Raajan takaisinistutus
Replantaatio
Replantaatiolla tarkoitetaan amputoituneen eli irronneen raajan tai sen osan takaisinistutusta. Suomessa tehdään vuosittain 80–100 takaisinistutusta. Replantaatiopäivystys on keskitetty kahteen yliopistosairaalaan, joista toinen on Tays.
Amputaatiovammoja tapahtuu kaikenikäisille, eniten kuitenkin nuorille aikuisille ja vanhemmille keski-ikäisille. Replantaatiopäivystys on keskitetty Suomessa Tampereelle ja Helsinkiin. Yksittäisiä toimenpiteitä tehdään myös muissa yliopistosairaaloissa.
Replantaatio Taysissa
Potilaat tulevat päivystyslähetteellä Acutaan. Ennen lähettämistä on varmistettava, että Taysilla on valmius ottaa potilas vastaan. Samalla sovitaan potilaan lähettämistavasta, lääkityksestä ja amputoituneen raajanosan oikeasta pakkaamisesta.
Potilaan tultua sairaalaan arvioimme raajanosan kiinnittämismahdollisuudet. Mikäli päädymme takaisinistutukseen, aloitetaan valmistelevat toimenpiteet välittömästi ja potilas siirretään leikkaussaliin.
Toimenpide kestää yleensä yli kuusi tuntia, joskus jopa yli 20 tuntia. Toimenpiteessä korjataan katkenneet kudokset: luu, jänteet, hermot, valtimot ja laskimot sekä pehmytkudos ja iho.
Toimenpiteen jälkeen potilasta seurataan ensin heräämössä tai teho-osastolla ja jatkossa vuodeosastolla. Leikkauksen jälkeen tarkkailemme kiinnitetyn raajanosan verenkiertoa seuraamalla sen väriä ja lämpötilaa.
Sairaalassaoloaika leikkauksen jälkeen on keskimäärin 7–9 vuorokautta. Seurantakäyntejä poliklinikalle tulee useita.
Kuntoutuminen leikkauksen jälkeen
Onnistuneen replantaation jälkeen potilas saattaa kuntoutua erittäin hyvin. Lähtötilanne vaikuttaa kuitenkin huomattavasti tulokseen ja useissa tapauksissa toiminnallinen ja kosmeettinen lopputulos jää tervettä huonommaksi.
Potilaiden jatkohoidossa fysioterapeuteilla ja toimintaterapeuteilla on erittäin tärkeä merkitys. He osallistuvat jokaisen potilaan hoitoon.
Isojen käsivammojen yhteydessä tarvitaan kriisiapua, jota psykiatrian klinikka järjestää. Sosiaalityöntekijä selvittää vakuutus- ja sairausloma-asiat.
Hoitoyksiköt
Löydät yhteystiedot hoitoyksiköiden sivuilta.
Vastuuhenkilöt
- Käsikirurgian erikoislääkäri Olli Leppänen
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi
Päivitetty 30.12.2024