Valikkonäyttö
Karsastus
Karsastus
Karsastus
Karsastus tarkoittaa sitä, että silmät eivät katso yhtä aikaa samaan pisteeseen. Karsastus voi olla selvästi näkyvää tai piilokarsastusta, joka tulee ilmi silmätutkimuksessa. Kun karsastus havaitaan, on tärkeää hakeutua tutkimuksiin sen syyn selvittämiseksi.
Tutkimukset Taysissa
Etenkin lapsipotilailla karsastukseen voi liittyä karsastavan silmän heikkonäköisyys, jonka toteaminen on tärkeää. Heikkonäköisyyden hoito on tärkeämpää kuin silmän virheasennon korjaus, joka voidaan yleensä tehdä myöhemmin. Heikkonäköisen silmän taittovirhe saattaa olla suurempi kuin paremman silmän.
Silmänpohjat tutkitaan mahdollisten silmän rakenteen häiriöiden tai sairauksien havaitsemiseksi.
Tutkimuksissa määritetään esimerkiksi silmän liikelaajuudet karsastuskulma ja lähi- ja kaukonäöntarkkuus, sekä tehdään taittovirhe- ja stereotestit eli tutkitaan silmien yhteispeli ja kolmiulotteinen näkeminen.
Etenkin pienten lasten taittovirheen määrittäminen vaatii usein silmätippojen käyttöä. Tipat lamauttavat sädekehän lihaksen, joka tarkentaa katseen lähelle. Lisäksi tippojen vaikutuksesta mustuainen laajenee. Tipat vaikuttavat näköön useamman tunnin ajan. Mittaus voidaan yleensä tehdä 30–40 minuuttia tippojen laiton jälkeen, jolloin vaikutus on voimakkaimmillaan.
Karsastuksen hoito
Lasten heikkonäköisyyttä hoidetaan tarpeen mukaan silmälasein, peittohoidolla ja tarvittaessa leikkauksin. Peittohoidossa parempi silmä peitetään ajoittain. Hoitoa voidaan jatkaa jopa vuosien ajan.
Halvauskarsastustapauksissa tutkitaan silmien liikelaajuudet ja seurataan tilannetta. Osa halvauskarsastuksista paranee itsestään muutamien kuukausien kuluessa. Tarvittaessa voidaan pyrkiä helpottamaan kaksoiskuvien näkemistä silmälaseilla ja joissain tapauksissa leikkauksin.
Esimerkiksi ylävinon lihaksen halvaus saattaa aiheuttaa vinojen kaksoiskuvien näkemistä, mitä välttääkseen potilas pitää päätään vinossa. Tilannetta voi helpottaa prismalasein tai leikkauksella. Halvaantunutta lihasta ei kuitenkaan saada näillä toimenpiteillä toimivaksi, eli täysin kaksoiskuvattomaan tulokseen ei useinkaan päästä.
Ajoittainen karsastus tai piilokarsastus, joka ilmenee esimerkiksi väsyneenä, voivat myös aiheuttaa oireita, kuten silmien väsymistä lukiessa, kahtena näkemistä ja päänsärkyä. Näitä oireita voidaan helpottaa osalla potilaista silmälasiratkaisuin ja tarvittaessa myös karsastusleikkauksella.
2.0 Hiusviivaerotin
Karsastus - hoitopaikat
Karsastus - vastuuhenkilöt
Vastuuhenkilöt
- Erikoislääkäri Henrik Rintala
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi