Hallitus hyväksyi valvontaohjelmaan sisältyvän valvontasuunnitelman vuosille 2025–2026. Hyvinvointialueen ohjaus ja valvonta kohdistuvat sekä hyvinvointialueen omaan palvelutuotantoon että yksityisesti tuotettuihin palveluihin.
Korkean riskin yksiköitä valvotaan suunnitelmallisesti vuosittain. Matalampien riskien yksiköissä valvontaväli voi olla useampi vuosi. Suunnitelman lisäksi tehdään valvontaa ilmenneiden epäkohtien perusteella. Valvontayksikkö voi myös tehdä kohdennettua valvontaa esimerkiksi valvontaviranomaisen päätösten tai ratkaisujen perusteella. Omavalvonnassa painottuvat erityisesti riskienhallinta, henkilöstö, lääkehoito, asiakkaan asema ja oikeudet sekä kirjaamisen laatu.
Eettiset periaatteet ohjaavat johtamista ja työntekijöitä
Aluehallitus hyväksyi maanantaina hyvinvointialueen eettiset periaatteet. Niissä hyvinvointialue sitoutuu rakentamaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän hyvinvointialueen. Niin ikään hyvinvointialueen toiminnassa edistetään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja pidetään huolta työyhteisöstä, noudatetaan hyvän johtamisen ja hallintotavan periaatteita ja torjutaan korruptiota ja väärinkäytöksiä.
Eettiset periaatteet ovat osa uuden työntekijän perehdytysohjelmaa, johtamista ja päätöksentekoprosessia. Keskeisessä roolissa on myös esimerkillä johtaminen, jotta eettiset periaatteet sanoitetaan, niitä pidetään yllä, käytetään perusteluissa ja epäkohdat käsitellään.
Tekoälypolitiikka hyväksyttiin
Maanantaina hyväksyttiin myös hyvinvointialueen tekoälypolitiikka. Hyvinvointialue auditoi kaikkien tietojärjestelmien ja ICMT-ratkaisujen tietoturvan ja tietosuojan ennen niiden käyttöönottoa. Ennen suuririskisen tekoälyjärjestelmän ensimmäistä käyttökertaa hyvinvointialue laatii myös perusoikeusvaikutusten arvioinnin. Hyvinvointialue valvoo varsinkin suuririskisten tekoälyjärjestelmien syöttötietoja sekä säilyttää niiden automaattiset lokitiedot. Aluehallitus merkitsi tiedoksi myös tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan tekoälyä koskevan mietinnön, joka menee aluevaltuuston käsiteltäväksi.
Etiikan edistämisrahasto lakkautettiin
Hyvinvointialue lakkauttaa Etiikan edistämisrahaston. Sairaanhoitopiiri perusti sen aikanaan 80 000 euron pääoman turvin Tays Keskussairaalan 40-vuotisjuhlavuotena. Rahastosta on palkittu henkilöitä ja hankkeita, joiden on katsottu edistäneen eettisten näkökulmien esilletuomista Pirkanmaalla. Rahaston jäljellä oleva pääoma 2 967,61 euroa päätettiin aluehallituksessa myöntää OLKA -toimintaan kuuluvaan saattohoidon vapaaehtoistyöhön.
Aluehallitus perusti kokouksessaan myös talousarvion mukaiset virat. Virat tarvitaan erityisesti ostopalvelujen korvaamiseksi omalla toiminnalla ja lainsäädännön muutosten vuoksi. Lisäksi yhteistoimintaneuvottelujen pohjalta on tehty uudistuksia, joissa työtehtävien hoitaminen edellyttää jatkossa virkaa. Suurin osa tehtävistä ja henkilöistä on jo hyvinvointialueella olemassa.
Aluehallitus päätti myös muut asiat esityksen mukaan.