Aluehallitus hyväksyi lähiasemaverkoston ja esittää vammaispalvelujen kehittämisohjelmaa aluevaltuustolle

Aluehallitus hyväksyi maanantaina lähiasemien ja osa-aikaisista palveluista koostuvien liikkuvien palvelujen verkoston. Lokakuun aluevaltuustolle päätettiin esittää vammaispalvelujen kehittämisohjelmaa. Valtuusto käsittelee myös aluehallituksen esitystä demokratiarakenteen muutoksista.

Uutinen

Pirkanmaalla on laajojen sosiaali- ja terveysasemien ohella jatkossa lähiasemia, jotka tarjoavat tärkeimpiä perustason sosiaali- ja terveyspalveluja. Lähiasemat ovat Ikaalisissa, Kangasalan Ruutanassa ja Vatialassa, Kuhmoisissa, Pälkäneellä, Urjalassa, Lempäälän Kuljussa, Vesilahdessa sekä Tampereella Peltolammilla, Kaukajärvellä ja ulkoistetuilla asemilla Mehiläisen Hervannan ja keskustan toimipisteissä. Lisäksi Koukkuniemessä jatkaa hammashoitola.

Lähiasemien lisäksi toimii yhdeksän perustason palvelua tarjoavaa palvelupistettä, joissa palvelua saa pääasiassa osa-aikaisesti ja ajanvarauksella. Lähiasemien palveluvalikoima vaihtelee. Palvelujen tarjontaa arvioidaan ja suunnitellaan sen mukaan, millaista palvelua alueiden väestö erityisesti tarvitsee. Näitä palveluja on valmisteluvaiheessa kutsuttu liikkuviksi palveluiksi. Palveluja tarjotaan Juupajoen, Kihniön, Ylöjärven Kurun, Pälkäneen Luopioisten, Sastamalan Mouhijärven, Punkalaitumen, Ruoveden, Tampereen Kämmenniemen sekä Kangasalan Sahalahden palvelupisteissä. Näiden palvelujen alueilla neuvotellaan erikseen toimitiloista, joissa palveluja tuotetaan.

Aluehallituksen päätös oli yksimielinen. Päätökseen esitettiin toivomusponsia, joita ei kuitenkaan äänestyksissä hyväksytty.

Vammaispalveluihin kehittämisohjelma aluevaltuustoon

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle kehittämisohjelmaa vammaispalvelujen uudistamisesta ja monipuolistamisesta. Ohjelman tavoitteena on toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelurakenne.

Pirkanmaalla aiotaan lisätä vammaisille henkilöille muun muassa erilaisia tuetun asumisen muotoja, asumiskokeiluja ja perhehoitoa. Yhdenvertaisuus, saavutettavuus, esteettömyys, osallisuus ja yksilöllisyys ovat ohjelmassa keskeisessä roolissa. Niitä tuetaan myös saavutettavalla ja monikanavaisella viestinnällä ja palveluneuvonnalla. Ohjelmalla varaudutaan myös valmisteilla olevan vammaispalvelulain uudistukseen.

Aluehallitus päätti maanantaina myös vammaisten tuetun asumisen, yhteisöllisen asumisen, ympärivuorokautisen palveluasumisen sekä vammaisten lasten ympärivuorokautisen palveluasumisen hankinnasta. Kilpailutuksessa valituilta tuottajilta voidaan hankkia palveluja vuosittain 55 miljoonan euron arvosta.

Demokratiarakenteen muutosesitys aluevaltuuston käsiteltäväksi

Maanantaina käsiteltiin aluehallituksessa myös demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvetoa ja muutosehdotuksia.

Aluevaltuuston päätösvaltaa esitetään lisättäväksi siten, että aluevaltuusto päättäisi jatkossa hyvinvointialuestrategiaan perustuvista strategisista ohjelmista.​ Aluevaltuustolle esitetään uutena tehtävänä valtuustokausittaisen valiokuntaohjelman hyväksymistä.

Hallintosääntöön ehdotetaan kirjausta, että aluevaltuustolla olisi ensi vaalikaudella kolme valiokuntaa nykyisen neljän sijaan. Valiokuntien teemat määritettäisiin valiokuntaohjelmassa. Valiokuntien jäsenmääriä ehdotetaan vähennettäväksi 21 jäsenestä 15 jäseneen. Aluehallitus päätti äänestyksen jälkeen esittää aluevaltuustolle, että valiokuntien jäsenet nimettäisiin aluevaltuuston jäsenistä tai varavaltuutetuista.

Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän mahdollinen osa-aikainen tai kokoaikainen hoitaminen esitetään kirjattavaksi hallintosääntöön mahdollisuutena.

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen selvitysraportti jäi maanantaina pöydälle aikataulusyistä. Muut asiat hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tuoreimmat ajankohtaiset