään tulisivat maksamaan.

Hackathon-tiimiin kuului Accenturelta neljä asiantuntijaa ja mentoreina Pirkanmaan hyvinvointialueelta olivat sosiaalityöntekijä Päivi Ripatti, projektipäällikkö Tiia Lehtinen ja suunnittelupäällikkö Marianne Aalto-Siiro lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalta. Taustatukea heille antoivat Pirkanmaan hyvinvointialueen tietojohtaja Emil Ackerman sekä ICT-arkkitehti Aki Lehto.

Microsoftin sote-tekoäly hackathonin tuomaristo arvosti ratkaisun laaja-alaisuutta, onnistunutta hissipuhetta sekä erityisesti tuottavuuden kasvattamista lapsen palvelutarpeen arvioinnissa. Kehittämistyölle on luvassa jatkoa syksyllä.

Teksti: Paula Pasanen

Tuoreimmat ajankohtaiset