Lihavuus

Suomalaisista aikuisista lihavia on noin kolmannes. Myös lihavuuteen liittyvät sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes, nivelkulumat, kohonnut verenpaine ja uniapnea, ovat yleisiä. Vaikean lihavuuden vuoksi lääkäri voi lähettää potilaan erikoissairaanhoitoon. Taysissa hoidamme vaikeaa lihavuutta ruokavalio- ja liikuntaohjauksella sekä lihavuusleikkauksilla.

Ylipainoa arvioidaan painoindeksillä, joka lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä. Kun painoindeksi on yli 30, kyse on lihavuudesta. Vaikeassa lihavuudessa painoindeksi on yli 40. Lihavuuteen liittyy runsaasti liitännäissairauksia, joihin kaikkiin voi vaikuttaa painoa pudottamalla. Aina omatoiminen laihdutus ei kuitenkaan onnistu.

Lähete lihavuusleikkaukseen

Avoterveydenhuollon lääkäri arvioi potilaan soveltuvuutta lihavuusleikkaukseen ja aikaisempia laihdutusyrityksiä. Tämän jälkeen hän voi lähettää potilaan leikkausharkintaan erikoissairaanhoitoon. Tamperelaiset hoidetaan ensisijaisesti Tays Hatanpään sairaalassa ja muut pirkanmaalaiset Tays Keskussairaalassa.

Potilas saa kutsun Taysin sisätautipoliklinikalle, jossa tarkistamme edelleen hänen sopivuutensa leikkaukseen ja otamme erotusdiagnostiikkaa varten verikokeita.

Tämän jälkeen ohjaamme potilaan vatsaelinkirurgille, joka päättää leikkauksesta ja ajankohdasta. Hän myös tekee tai teettää tarvittaessa vatsan tähystyksen eli gastroskopian sekä vatsan ultraäänitutkimuksen. Nämä esitutkimukset voidaan tehdä myös potilasta lähimpänä olevassa sairaanhoitopiirin toimipaikassa tai muussa tähystyksiä tekevässä yksikössä.

Jos leikkaushoito ei ole mahdollinen tai potilas muuten ei sitä halua, pyrimme yhdessä potilaan kanssa löytämään muita hänelle soveltuvia keinoja laihtumiseen.

Lihavuusleikkaus Taysissa

Leikkauspäätöksen jälkeen sovimme neljä viikkoa ennen leikkausta toteutettavasta ENE-dieetistä eli erittäin niukkaenergiaisesta ruokavaliosta. Ruokavalion ohjaa ravitsemusterapeutti.

Tavallisin leikkaus on Roux-en-Y -tyyppinen mahalaukun ohitusleikkaus. Myös mahalaukun kavennusta eli sleeve-gastrektomiaa ja biliopankreaattista diversiota eli laajemmin ohutsuolta ohittavaa leikkausta voidaan harkita.

Leikkauksen jälkeinen vuodeosastohoito kestää yleensä 2–3 vuorokautta, ja tavallisesti sairauslomaa on noin kaksi viikkoa.

Seurantakäynnit Taysissa

Kotiutumisen jälkeen on seurantakäyntejä poliklinikalla. Kirurgin kanssa potilas juttelee puhelimitse tai poliklinikalla vajaan kahden kuukauden kohdalla leikkauksesta.

Sisätautipoliklinikalla kontrollit ovat kolme kuukautta, vuosi ja kaksi vuotta leikkauksen jälkeen. Käynnit ravitsemusterapeutilla ovat kaksi kuukautta, puoli vuotta, vuosi ja kaksi vuotta leikkauksesta.

Hoitoa ja ohjausta ammattilaisilta

Taysissa toimii tavallisesti kuukausittain kokoontuva bariatrinen työryhmä. Ryhmän vatsaelinkirurgit, sisätautilääkäri, ravitsemusterapeutit ja sisätautipoliklinikan sairaanhoitaja keskustelevat leikkaustoimintaan liittyvistä yleisistä asioista. Joskus leikkauskelpoisuuden päättäminen ei ole itsestään selvää, ja näissä ongelmatapauksissa pyritään ryhmässä yksimieliseen päätökseen.

Ravitsemusterapeuteilla on merkittävä rooli potilaiden ohjauksessa leikkauksen jälkeiseen ruokavalioon, esihaastattelussa ja esimerkiksi ruokapäiväkirjojen tarkistamisessa. He tekevät myös BES- eli syömistapakyselyn.

Fysioterapeutit osallistuvat ryhmämuotoiseen liikunnanohjaukseen ja määrittävät leikatuilta rasvaprosenttia ihopoimuista.


Vastuuhenkilöt

  • Sisätautien erikoislääkäri Jyrki Taurio
  • Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tuula Tyrväinen
  • Gastoenterologisen kirurgian erikoislääkäri Pipsa Peromaa-Haavisto
  • Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Anu Välikoski 
  • Ravitsemusterapeutti Laura Lahtinen
  • Ravitsemusterapeutti Soila Yliniemi
  • Ravitsemusterapeutti Sonja Aaltonen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi


Päivitetty 16.12.2024