Eturauhassyöpä

Prostatakarsinooma, eturauhaskarsinooma

Eturauhassyöpä syntyy eturauhasen solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi. Alkuvaiheen eturauhassyöpä ei aiheuta oireita.

Useimmiten syöpäepäily herää, kun PSA-testi on poikkeava tai lääkäri toteaa eturauhasessa kyhmyn tai muuta poikkeavaa. Hoidot suunnitellaan yksilöllisesti moniammatillisesti ja hoitopäätös tehdään yhteistyössä potilaan kanssa.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin pahanlaatuinen syöpäsairaus. Suomessa todetaan vuosittain noin 5 000 uutta syöpää ja Pirkanmaalla noin 500. Sairastuminen alle 40-vuotiaana on harvinaista, mutta esiintyvyys lisääntyy iän myötä ja keskimääräinen sairastumisikä on yli 70 vuotta.

Syövän ennusteeseen vaikuttavat syövän solukuva, PSA-arvo ja levinneisyys toteamishetkellä. Diagnosoiduista eturauhassyöpätapauksista on viiden vuoden kuluttua elossa noin 93 prosenttia. 

Eturauhassyövän hoitotiimi

Hoitotiimiin kuuluu eturauhassyöpää leikkaavat kirurgit, jotka myös pääsääntöisesti huolehtivat hoitoneuvotteluista ja kontrolleista.

Hoitotiimiin kuuluu myös fysioterapeutti, joka antaa ohjausta lihasharjoittelusta ja jolle ohjataan ne miehet, joiden pidätyskyky ei ole palautunut seurannassa. Uroterapeutti-seksuaalineuvojalle ohjataan hoitojen jälkeisestä erektiohäiriöstä kärsivät potilaat.

Ongelmallisia eturauhassyövän potilastapauksia käsitellään viikoittaisessa urologien ja onkologien meetingissä eli erikoislääkärikokouksessa.



Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri (urologia): Tomi Pakarainen
Osastonylilääkäri (urologia): Antti Kaipia
Erikoislääkäri (urologia): Leena-Maija Saaristo
Osastonylilääkäri (urologia): Juha Koskimäki
Ylilääkäri (urologia): Teemu Murtola
Erikoislääkäri (sädehoito): Tapio Tulijoki
Erikoislääkäri (sädehoito): Petri Reinikainen
Erikoislääkäri (syöpätaudit): Krista Kankaanranta

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Päivitetty 30.12.2024