Aikuisten mielenterveysongelmien hoito perusterveydenhuollossa kehittyy – enemmän lyhytterapiaa ja ohjausta omahoitoon

Lähes kaikilla Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysasemilla on lisätty aikuisten lyhytterapian ja ohjatun omahoidon osaamista. Tulokset ovat vaikuttavia. Kun lieviä ja keskivaikeita mielen pulmia voidaan auttaa nopeasti lyhytterapiahoidoilla, jopa 40 % asiakkaista ei tarvitse jatkohoitoa.

Uutinen
Nainen löhöilee mukavassa asennossa sohvalla ja selaa kännykkää.

Mielenterveyspalveluiden saatavuutta perusterveydenhuollossa on parannettu koulutuksilla. Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisia on koulutettu kognitiivisen lyhytterapian osaajiksi, ja hoitajille on annettu valmiuksia hyödyntää ohjattua omahoitoa.

Koulutuksia on järjestetty Pirkanmaalla jo parin vuoden ajan. Yhteensä 70 % sosiaali- ja terveysasemien mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitajista ja psykologeista on käynyt kesään mennessä vuoden kestävän kognitiivisen lyhytterapian koulutuksen. Lisäksi 500 sote-asemien työntekijää on kouluttautunut käyttämään ohjatun omahoidon menetelmää.

– Mielenterveys - ja päihdeongelmat ovat perusterveydenhuollon potilailla yleisiä. Siksi on tärkeää, että niitä voidaan hoitaa matalalla kynnyksellä ja ammattilaisilla on käytössä peruspalveluihin soveltuvia toimivia menetelmiä, kertoo aikuisten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastuualuejohtaja Kaisa Luoto.

– Osaamista on saatu sosiaali- ja terveysasemille lähelle asiakasta ja tavoittelemme, että voisimme auttaa lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyden häiriöissä nopeammin ja yhtenevillä menetelmillä koko Pirkanmaan alueella, lisää projektipäällikkö Noora Vehmas.

Vehmaksen mukaan keskeistä on, että asiakkaat saavat hoitoa oikea-aikaisesti ja oikealla tasolla. Vaikea-asteiset häiriöt hoidetaan edelleen erikoissairaanhoidossa.

Sote-asemien ammattilaisia on koulutettu Pirkanmaalla Euroopan sosiaalirahaston (ESR) myöntämällä avustuksella Hoppu-hankkeessa osana kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia. Toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on työkaluja tukea asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea nopeasti riippumatta siitä, mistä hän hakee apua.

Terapianavigaattori nopeuttaa ja helpottaa alkuarvion tekoa

Terapianavigaattori on digitaalinen apuväline aikuisen asiakkaan tilanteen arviointiin ja hänelle sopivan psykososiaalisen tuen valintaan. Pirkanmaan hyvinvointialueella asiakkaita on ohjattu hoitoon terapianavigaattorin avulla jo lähes 3000 kertaa.

Kun asiakas täyttää terapianavigaattorin, ammattilainen saa ajankohtaista tietoa hänen mielenterveyden oireistaan. Tämän pohjalta he voivat yhdessä suunnitella asiakkaalle sopivan psykososiaalisen tuen. 

Asukkaat ovat löytäneet terapianavigaattorin hyvin, ja sitä on täytetty Pirkanmaalla lähes 14 000 kertaa. Noora Vehmas kertoo, että terapianavigaattori on hyödyllinen myös asiakkaalle itselleen oman vointinsa arvioinnissa.

– Asukas voi täyttää terapianavigaattorin myös ilman terveydenhuollon ammattilaisen ohjausta ja saada sieltä tietoa omasta voinnistaan. Tämän jälkeen hän voi itsenäisesti työstää omaa hyvinvointiaan Mielenterveystalo.fi-sivuston omahoito-ohjelmien avulla.

Ohjattu omahoito on yleinen hoitomenetelmä lievään masennukseen ja ahdistukseen

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysasemilla ohjatun omahoidon menetelmällä on hoidettu yli 200 asiakasta. 

Ohjatun omahoidon hoitomallia toteuttaa lähes jokaisella sote-asemalla kolmesta kahdeksaan vastaanottopalveluiden hoitajaa. Ammattilainen tukee potilaan itsenäistä työskentelyä Mielenterveystalo.fi-sivuston omahoito-ohjelmissa 1–5 kontaktikerran jakson aikana. 

Kognitiivisella lyhytterapialla tunnistetaan ja muutetaan haitallisia ajatusmalleja

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan alkamisesta lähtien 800 asiakasta on saanut kognitiivista lyhytterapiaa.

Kognitiivinen lyhytterapia on terapiamuoto, joka keskittyy ajattelumallien ja käyttäytymisen muuttamiseen. Terapiassa opitaan tunnistamaan ajatusmalleja, jotka voivat lisätä ahdistusta, masennusta tai muita psyykkisiä oireita. Kun näitä ajatuksia muokataan, tunteet voivat muuttua myönteisemmiksi, mikä helpottaa oloa ja vaikuttaa myös arjen toimintaan.

Hoidossa asiakas ja ammattilainen työskentelevät yhdessä ja keskittyvät siihen haasteeseen, joka eniten vaikuttaa asiakkaan hyvinvointiin. 

– Joskus taustalla voi olla useita oireita, kuten masennusta, ahdistusta, unettomuutta tai päihdehaasteita. Kun hoito kohdistetaan keskeisimpään ongelmaan, myös muut oireet voivat helpottua, Vehmas kertoo.  

Lyhytterapia toteutetaan tiiviinä hoitojaksona, jossa asiakkaalle on 5–10 tapaamista psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin kanssa.

Toimintaa on kehitetty hanketyönä

Terapiat etulinjaan -toimintamalli on kehittänyt ammattilaisille valmiita verkkokoulutuksia. Menetelmien jalkautus on toteutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoitteisessa Hoppu-hankkeessa. Tavoitteena on vähentää Pirkanmaalla aikuisten mielenterveyspalveluiden hoitovelkaa ja kehittää perusterveydenhuoltoa niin, että jokainen saa vaikuttavaa hoitoa hoitotakuun mukaisesti, perustuen järjestelmälliseen hoidon tarpeen arvioon.

Jokaisella hyvinvointialueella toimii menetelmäohjaajia, jotka ohjaavat mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaisia kognitiiviseen lyhytterapian käyttöön potilastyössä. Vuoden kestävä koulutus edellyttää ammattilaisilta sitoutumista ja paneutumista.

– Koulutus vaatii koulutettavalta itsenäistä teoriaopiskelua, menetelmäohjausta ja 70 tuntia lyhytterapeuttisten menetelmien mukaista potilastyötä, kertoo menetelmäkoordinaattori Minna Jokiniemi.

Ohjatun omahoidon koulutus on lyhyt verkkokoulutus, joka sopii kaikille sote-ammattilaisille. Sitä suositellaan erityisesti mielenterveyspalveluiden ja yleisvastaanottojen henkilöstölle.

Molemmat hankkeet ovat saaneet rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.


 

Tuoreimmat ajankohtaiset