Pirkanmaalla on ryhdytty etsimään ratkaisuja tilanteeseen, jossa ostopalvelujen kustannuskehitys on ollut poikkeuksellisen nopeaa ja asettanut suuria haasteita talouden hallinnalle. Ostopalvelua koskeva strateginen keskustelu alkoi keväällä 2024, kun aluehallitus perusti ostopalveluja tarkastelevan työryhmän ja ryhtyi valmistelemaan monituottajuuden ohjelmaa.
Monituottajuudella tarkoitetaan julkisesti rahoitettujen palveluiden tuottamista yhdessä yksityisen ja kolmannen sektorin tuottajien kanssa.
- Osana monituottajuuden strategista ohjelmaa Pirkanmaalla on tarpeen myös arvioida, täyttyykö meillä laissa säädetyt vaatimukset oman tuotannon osuudesta. Sosiaali- ja terveyshuollon järjestämislain mukaisesti palvelujen järjestäjän on varmistettava kaikissa olosuhteissa riittävä oman tuotannon osuus kaikissa palveluissa, kuvaa ohjelman tavoitteita konsernipalvelujohtaja Juhani Sand.
Pitkällä aikavälillä tavoitteena on, että väestön palvelutarpeet, palvelutuotannon mahdollisuudet sekä rahoitus ovat tasapainossa.
- Mitä paremmin sovitamme yhteen strategisen monituottajuuden ja kokonaiskustannusten hallinnan, sitä tehokkaammin pystymme vastaamaan sekä asiakkaiden palvelutarpeisiin että kansantalouden vaatimuksiin.
Näkemyksiä kerätään laajasti
Alkusyksyn aikana on jo ryhdytty keräämään hyvinvointialueen päättäjien näkemyksiä valmisteilla olevasta ohjelmasta. Hyvinvointialueen päättäjille kerrottiin ohjelman valmisteluvaiheen sisällöistä ja tavoitteista 29.8. ja toinen tilaisuus päättäjille pidetään 3.9. Seuraavaksi halutaan kuulla näkemyksiä hyvinvointialueen ostopalvelutuottajilta, järjestöiltä ja asiakkailta. Palvelutuottajia ja järjestöjä kutsutaan koolle syys-lokakuun aikana ja lisäksi kirjallista palautetta kysytään kohdennetusti. Asukkailta kerätään näkemyksiä asukasraadissa sekä myöhemmin osana laajempaa asukaskyselyä. Myös hyvinvointialueen henkilöstölle järjestetään tilaisuuksia osallistua ja kommentoida ohjelmaa.
Ostopalveluja yli puolet budjetista
Pirkanmaan hyvinvointialue ostaa erilaisia palveluja noin 1 560 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa 57 prosenttia hyvinvointialueen koko budjetista. Ostopalvelut sisältävät esimerkiksi asumispalveluja ja sijaishuoltoa, henkilöstön vuokrausta, tietohallinnon palveluja sekä tytäryhtiöiltä hankittuja palveluja. Hyvinvointialueen tytäryhtiöitä ovat Coxa, Sydänsairaala, Keiturin Sote ja Tuomi Logistiikka.
Strategisen monituottajuuden ohjelma on keskeinen osa hyvinvointialueen seuraavan strategiakauden suunnittelua.