Näkövammaisen kohtaaminen
Näkövammaisen tunnistat opaskoirasta, valkoisesta kepistä tai näkövammaismerkistä. Näkövammaismerkki on sinivalkoinen rintanappi tai tarra, jonka voi kiinnittää vaatteeseen tai laukkuun. Valkoista keppiä käyttävät sokeiden lisäksi myös heikkonäköiset merkkinä näkemisvaikeuksista tai varmistaakseen reittinsä.
- Kun puhut näkövammaiselle, puhuttele häntä nimeltä tai puhuttele ja kosketa häntä vaikkapa olkapäästä. Muuten hän ei voi tietää, että puhut juuri hänelle.
- Puhu suoraan näkövammaiselle, äläkä esimerkiksi hänen saattajalleen. Muista, että näkövammainen kuulee yleensä normaalisti, joten voit käyttää normaalia puheääntä.
- Jos näet näkövammaisen jonottamassa palvelua, kerro hänelle missä jonon pää on. Jos käytössä ovat numerolaput, voit huolehtia että näkövammainen saa lapun sekä tietää numeronsa ja vuoronsa. Tarjoa apuasi myös muussa sellaisessa tilanteessa, jossa saatat ajatella hänen tarvitsevan apua. Näkövammainen osaa itse kertoa, millaista apua hän tarvitsee.
- Kun näkövammainen maksaa sinulle ostoksia, anna vaihtorahat käteen ja kerro setelien järjestys.
- Kun asioit näkövammaisen kanssa, anna paperit yms. hänelle käteen äläkä laita niitä pöydälle.
- Voit opastaa näkövammaista tarjoamalla hänelle käsivartesi. Liikkuminen on joustavaa, kun kuljet hieman edellä ja opastettava pitää käsivarrestasi kiinni.
- Älä jätä näkövammaista yksin seisomaan avoimelle käytävälle, vaan anna hänelle jokin kiintopiste, jos hän joutuu odottamaan esimerkiksi tutkimukseen menoa.
- Kun osoitat jonkin esineen tai paikan sijainnin, käytä sanoja ”oikealla”, ”vasemmalla”, ”edessä” jne. Käytä hyväksesi kellotaulua kuvaillessasi, missä mikin on. Sana ”tuolla” ei kerro mitään ihmiselle, joka ei näe. Puhuessasi näkövammaiselle voit käyttää sanoja ”nähdä” ja ”katsoa”.
- Huonetta esitellessäsi kerro ovella seisten, mitä huoneessa on ja miten ne sijaitsevat huoneen oveen nähden. Anna näkövammaisen itse tutustua huoneen muotoon ja kalusteisiin, mutta ole vielä itse paikalla, jos hän haluaa lisätietoa. Pidä huoneessa tavarat samoilla paikoilla, jotta näkövammainen löytää ne. Pidä kaappien ovet kiinni, jotta näkövammainen ei törmäisi niihin. Varaa aikaa myös WC:hen ja suihkuun tutustumiseen ja kulje reitit niihin yhdessä. Kun poistut huoneesta, kerro se näkövammaiselle.
- Pyri varmistamaan esteetön kulku käytävillä.
- Kun keskustelet ryhmässä, jossa on näkövammainen, käytä myös näkevien nimiä puhuessasi.
- Kirjallisessa materiaalissa tekstin tulee olla riittävän suurta ja selkeää heikkonäköiselle. Yleensä musta teksti valkoisella pohjalla erottuu parhaiten. Ohjeita voi antaa myös äänitteenä.
Muualla verkossa
- Näkövammaisen opastaminen
- Puoli askelta edellä - näin opastat turvallisesti (video, YouTube)
- Hei, voinko auttaa? Näin kohtaat näkövammaisen (video, YouTube)
Päivitetty 14.11.2023