Hervannan sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Suomen suurimpiin kuuluvan lähiön vilkkaassa keskustassa. Raili ja Reima Pietilän suunnitteleman punatiilisen toimintakeskuksen kätköistä löytyvät vastaanottopalvelujen lisäksi muun muassa hammashoitola, äitiys- ja lastenneuvola sekä kirjasto.
Työkaverilta saatu apu pelastaa kiireen keskellä
Hervannan sote-asema on iso ja palvelujen tarjonta monipuolinen. Myös alueen väestörakennetta voi kuvailla monipuoliseksi: vastaanotoilla käy asiakkaita vauvasta vaariin ja potilaat edustavat monia eri kansalaisuuksia.
Päivä vastaanottopalveluissa on alkanut kiireisenä ja yllättävät poissaolot ovat vaatineet hieman ylimääräistä järjestelyä. Tästä huolimatta haastatteluun saapuu sovittuun aikaan rento ja hymyilevä joukko.
– Muuttuvat tilanteet ovat aamuisin enemmän sääntö kuin poikkeus, toteaa sairaanhoitaja Petteri Toivonen.
– Onhan meillä usein kiire tai resurssivaje, mutta autamme toisiamme ja paiskimme töitä yhdessä. Täällä on todella kova työmoraali kaikilla, terveyskeskuslääkäri Laura Ruotsi kertoo.
– Jokaisella on oma tärkeä roolinsa sekä työyhteisössä että potilaiden hoidossa, sairaanhoitaja Anni Kosonen sanoo.
Petteri arvelee, että työn luonne onkin yksi syy hyvään yhteishenkeen Hervannassa:
– Haastava paikka hioo tyypit yhteen. Täällä ei ole aikaa niin sanottuihin joutavanpäiväisyyksiin tai kyräilyihin, vaan autamme toisiamme ja hoidamme työt tehokkaasti.
– Täällä pitää välillä myös osata improvisoida ja soveltaa sekä tehdä nopeita päätöksiä, Petteri jatkaa.
Vastaanottopalvelujen henkilöstö kokee hyvänä etuna sen, että samassa rakennuksessa toimivat muun muassa mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä fysioterapeutit.
– Voimme konsultoida heitä herkemmin ja matalalla kynnyksellä, kun olemme samoissa tiloissa ja tunnemme toisemme, Anni kertoo.
Monipuolinen osaaminen on valttia
– Täällä saa perehtyä hyvin laajasti erilaisiin tehtäviin. Eri aloista on tiedettävä mahdollisimman monipuolisesti, Anni kuvailee sairaanhoitajan työtä.
– Tuntuu, että kaikki täällä haluavatkin kehittyä ja oppia koko ajan uutta. Meillä myös jaetaan tietoa ja osaamista avoimesti. Esimerkiksi lääkärit pitävät hoitajille lyhyitä tietoiskuja ja koulutuksia eri aiheista säännöllisesti, sanoo lääkärien koulutusvastaavana Hervannassa toimiva Laura.
Uusia ideoita ja kehitysehdotuksia nostetaan työyhteisössä aktiivisesti esiin. Vastaava sairaanhoitaja Sara Heiniö kuvailee ilmapiiriä kehitysmyönteiseksi:
– Kokeilemme hyvin herkästi uusia asioita ja toimintatapoja. Jos toteamme, että ei toimi täällä, niin siinä tapauksessa idea hylätään tai muutetaan toimivaksi. Keskustelemme avoimesti eri ammattiryhmien kesken, mikä toimintatapa sopii meille parhaiten.
Myös opiskelijat viihtyvät
Vastaava lääkäri Aapo Haavisto kertoo, että opiskelijoilta ja erikoistuvilta lääkäreiltä saatu palaute on lähes poikkeuksetta positiivista:
– Lääketieteen opiskelijoilta kerätty palaute on ollut mahtavaa. Palautteen mukaan meillä sekä viihdytään hyvin että opitaan paljon.
– Erikoislääkärien koulutukseen sisältyy yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua. Moni erikoistuva lääkäri on jatkanut työsopimustaan meillä tuon yhdeksän kuukauden pestin jälkeen.
Henkilöstön mukaan persoonalliset ja osaavat esihenkilöt auttavat omalta osaltaan ylläpitämään hyvää ilmapiiriä ja yhteishenkeä työporukassa.
– Tiedolla johtaminen toteutuu ja viestintä on avointa. Henkilöstö pidetään kartalla eikä asioita salailla, Laura sanoo.
Ystävyyttä, yhteistoimintaa ja keskinäistä avunantoa
Hervannan sote-aseman vastaanottopalvelut lähettävät terveisiä kollegoilleen Kaukajärven terveysasemalle.
– Olemme jeesailleet toisiamme puolin ja toisin, esimerkiksi resurssipulan iskiessä. Kun Kauksulla on ollut lääkärivaje, niin meiltä on mennyt lääkäreitä sinne auttamaan ja toisinpäin. Teemme yhteistyötä myös koulutettavien lääkärien ohjauksissa, Laura kertoo.
Yhteistyö pelaa mainiosti – kumppanuutta kuvaillaankin asemien väliseksi YYA-sopimukseksi.
Kaukajärven terveysasema oli suljettuna heinäkuun, jolloin Kauksun lääkärit ja hoitajat ottivat potilaita vastaan Hervannan sote-aseman tiloissa.
– Hyvin mahduimme Kaukajärven porukan kanssa samoihin tiloihin, vaikka se vaatikin vähän järjestelyjä alkuun, Anni sanoo.
– Se sujui hyvin. Ja virkistihän se meidän omaa toimintaakin, kun näki toisten työtapoja, Sara jatkaa.
Haluaisitko sinäkin olla pirhalainen? Katso avoimet työpaikat Kuntarekrystä!