Asunnottomien yö Pirkanmaalla valottaa laajasti asunnottomuuden haasteita. Tapahtuma tuo yhteen asunnottomat, vapaaehtoiset, järjestöt sekä viranomaiset yhteisen päämäärän eteen. Erityisesti tapahtumassa nousee esille, miten kaupunkitilaa suunnitellaan ja kenen tarpeita se palvelee. Vuoden 2023 teemana onkin: ”Kenelle kaupunki kuuluu?”
Asunnottomuuden poistaminen vaatii laajaa yhteistyötä
Hyvinvointialueiden lakisääteisten tehtävien joukkoon kuuluu asunnottomuuden vastainen työ. Pirkanmaan hyvinvointialue tekee työtä asunnottomuuden ehkäisemiseksi niin kolmannen sektorin, kuntien, valtion kuin muiden palveluntuottajienkin kanssa. Pirkanmaan hyvinvointialueen kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö nostaa sektorirajat ylittävän yhteistyön asunnottomuustyön ytimeen.
– Tampereella on tehty menestyksekkäästi töitä asunnottomuuden vähentämiseksi, eikä sitä työtä tehdä yksin. Asunnottomuustyö kuuluu ihan jokaiselle.
Pirkanmaalla ja erityisesti Tampereella asunnottomuus on kuitenkin edelleen ongelma, minkä vuoksi hyvinvointialueen on yhdessä muiden toimijoiden kanssa etsittävä keinoja sen ratkaisemiseksi.
Pirkanmaan hyvinvointialueen koordinoima asunnottomuuden vähentämisen yhteistyöryhmä aloitti toimintansa keväällä 2023. Sen vastuulla on toimenpideohjelman ja asunnottomuusstrategian suunnittelu sekä tavoitteiden ja vaikutusten seuranta. Yhteistyöryhmä koostuu monista toimijoista, ja mukaan kutsutaan myös Pirkanmaan kuntia. Tällä hetkellä odotetaan valtakunnallisia päätöksiä uudesta asunnottomuuden vähentämisen toimenpideohjelmasta, joka antaa suuntaviivat tulevien vuosien asunnottomuustyölle.
– Valtakunnallisesti ohjatut toimenpideohjelmat ovat osoittautuneet vaikuttaviksi keinoiksi vähentää asunnottomuutta. On tärkeää, että Pirkanmaalla laaditaan paikallinen strateginen ohjelma osana valtakunnallista ohjelmatyötä, ja tämän kansallisen suunnittelun etenemistä odotamme nyt, Perkiö selventää.
Asunnottomuuteen liittyy paljon monia muitakin ongelmia, kuten mielenterveys- ja päihdeongelmia, joten asunnottomuutta pitää torjua monilla keinoilla samaan aikaan. Pirkanmaalla pyritään keskittymään ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin, kuten asumis-, talous- ja velkaneuvontaan, sekä päihde- ja mielenterveyspalveluihin.
– Alkukesästä Pirkanmaalla tehtiin ammattilaisille asunnottomuuskysely. Kyselyn perusteella suurimpia asunnottomuuden poistamisen esteitä ovat päihde-, mielenterveys- ja sosiaalipalvelujen saavutettavuusongelmat. Nopea avunsaanti matalalla kynnyksellä on keskeistä. Lisäksi liikkuva monialainen työ on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi asunnottomuuden vähentämisessä, ja sitä tullaan vahvistamaan tulevina vuosina, Perkiö jatkaa.
Tämän vuoden asunnottomuusseminaarissa keskityttiin asunnottomuuspalveluiden saavutettavuuteen
Eilen maanantaina 16.10. Tampereella järjestettiin valtakunnallinen asunnottomuusseminaari, jossa paneuduttiin tänä vuonna asunnottomuuspalveluiden saavutettavuuteen sekä siihen, miten asunnottomuus voidaan poistaa sektorirajat ylittävällä yhteistyöllä. Seminaari oli Tampereen kaupungin, Pirkanmaan hyvinvointialueen, Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen, Y-Säätiön, Asunto ensin Verkostokehittäjien sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) järjestämä. Seminaarissa kuultiin puheenvuoroja muun muassa suomalaisesta asunnottomuustyöstä EU-näkökulmasta, kuntien ja hyvinvointialueiden integraatiosta sekä järjestöjen rahoituksesta ja niiden merkityksestä asunnottomuustyössä.