Aluevaltuusto evästi hallitusta kuntouttavan päivätoiminnan keskustelulla ja hyväksyi valiokuntaohjelman

Aluevaltuusto keskusteli tiistaina ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan järjestämisvaihtoehdoista, hyväksyi valiokuntaohjelman ja merkitsi tiedoksi kolmen eri valiokunnan mietinnöt. Myös ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelman väliraportista keskusteltiin laajasti.

Uutinen

Aluevaltuusto kävi lähetekeskustelun ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan vaihtoehdoista. Aluevaltuuston yhteinen tahto oli säilyttää kasvokkain toimipisteessä tuotettava kuntouttava päivätoiminta. Puheenvuoroissa tuotiin esille näkemyksiä muun muassa päivätoiminnan kestosta ja sen yksilöllisyydestä, toimipisteiden sijainnista, kuljetuksista, ruokailuista, ostopalvelujen käytöstä, kustannuksista sekä asiakkaille tulevien maksujen tasosta. Seuraavaksi aluehallitukselle valmistellaan keskustelun pohjalta päätösesitys.

Valtuusto merkitsi tiedoksi myös ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelman (IKI2035) väliraportin. Valtaosa tavoitteista etenee suunnitellusti. Viime vuonna onnistuttiin erityisesti vuokratyövoiman vähentämisessä ja ostopalveluiden kustannusten hillitsemisessä. Vastaavasti tiloihin liittyvät puutteet ovat hidastaneet laitoshoidon purkua sekä yhteisöllisen asumisen ja oman palvelutuotannon asumispalveluiden lisäämistä. Perhehoitajia aiotaan rekrytoida lisää syksyllä. Omaishoitajien työtä ja jaksamista tuetaan erillisellä Pirkko-hankkeella.

Valiokunnat vaikuttavat lausunnoilla ja mietinnöillä

Aluevaltuusto hyväksyi tiistaina valiokuntaohjelman alkavalle aluevaltuustokaudelle. Valiokuntien määrä laskee neljästä kolmeen. Aluevaltuusto päätti yksimielisesti, että valiokuntien jäseniksi voidaan nimetä vain aluevaltuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokuntaohjelmassa on määritelty kaikkien valiokuntien käsittelemät asiat. Valiokunnat voivat esittää näkemyksiään lausuntoina tai valiokuntamietintöinä, eikä niillä ole itsenäistä päätösvaltaa.

Valtuustossa oli tälläkin kertaa käsiteltävänä nykyisten valiokuntien laatimia mietintöjä.

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan tekoälyä koskevassa mietinnössä kiinnitetään erityistä huomiota potilasturvallisuuteen, tietosuojaan, eettisiin periaatteisiin sekä palvelujen saavutettavuuteen. Tekoäly nähdään ammattilaisten tukena ja sillä voidaan lisätä palveluiden tehokkuutta ja saatavuutta. Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnan mietintö Kohti väkivallatonta Pirkanmaata nostaa esille erityisesti työntekijöiden ja asiakkaiden kokeman väkivallan ilmiöitä sekä kouluväkivaltaa.

Monipalveluvaliokunnan mietinnössä pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämisestä tähdennetään erityisesti potilaiden ja omaisten osallistumista hoidon suunnitteluun ja toteutukseen. Toimenpide-ehdotuksissa nostetaan esille muun muassa hoidon jatkuvuuden turvaaminen omalääkäri- ja omahoitajamallilla sekä hoitosuunnitelmien tärkeys pitkäaikaissairaille. Monet pitkäaikaissairaat käyttävät myös mielellään digipalveluja.

Aluevaltuusto palautti yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi vastauksen valtuustoaloitteeseen, joka koski itsetuhoisten turvakodin perustamista paikkaamaan psykiatristen osastopaikkojen riittämättömyyttä.

Aluevaltuusto hyväksyi muut asiat esityksen mukaan.

Tuoreimmat ajankohtaiset