Silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma vaurioittaa silmän verkkokalvon tarkannäkemisen aluetta. Sairautta on kahta muotoa, kuiva ja kostea. Tutkimme ja hoidamme silmänpohjan ikärappeumasairauksia Tays Silmäkeskuksessa.

Valtaosa potilaista sairastaa kuivaa muotoa. Kuiva ikärappeuma etenee hitaasti, usein vuosien tai vuosikymmenien kuluessa. Sen oireet ovat yleensä lievemmät. Kuivaan muotoon ei ole hoitoa.

Kosteassa ikärappeumassa tarkannäkemisen alue vaurioituu muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Kosteaa muotoa on noin 10 prosentilla ikärappeumaa sairastavista potilaista.

Miksi silmänpohja rappeutuu?

Ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa. Taudin syntymekanismi on tuntematon. Sairauden myötä verkkokalvolle kertyy kuona-aineita, ja näköä aistivien solujen toiminta heikkenee.

Kosteassa rappeumassa silmäpohjaan kasvaa hauraita verisuonia, jotka tihkuvat ja aiheuttavat turvotusta ja verenvuotoja. Silmänsisäisessä pistoshoidossa käytettävät lääkkeet estävät näiden hauraiden uudissuonten kasvua. Koska hoito on oireenmukaista eikä paranna perussyytä, sitä joudutaan antamaan toistuvasti.

Millaisia oireita ikärappeuma aiheuttaa?

Silmänpohjan ikärappeuman oireita ovat näön tarkkuuden heikentyminen ja suorien viivojen vääristyminen. Lisäksi kosteassa ikärappeumassa keskelle näkökenttää ilmestyy usein tumma alue, jonka läpi on vaikea nähdä, ja lukiessa osa kirjaimista katoaa.

Oireiden omaseurannassa käytetään ruudukkoa, niin sanottua Amslerin karttaa, jonka keskellä on musta piste. Ruudukkoa katsotaan lukuetäisyydeltä kerran viikossa vuorotellen toinen silmä peitettynä. Jos viivat vääristyvät tai ruudukossa näkyy tummia tai vaaleita alueita, kyseessä saattaa olla kostea ikärappeuma.

Silmälääkäriin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian, jos omaseurannassa ilmenee kosteaan ikärappeumaan sopivia muutoksia.

Kostean ikärappeuman hoito

Silmänpohjan kostean ikärappeuman etenemistä voidaan estää tai hidastaa laserhoidolla tai silmänsisäisellä pistoshoidolla. Koska sairaus heikentää näköä nopeasti, se tulisi todeta ja hoito aloittaa ajoissa.

Silmänsisäisessä lääkehoidossa lääke annostellaan silmän sisälle 4–6 viikon välein. Käynti kestää noin 15 minuuttia. Hoito on potilaalle neulanpistoa lukuun ottamatta kivuton, eikä siihen liity jälkeenpäin rajoituksia. Koska mikään hoito ei pysyvästi paranna ikärappeumaa, tarvitaan yleensä toistuvia hoitoja.

Valtaosa potilaista hyötyy hoidosta. Näön heikkeneminen hidastuu tai pysähtyy ja vääristymät vähenevät tai poistuvat. Hoidon riskinä on lähinnä silmänsisäinen tulehdus, joka on harvinainen mutta voi olla vakava haittavaikutus. Hoidosta huolimatta osalla potilaista sairaus voi kuitenkin edetä nopeasti.

Silmänpohjan ikärappeuman ehkäisy

Iän myötä riski sairastua lisääntyy. Sairaus on harvinainen 50-vuotiailla, mutta yli 30 prosentilla 80-vuotiaista on ikärappeuma. Iän ohella perimä vaikuttaa sairastumiseen. Elämäntavoista tupakointi lisää sairastumisriskiä.

Sairastumisriskiin voi itse vaikuttaa lopettamalla tupakoinnin ja nauttimalla terveellistä ruokaa kuten vihanneksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ylipainon välttäminen sekä sydän- ja verisuonisairauksien tehokas hoito voivat myös ehkäistä silmänpohjan ikärappeumaa.


Hoitoyksiköt

Vastuuhenkilöt

  • Ylilääkäri Hannele Uusitalo-Järvinen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Päivitetty 30.12.2024