Aluehallitus päätti kesäkuussa esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy palveluverkon kehittämisen periaatteet. Samalla aluehallitus pyysi lausuntoja periaatteisiin aluehallituksen jaostoilta, aluevaltuuston valiokunnilta ja sekä vanhus- ja vammaisneuvostolta ja nuorisovaltuustolta. Toimielimet käsittelivät asiaa kesän aikana. Myös hyvinvointialueen yhteistyötoimikunta käsitteli periaatteita. Hyvinvointialue selvitti kesän aikana lisäksi asukkaiden näkemyksiä palvelujen verkostosta ja asioinnista.
Aluehallituksen esitystä palvelujen verkoston periaatteista aluevaltuustolle muutettiin toimielinten lausuntojen ja kommenttien perusteella useilla tarkennuksilla ja yhdellä lisäyksellä.
Aluehallitus tarkensi periaate-ehdotuksia muun muassa seuraavissa kokonaisuuksissa:
- asiakkaiden palvelutarpeita asioidaan yksilöllisesti asiakkaan ja läheisten kanssa
- palvelujen suunnittelussa huomioidaan paikka- ja aikariippumattomuus sekä esteettömyys, esimerkiksi sähköisten palveluiden laajentamisessa
- fyysisiä palvelupisteitä voidaan korvata vaiheittain ja osin liikkuvilla palveluilla sekä digipalveluilla
- palvelut ovat mahdollisuuksien mukaan julkisten liikenneyhteyksien varrella ja luonnollisten asiointi- ja palvelukeskittymien läheisyydessä
- lisätään kiirevastaanottoaikojen määrää ja aukioloja
- laitoshoidon palvelukokonaisuudessa siirrytään vaiheittain kodinomaisiin ja kuntouttaviin palveluihin
- opiskeluhuolto sijoitetaan pääsääntöisesti oppilaitoksiin
- henkilöstön hyvinvointiin kiinnitetään huomiota henkilöstöohjelmassa määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti
Seuraavaksi palvelujen verkoston tarkennettuja periaatteita käsitellään aluevaltuustossa 14.8. Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola toivoo aluevaltuustolta strategista kokonaisnäkemystä Pirkanmaan palveluista, jotta hyvinvointialueen valmistelu siirtyy suunnitellusti palvelutuotannon ja ihmisten palvelujen kysymyksiin. Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet on siten mahdollista sovittaa yhteen.
- Saimme kesän aikana valiokunnista, jaostoista ja vaikuttamistoimielimistä hyviä ja tärkeitä näkemyksiä, ja niitä otettiin huomioon lisäyksinä ja tarkennuksina aluevaltuustolle lähtevään esitykseen. Pirkanmaan palvelujen verkoston uudistukseen vaikuttavat hyväksytyn strategian ja toimeenpanon ohjelmien lisäksi myös lainsäädäntö sekä valtion ja alueen talouskehys, toteaa Erhola.
- Taloustilanteen perusteella ja yhdenvertaisten palvelujen turvaamiseksi on välttämätöntä tehdä rakenteellisia muutoksia. Tähän tarvitsemme päättäjiltä yhteiset periaatteet, joiden varassa edetään jatkovalmistelussa. Aluehallitus käsitteli asian myönteisessä hengessä, kiittelee aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen.