Tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueesta
Tällä sivulla
Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.
Hyvinvointialueen ylin päätösvalta on aluevaltuustolla, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla koko maakunnan alueelta.
Pirkanmaan hyvinvointialue on asukasmäärältään Suomen suurin hyvinvointialue. Pirkanmaan hyvinvointialueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta. Pirkanmaan hyvinvointialue toimii seuraavien 23 kunnan alueella: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
Kuntakartta
Hyvinvointialue järjestää sote-palvelut ja pelastuspalvelut
Hyvinvointialue vastaa julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastuspalveluista. Hyvinvointialue huolehtii muun muassa näistä tehtävistä:
- Perusterveydenhuolto
- Erikoissairaanhoito
- Ensihoito
- Palo- ja pelastustoiminta
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut
- Sosiaalityö
- Vammaispalvelut
- Ikääntyneiden palvelut
Pirkanmaan hyvinvointialueella on yhteensä noin 20 000 työntekijää, joten hyvinvointialue on Pirkanmaan suurin työnantaja. Kuntien sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijät siirtyivät liikkeenluovutuksella hyvinvointialueen työntekijöiksi 1.1.2023 alkaen.
Hyvinvointialueen selvitys
Hyvinvointialueen on laadittava vuosittain selvitys hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilasta.
Selvityksessä on kuvattava ja arvioitava, miten sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet ja mahdolliset toimenpidesuositukset on otettu huomioon sekä kerrottava hyvinvointialueen strategisista tavoitteista ja niiden toteutumista. Selvitykseen on sisällytettävä hyvinvointialueen alustava esitys investointisuunnitelmaksi.
Hyvinvointialueen on toimitettava selvitys Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja sosiaali- ja terveysministeriölle sekä julkaistava se julkisessa tietoverkossa.
Vuosikertomus
Millainen oli Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäinen toimintavuosi? Vuosikertomus 2023 -sivuille on koottu tietoa ja tunnulukuja neljästä teemasta - palveluista, henkilöstöstä, taloudesta ja päätöksenteosta.
Päivitetty 9.12.2024