Palovammat
Palovamma syntyy, kun lämpö tai syövyttävä kemikaali aiheuttaa kudostuhon. Pinnallisessa palovammassa vauriot rajoittuvat ihon kerroksiin, syvässä palovammassa myös ihonalaiset kudokset vaurioituvat. Pinnallisen palovamman paraneminen kestää viikosta kahteen, eikä siitä useimmiten jää pysyvää arpea. Syvän palovamman paraneminen kestää kauan ja vaatii yleensä leikkaushoidon.
Palovammojen hoito on porrastettu valtakunnallisesti. Terveyskeskuksessa voidaan hoitaa aikuisten enintään 10 prosenttia ja lasten enintään 5 prosenttia kattavat selvästi pinnalliset palovammat, kuten auringonpolttamat. Näitä laajemmat pinnalliset palovammat sekä aikuisten alle 10 prosentin syvät palovammat hoidetaan keskussairaalassa.
Aikuisten alle 20 prosenttia ja lasten alle 10 prosenttia kattavat syvät palovammat hoidetaan yliopistosairaalassa. Vaikeiden, tehohoitoa vaativien palovammojen hoito on keskitetty Espoossa Jorvin sairaalassa sijaitsevaan palovammakeskukseen. Palovammakeskuksessa hoidetaan myös kasvo-, käsi- ja genitaalivammat, inhalaatiovammat ja palovammat, joiden lisäksi potilaalla on muita vammoja.
Minne hoitoon?
Kotona voi hoitaa pinnalliset, ihon punoitusta aiheuttavat palovammat, joiden laajuus on korkeintaan kaksi prosenttia kehon pinta-alasta. Hyvä muistisääntö on, että kämmen on noin prosentin kehon pinta-alasta. Jos iholle muodostuu rakkuloita ja palanut alue on suurempi kuin kämmenen kokoinen, on syytä hakeutua hoitoon.
Terveyskeskuspäivystyksen lääkäri lähettää potilaan sairaalan päivystykseen, mikäli tämän vammat vaativat sairaalahoitoa. Sairaalan päivystyksessä palovammat arvioidaan. Jos potilas tarvitsee leikkaushoitoa, se ohjelmoidaan. Jos taas palovammat voidaan hoitaa ilman leikkausta, aloitetaan palovammojen paikallishoito.
Laajoja palovammoja saaneet potilaat ja potilaat, joilla on palovammojen lisäksi muita vammoja, tulevat suoraan ambulanssin tuomana sairaalan päivystykseen.
Palovamma voi syventyä 2–3 vuorokauden aikana tapahtumasta, joten lopullinen palovamma-arvio voidaan tehdä vasta tuolloin.
Palovamman leikkaushoito Taysissa
Palovammaleikkauksessa poistetaan palanut ja tuhoutunut kudos aina terveeseen kudokseen saakka. Pinnallisissa toisen asteen palovammoissa haava-alueiden peitoksi riittää usein keinoiho.
Syvemmissä vammoissa peitoksi tarvitaan yleensä ihosiirteet, jotka otetaan tavallisimmin potilaan reidestä. Ihosiirre on hyvin ohut ja sen ottokohta paranee itsestään paikallishoitotuotteilla.
Palovamma-alueen laajuus, syvyys ja sijainti ratkaisevat, kuinka kauan potilas on leikkauksen jälkeen vuodeosastohoidossa.
Jatkohoito ja seuranta
Sidostenvaihtoja tarvitaan vielä kotiutumisen jälkeenkin ja ne ohjelmoidaan tapahtuviksi joko Taysin haavapoliklinikan, oman sairaalan tai terveyskeskuksen kautta. Mikäli lapsipotilaat tarvitsevat sidevaihtoja sairaalassa, ne tapahtuvat lastenkirurgian poliklinikalla.
Iäkkäämmät ja laajempia palovammoja saaneet potilaat voivat tarvita jatkokuntoutuspaikkaa oman alueen sairaalassa tai terveyskeskuksessa.
Syvemmissä palovammoissa ja leikatuissa alueissa on riski arpiongelmien kehittymiselle. Arvet voivat paksuuntua tai muuttua erittäin kiristäviksi etenkin taivealueilla. Arpihoitojen varhainen aloittaminen ja riittävä liikelaajuuksien säilyttäminen onkin erittäin tärkeää.
Arpihoidot aloitetaan toimintaterapiayksikössä. Arpia myös seurataan toimintaterapiayksikössä ja tarvittaessa plastiikkakirurgian poliklinikalla.
Vaikean palovamman kokeneen potilaan polikliininen seuranta saattaa jatkua useita vuosia. Käyntien tarkoituksena on seurata arpien kehittymistä sekä potilaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kuntoutumisen edistymistä. Vammaan sopeutuminen ja paluu omiin sosiaalisiin rooleihin vievät aikaa ja kuluttavat henkisiä voimavaroja.
Vastuuhenkilöt
- Plastiikkakirurgi Johanna Palve
- Plastiikkakirurgi Ilkka Kaartinen
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi
Muualla verkossa
Tietoa palovammoista
Potilasjärjestöjä
Ammattilaiselle
Konsultaatiot palovammoista puhelimitse tai sähköisellä lähetteellä valokuvineen.
Päivitetty 9.12.2024