Readspeaker

Ikääntyneiden palvelut ja teknologia: Pirkanmaan hyvinvointialueella aloitetaan etäkotikuntoutus

Kotikuntoutus tarkoittaa kuntoutujan kotona tapahtuvaa kuntoutusjaksoa, jossa edistetään asiakkaan toimintakykyä. Kesäkuusta alkaen Pirkanmaan hyvinvointialueella tarjotaan kotikuntoutusta myös etänä.

Uutinen

Etäkotikuntoutus on uusi kotikuntoutuksen palvelu. Kotikuntoutukseen asiakkaan ohjaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, kuten kotihoidon tai sairaalan ammattilaiset. Pyyntö kuntoutustarpeen arviosta voi tulla myös palveluneuvonnasta tai kuntoutujan läheiseltä, joka on huolestunut hänen toimintakyvystään. 

Etäkotikuntoutuksesta hyötyvät erityisesti iäkkäät asiakkaat, jotka eivät pysty kuntoutumaan omatoimisella harjoittelulla ja kaipaavat yksilöllistä ohjausta ja motivointia. Etäkotikuntoutuksella voidaan tukea alaraajojen voimatasojen kohentumista, kuntoutumista murtumien jälkeen sekä kohentaa iäkkään toimintakykyä kotioloissa esimerkiksi sairaalajakson jälkeen.

Etäkotikuntoutus suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa

Kotikuntoutusta suunniteltaessa asiakkaalle tehdään ensin kuntoutustarpeen arviointi. Kotikuntoukseen erikoistunut kotikuntoutuksen ammattilainen tulee kotikäynnille arvioimaan kuntoutuksen tarpeen. Asiakkaan kanssa tehdään suunnitelma, johon etäkuntoutus voidaan valita vaihtoehdoksi.

Etäkotikuntoutus toteutetaan kotikuntoutuksen tuoman tablettitietokoneen avulla. Etäkotikuntoutuksessa asiakas saa laitteen ja ohjauksen laitteen käyttöön omalta kuntoutuksen ammattilaiseltaan. Laite on tietoturvallinen ja helppokäyttöinen. Kuntoutuksen ammattilainen soittaa sovittuun aikaan ja asiakas vastaa puhelimeen painamalla vihreän luurin kuvaa.  

Kotikuntoutuksen suunnitelmassa sovitaan kuntoutuksen ajankohdat ja yhteydenottotapa. Asiakas osallistuu etäkuntoutukseen suunnitelmassa sovittuina ajankohtina. Etäkuntoutus on maksullista, hinta on 12,80 euroa käynniltä. Kuntoutuskäynnin kesto on tyypillisesti 30–45 minuuttia, mutta käyntien pituus suunnitellaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Läheinen voi tukea kuntoutuksessa

Kotikuntoutuksen suunnitelmaa laadittaessa asiakkaalla on mahdollisuus toivoa läheisensä osallistumista kuntoutukseen. Omaistunnusten saamisen jälkeen läheisen perhe, esimerkiksi lapsi ja lapsenlapset, voi ilahduttaa ja tukea kuntoutujaa soittamalla hänelle videopuheluita lataamansa mobiilisovelluksen avulla. 

Tämä artikkeli on osa Ikääntyneiden palvelut ja teknologia -juttusarjaa. Ikääntyneiden palveluissa hyödynnämme teknologiaa monella tapaa. Erilaisilla laitteilla haluamme parantaa asiakkaidemme hyvinvointia sekä helpottaa heidän arkeaan.

Etäkotikuntoutusta kehitetään Pirkanmaan hyvinvointialueella HOPPU-hankkeessa. Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Pirkanmaan HOPPU-hanke on rahoitettu Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. 

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.