Munuaissairaudet

Tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on akuutti tai krooninen munuaistauti, kuten:

  • etenevä munuaistauti, taudin syystä riippumatta
  • vaikea-asteinen munuaistauti, kun lähestytään dialyysihoitoa
  • munuaissiirtopotilaan seuranta
  • vaskuliitit ja muut vaikeat nefrologiset yleissairaudet
  • nefroottinen oireyhtymä
  • akuutti munuaistauti

Vastaamme myös loppuvaiheen munuaistautia sairastavien dialyysihoidoista sekä munuaissiirron saaneiden seurannasta.

Alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten munuaissairauksien tutkimus ja hoito on keskitetty lastenosastoille ja poliklinikalle.

Selvitämme munuaistautisi syytä sekä pyrimme estämään sen etenemistä ja sen aiheuttamia ongelmia. Syyn selvittäminen alkaa haastattelustasi ja tutkimisestasi. Sinulle määrätään veri- ja virtsatutkimukset. Myös joitakin munuaisten kuvantamistutkimuksia saatetaan tehdä. Joskus munuaistaudin syyn selvittämiseksi tarvitaan koepalan otto munuaisesta.

Kun munuaistautisi syy on selvitetty, sen hoitamiseksi aloitetaan lääkitys, jonka tavoitteena yleensä on munuaistaudin etenemisen pysäyttäminen tai hidastaminen. Joidenkin munuaistautien hoidon tavoitteena voi olla myös taudin parantuminen. Jos munuaistautisi tila on vakaa, siirrämme seurannan perusterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon.

Suurin osa toiminnastamme tapahtuu poliklinikalla, mukaan lukien dialyysihoito. Osastolla hoidetaan vain vaikeimmat akuutit sairaudet ja kroonisen sairauden pahenemisvaiheet. Hoitojaksot osastolla kestävät keskimäärin vain muutamia päiviä. Hoidoista huolimatta osa potilaista etenee sellaiseen vaiheeseen, että tarvitaan dialyysihoitoja.

Dialyysihoidossa poistetaan munuaisten vajaatoiminnassa kehoon kertynyttä ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita. Dialyysihoitoa annetaan Tays Keskussairaalassa, Tays Valkeakosken ja Tays Sastamalan sairaaloissa. Satelliittidialyysiyksikköjä on myös Hämeenkyrössä, Mäntässä ja Virroilla.

Toimi näin

Sinut kutsutaan hoitoon tai tutkimuksiin lääkärin tekemän lähetteen perusteella. Saat tarkemmat ohjeet kutsun yhteydessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen. Voit saada lähetteen terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, yksityiseltä lääkäriltä tai sairaalan poliklinikalta.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksullinen.

Alle 18-vuotiaalle käynnit poliklinikalla tai poliklinikan etävastaanotolla ovat maksuttomia.

Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään maksu. Peruutus pitää tehdä vähintään 24 tuntia ennen varsinaista vastaanottoaikaa.



Päivitetty 30.12.2024