Aluevaltuusto keskusteli maanantaina myönteisessä hengessä lähiasemaverkostosta ja liikkuvien palvelujen kokeilusta. Aluevaltuustoryhmät olivat pääosin tyytyväisiä nyt keskustelussa olleeseen esitykseen.
Valtuutettujen puheenvuoroissa toivottiin, että palvelutarpeisiin vastataan riittävällä tasolla ja palvelut ovat saavutettavia. Palvelupisteessä pitää pystyä myös asioimaan paikan päällä. Liikkuvien palvelujen riittävyyttä, kokonaistaloudellisuutta, vaikuttavuutta ja tehokkuutta halutaan seurata ja arvioida. Hyvinvointialueella seurataan jo tiiviisti myös vuokratyövoiman käyttöä.
Valtuustossa muistutettiin myös, että muutosvaiheessa tulee tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa muun muassa joukkoliikenteen suunnittelussa ja kuntien tilasuunnittelussa.
- Teemme tiivistä yhteistyötä myös laboratorioyhtiö Fimlabin kanssa, ja oma henkilöstömme voi myös tuottaa vierianalytiikkaa paikan päällä, totesi sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen.
Monet valtuutetut toivoivat, että liikkuvien palvelujen termejä muutettaisiin ymmärrettäviksi. Kokeilussa hyvinvointialueen henkilöstö on liikkunut paikasta toiseen ja palvelut toimineet osa-aikaisesti aiemmissa, jo tutuissa kiinteistöissä ajanvarauksella. Liikkuvien palvelujen sijaan toivottiin puhuttavan esimerkiksi osa-aikaisista palveluista. Myös selkeä viestintä palveluajoista koettiin tärkeäksi etenkin ikäihmisille, jotta asiakkaat löytävät palvelujen piiriin.
Sahalahdelle, Kämmenniemeen ja Ruovedelle tarjottavien palvelujen lisäksi aluevaltuustossa keskustelua herätti myös Kaukajärven lähiaseman tulevaisuus. Sen muistutettiin tuottavan palvelua keskimääräisen pirkanmaalaiskunnan kokoiselle väestönosalle.
- Kaukajärven asema säilyy toistaiseksi palveluverkostossa. Jos viivästyksiä ei olisi tullut, meillä olisi jo Kaupin alueella uusi yliopistollinen sote-asema, valotti avopalvelujen palvelulinjajohtaja Eeva Torppa-Saarinen Tampereen alueen palveluverkon tilannetta aluevaltuustolle.
Aluevaltuusto hyväksyi myös vastauksen valtuustoaloitteeseen, joka koski todellisia kustannuksia huomioivaa hintalaskuria valtion rahoitusneuvotteluiden ja kilpailutusten tueksi. Äänestyksen jälkeen hyväksytyssä ponnessa tähdennetään muun muassa riittävää talousosaamista ja oman tuotannon yksikkökustannushintojen selvittämistä.