Murupolku

Readspeaker

Diabetes ja raskauden suunnittelu - otsikko

Diabetes ja raskauden suunnittelu

Diabetes ja raskaudensuunnittelu - ankkurilista

Diabetes ja raskauden suunnittelu - leipäteksti

Diabetesta sairastavan raskaus tulisi aina olla suunniteltu.

Raskaudensuunnittelukäynnin voi varata diabeteksen hoidosta vastaavalle lääkärille. Raskaudensuunnittelukäynnillä katsotaan verikokeita (sokeritasapaino, munuaisten toiminta ja verenkuva) sekä seulotaan valkuaisvirtsaisuus aamuvirtsanäytteellä. Silmänpohjakuvaus tehdään ennen raskautta.

Hoidon tavoitteena on hyvän sokeritasapainon saavuttaminen jo hedelmöityksen aikaan sekä koko raskauden ajaksi sikiön normaalin kehityksen turvaamiseksi.

Verensokeritaso

Ennen raskautta tavoiteverensokeritaso on 3.9-10mmol/l.
Tavoitteena on sokerihemoglobiini ainakin alle 53mmol/mol, mieluummin alle 48mmol/mol ennen raskautta.

Verensokeritasoa seurataan sormenpäämittauksin tai sensorilla. Seurannan toteutustapa riippuu lääkehoidosta. Insuliinihoitoa käyttävän tulee seurata verensokereita säännöllisesti (pääsääntöisesti aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä sekä ennen aterioita). 

Tablettihoitoisen potilaan kannattaa alkaa seurata verensokereita jo raskautta suunniteltaessa. Jos arvot ovat tavoitteissa, riittää mittaukset joka toinen viikko ennen aterioita ja 2 tuntia aterioiden jälkeen. Tablettihoitoiset, hyvässä hoitotasapainossa olevat potilaat saavat raskauden suunnittelun ja raskauden ajaksi määräaikaisen (2kk lasketusta ajasta) hoitotarvikelähetteen verensokeriliuskoista.  

Lääkehoito

Insuliini

Insuliinihoito kaikissa muodoissa on helpoin ja turvallisin hoito raskauden aikana. 
Jos olet suunnitellut insuliinipumppua hoitovälineeksi, kannattaa se suunnitella jo ennen raskautta. Sensorin antaman glukoositason mukaan insuliinia annostelevia älypumppuja suositellaan raskautta suunnitteleville insuliinipuutospotilaille. 
Jos käytät insuliinikyniä, muistathan vaihtaa neulan säännöllisesti jokaiselle pistolle. Hyvä insuliinineulan pituus on 4 mm.
Insuliinin pistoalue tulee pitää mahdollisimman laajana, jotta pistopaikat pysyvät kunnossa ja esimerkiksi turvotusta tai kovettumia ei esiinny. 

Metformiini

Tyypin 2 diabetesta sairastavalla on usein käytössä metformiini-lääkitys. Metformiini on todettu turvalliseksi lääkkeeksi raskauden aikana ja siten sitä jatketaan koko raskauden ajan.

Muut diabeteslääkkeet kuin insuliini ja metformiini

Lopetetaan viimeistään raskauden alettua. Lääkitys olisi hyvä muuttaa raskauden aikaan sopivaksi jo raskauden suunnittelukäynnillä.

Muu lääkehoito

Verenpainelääkkeet on hyvä muuttaa raskauden ajalle sopivaksi raskauden suunnittelukäynnillä.

Kolesterolilääke lopetetaan viimeistään raskauden alettua. Tämän jälkeen ravitsemuksen merkitys rasvojen suhteen korostuu.

Foolihappo 5 mg aloitetaan pari kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä. 

Jos käytössä on tyroksiinikorvaushoito kilpirauhasen vajaatoimintaan, annosta yleensä nostetaan raskaaksi tultaessa.

Ravitsemus

Ruokavaliosuosituksen mukainen ravitsemus tuo raskautta suunnittelevalle riittävästi tarvittavia ravintoaineita.
Säännöllinen ruokarytmi helpottaa hyvän verensokeritasapainon ylläpitämistä.

Liikunta

Säännöllinen liikunta on suositeltavaa kaikille diabeetikoille. Se vähentää insuliiniresistenssiä, parantaa glukoositasapainoa sekä lisää virkeyttä ja hyvinvointia.

Lisätietoa

Lisätietoa löydät Terveyskylän sivuilta:
1 tyypin diabetes ja raskauteen valmistautuminen

Päivitetty 6.6.2024