Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Helin työ on näköalapaikka

Sosiaalityöntekijän ura oli opiskelun arvoinen. Helillä on nykyään huipputiimi ja yhteiskunnallisesti merkittävä työ, jossa hän auttaa päivittäin pakolaistaustaisia asiakkaita.

Artikkeli
Heli katsoo ikkunasta ulos työpaikkansa aulassa.

Alun perin lukiosta matkailualalle hakeutunut Heli ehti tehdä matkatoimistossa 15 vuotta töitä ennen kuin hänellä heräsi ajatus uudelleenkouluttautumisesta:

– Toivoin työhöni enemmän merkityksellisyyden tuntua, mutta en tiennyt mitä voisin tehdä. Olin tehnyt aiemmin vapaaehtoistöitä esimerkiksi Mummon kammarilla – siitä kiinnostus sosiaalialaankin kenties lähti. 

Helin sosiaalityöntekijänä työskentelevä ystävä suositteli alaa hänelle ja niin Heli päätti hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan sosiaalityötä. Tutkinnon suorittamisessa meni viisi vuotta, jonka jälkeen Helistä tuli yhteiskuntatieteiden maisteri sekä Valviran laillistama sosiaalityöntekijä. 

Alan osaamista kertyi jo yliopistoaikoina harjoittelujen sekä sijaistus- ja keikkatöiden kautta. Opintojen loppuvaiheessa Heli haki määräaikaista tehtävää työikäisten sosiaalityön parissa pakolaistyön yksiköstä ja sai lopulta viran vuonna 2019. Hänen työpaikkansa Pirkanmaan hyvinvointialueella sijaitsee Tampereen Sarviksella. 

Yksilölliset elämäntilanteet

Heli auttaa pakolaistaustaisia asiakkaita, joiden oleskeluluvan saannista Suomeen on enintään kolme vuotta. Asiakkailla on usein tulkki mukanaan, koska viranomaisasiointi sellaista vaatii. Osa kuitenkin pärjää suomen tai englannin kielellä. 

Tyypillinen työpäivä koostuu asiakastapaamisista, niihin liittyvistä ennakkoselvittelyistä ja jälkikirjauksista sekä asiakasviesteihin vastaamisesta. 

Ensimmäisillä asiakastapaamiskerroilla tehdään aina palvelutarpeen arviointi eli selvitetään, onko henkilöllä sosiaalityöhön tarvetta ja millaista apua hän tarvitsee. 

– Monelle suomalaisen yhteiskunnan tavat ovat vielä uusia ja tukea tarvitaan arjenhallinnassa. Teen asiakkaan tarpeen mukaan moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi terveydenhuollon kanssa, autan talouskysymyksissä tai pohdimme asiakkaan kanssa esimerkiksi tuetun asumisen tarvetta, Heli kertoo.

Asiakastyö vaihtelee jokaisen asiakkaan yksilöllisen elämäntilanteen mukaan. Taustalla saattaa olla traumoja, terveyshaittoja, lukutaidottomuutta tai väkivallan kokemista. 

Osana positiivista muutosta

Vaikka sosiaalityöntekijän rooli voi olla haastavakin, epätoivoon Heli ei koskaan vaivu. Hänellä on moniammatillinen tiimi tukenaan. 

– Meillä on mahtava yhteishenki. Töissä on hauskaa, apua voi aina kysyä ja teemme kaikki innostuneesti töitä asiakkaiden parhaaksi. Ihailen tiimini sitoutumista työhön, Heli kehuu.

Helin mielestä sosiaalityö on näköalapaikka yhteiskunnallisiin asioihin:

– Tapaan erilaisia ihmisiä ja saan todistaa, kun jonkun elämässä tapahtuu positiivisia muutoksia. Samalla tämä on yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Pakolaistaustaiset asiakkaamme ansaitsevat yhdenvertaisen pääsyn palveluihin. Työni merkityksellisyys motivoi minua. 

Ennen kuin haastattelu päättyy, Heliltä kysytään vielä hänen vapaa-ajastaan. Vaikuttaisi, että työn vastapaino löytyy liikunnan ilosta, sillä vuodenajan mukaan Heli vaeltaa, hiihtää, pyöräilee tai meloo – kuntosalin lisäksi.  

Haemme nyt Pirkanmaan hyvinvointialueelle sosiaalityöntekijöitä eri alueiden toimipisteisiin. Katso avoimet työpaikat ja henkilöstöedut Kuntarekrystä ja tule mukaan sykkeeseen!

Teksti: Sara Hostikka

Tuoreimmat ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija