PirKOTI-hanke ja ikäihmisten palvelut tekivät yhteistyössä hoitotahdosta ja hoidonrajauksesta kertovia videoita. Esko Roine näyttelee videolla, jossa pohditaan hoitotahdon merkitystä.
Elämässä voi sattua yllättäen jotain, jolloin et pystykään ilmaisemaan hoitohenkilökunnalle tai läheisillesi, minkälaista hoitoa toivoisit saavasi. Hoitotahto varmistaa, että hoitoa koskevat toiveesi kuullaan, vaikka et itse pystyisi kertomaan niitä.
– Hoitotahdossa voi ilmaista, kuinka haluaisi itseään hoidettavan tilanteessa, jossa ei ole kykenevä sitä itse enää kertomaan, kertoo ylilääkäri Sanni Hellgren. – Hoitotahtoon voi esimerkiksi kirjata, että ei halua raskaita hoitoja toivottomassa tilanteessa, mutta siihen voi kuvata myös yksityiskohtaisia hoivaan liittyviä asioita, esimerkiksi minkälaisesta musiikista pitää.
Hoitotahtoon voit kirjata kannanottosi hoitoon ja elämää ylläpitäviin toimintoihin. Tällaisia kannanottoja voivat olla esimerkiksi hengityskoneeseen kytkeminen, suonensisäinen antibiootti ja keinoruokinta. Tahtosi sitoo hoitohenkilökuntaa hoitopaikasta riippumatta.
Hoitotahtoon voi kirjata myös hoivaan liittyviä erityistoiveita. Voit esimerkiksi kirjata toiveesi liittyen ruokaan, juomaan ja ympäristöön. Tällaisia toiveita hoitohenkilökunta pyrkii noudattamaan mahdollisimman hyvin. Haluaisitko vaikka kuulla luonnon ääniä sairaalan pedissä laitteiden tikityksen sijaan? Tai toivotko saavasi mausteista ruokaa, jos sairaus heikentää makuaistiasi?
Hoitotahto helpottaa myös läheisten taakkaa
Jos sinulle käy jotain, läheisesi saattavat joutua tekemään suuria päätöksiä hoitoosi liittyen. Tietävätkö läheisesi silloin, kuinka sinua tulisi hoitaa tai mitä toivoisit hoitosi suhteen?
– Hoitotahto helpottaa myös omaisia vaikeassa tilanteessa, toteaa ylilääkäri Hellgren.
Hoitotahto keventää läheisten taakkaa, kun heidän ei tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä puolestasi. Heidän ei tarvitse pohtia, mitä toivoisit hoidolta, kun toiveesi on hoidotahdossa. Voit myös kirjata hoitotahtoon, kuka voi päättää hoidosta puolestasi tai keneltä voi kysyä mielipidettä hoitoon. Hoitotahdosta on myös hyvä kertoa läheisilleen.
Hoitotahto on hyvä tehdä ajoissa, sillä elämässä voi sattua jotain yllättävää. Hoitotahto helpottaa myös läheisten oloa.
Lue vinkit hoitotahdon tekemiseen
Tässä muutamia vinkkejä hoitotahdon tekemiseen:
- Tee hoitotahto ajoissa, kun vielä ymmärrät hoitotahdon merkityksen ja sisällön.
- Voit tehdä hoitotahdon vapaamuotoisesti tai käyttää valmiita pohjia.
- Kirjaa hoitotahtoon esimerkiksi, kenelle hoitoasi koskevia tietoja voidaan luovuttaa tai kuka saa tehdä päätöksiä hoidostasi.
- Tee lompakkoosi hoitotahtokortti, joka kertoo hoitohenkilökunnalle hoitotahtosi olemassaolosta.
- Kerro hoitotahdostasi läheisillesi.
- Päivitä hoitotahtoasi tarvittaessa.
Valmiita pohjia hoitotahtoa varten löydät esimerkiksi Muistiliiton ja THL:n sivuilta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitotahtolomake (pdf)
Exitus ry:n hoitotahtokortti (pdf)
Jos olet epävarma, mitä sinun kannattaisi kirjata hoitotahtoosi, kysy neuvoa lääkäriltä tai hoitajalta. Voit myös katsoa esimerkkejä erilaisista hoitotahdoista Terveyskirjaston sivulta:
Hoitotahto ja esimerkit hoitotahdoista (Terveyskirjasto)
Tee hoitotahto ja kannusta muitakin tekemään se
Hoitotahto ei ole pelkästään iäkkäiden asia, vaan se koskee meitä kaikkia.
– Kaikkien meidän kannattaisi tehdä hoitotahto, muistuttaa ylilääkäri Sanni Hellgren.
Hoitotahto on hyvä tehdä ajoissa, kun on vielä kykenevä ilmaisemaan tahtoaan. Elämä voi yllättää, ja hoitotahdolla varmistat, että sinua hoidetaan tahtosi mukaan. Kannusta myös muita tekemään hoitotahto tai ainakin pohtimaan, minkälaista hoitoa toivoisi saavansa.
---
Tämä on hoitotahtokampanjan ensimmäinen artikkeli. Kampanjan videolla iäkkään roolissa esiintyy Esko Roine. Kampanjaa varten on myös haastateltu ylilääkäri Sanni Hellgreniä, joka työskentelee polikliinisten ja asumisen lääkäripalveluissa. Osallistu kampanjaan esittelemällä videoita tapahtumissa ja tilaisuuksissa sekä jakamalla ajatuksesi hoitotahdosta somessa hästägillä #hoitoatahtonimukaan.