Ohjeita lastenosastolle ja lastenkirurgian osastolle tulijalle
Ohjeita lastenosastolle tulijalle
Tullessasi lapsen kanssa sairaalaan osastohoitoon ota mukaan:
- Kutsukirje tai lähete
- Neuvolakortti ja kasvutiedot
- Lääkereseptit ja harvinaiset kotilääkkeet (myös astmalääkkeet)
- Mahdolliset apuvälineet
- Lapsen sairauteen liittyvät kotiseurantamuistiinpanot ja oirepäiväkirjat
- Henkilökohtaiset hoitovälineet, kuten verensokerimittari, insuliinikynät, PEF-mittari yms.
- Henkilökohtaiset tarvikkeet (hammasharja, hiusharja, silmälasit yms.)
- Jokin lapselle tärkeä lelu tai tavara
- Omat sisätossut
- Koululaisen koulukirjat
Osastolta lapsi saa tarvitsemansa vaipat, vaatteet ja ruoan. Esimerkiksi vauvojen erikoismaitoja ei tarvitse ottaa kotoa mukaan.
Sairaalaan tuotavat omat vaatteet, lelut ja muut tavarat on syytä nimikoida.
Lasten avohoitoyksikkö ja lastenosastot sijaitsevat Tays Keskussairaalan L-rakennuksessa. Saapuessanne sairaalaan ilmoittaudu kutsukirjeessä mainitussa paikassa.
Jos lapsi sairastuu ennen sairaalaan tuloa nuhaan, yskään, kuumeeseen, ripuliin tai rokkotauteihin, ota yhteys sille osastolle, minne lapsi on kutsuttu.
Tays Keskussairaalan yhteydessä on pysäköintihalli. johon mahtuu 400 autoa. Hallin osoite on Kuntokatu 2. Hallista on sisäkautta kulkuyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallissa on 30 minuutin maksuton jättö- ja hakuaika. Pysäköintihalli on maksullinen: hinnat maanantaista perjantaihin kello 8–16 2e/tunti, muulloin 0,50 e/tunti. Pysäköinti maksetaan hallista poistuttaessa.
Saapumispäivänä on lääkärin tulohaastattelu ja tutkimus, jossa vanhempien toivotaan olevan läsnä. Omat vanhemmat tuntevat aina parhaiten lapsensa, joten heidän huomionsa voinnista ovat hoitavalle henkilökunnalle tärkeitä.
Lapsen hoidosta osastolla vastaavat lääkärit ja hoitohenkilökunta. Lisäksi hoitoon osallistuvat tarvittaessa muut ammattihenkilöt ja erityistyöntekijät sekä terveydenhuollon opiskelijat. Vanhemmat voivat osallistua lapsensa hoitoon osastolla mahdollisuuksien mukaan.
Lapselle nimetään yksi tai useampi omahoitaja, jotka vastaavat pääasiallisesti hänen hoidostaan työvuoroissaan. Myös muut hoitajat hoitavat häntä lääkärin, omahoitajien ja vanhempien yhdessä laatiman hoitosuunnitelman mukaan.
Lastenosastoilla vierailuajat ovat vapaat, mutta lapsen vointi voi rajoittaa vierailuja. Sairaana ei osastoilla voi vierailla. Vanhempien käynnit ovat aina toivottuja, ja sisarusten näkeminen piristää lasta. Myös muut sukulaiset ja ystävät voivat vierailla.
Parhaita tuliaisia lapselle ovat lelut, kirjat ja pelit. Syötävän ja makeisten tuomisesta voi kysyä omahoitajalta.
Lapsella on oikeus koulunkäyntiin myös sairaalassa. Lastenosastojen läheisyydessä toimii sairaalakoulu. Opettaja tulee osastolle antamaan vieriopetusta niille lapsille, jotka eivät pääse kouluun.
Lastentarhanopettaja ja seurakunnan leikinohjaajat järjestävät esiopetusta ja leikkitoimintaa osaston leikkihuoneessa tai tarvittaessa lapsen vuoteen vierellä. Sairaalaklovnit vierailevat lastenosastoilla joka keskiviikko.
Lastenosastojen potilashuoneissa on televisio ja dvd/videot, joilla voi katsella filmejä ja piirrettyjä.
Lastenosastojen huoneissa voi läheinen yöpyä, ja hänelle on sitä varten huoneessa seinältä laskettava sänky. Lapsipotilaan vanhemmista toinen voi saada Kelan yöpymiskorvausta. Säilyttäkää kuitti korvausanomusta varten.
Tays Keskussairaalan läheisyydessä on myös muita yöpymismahdollisuuksia, muun muassa potilashotelli.
Ohjeita lastenkirurgian osastolle tulijalle
Ennen sairaalaan tuloa lapsen kanssa voi pelata Laki-Leijona peliä. Se on lasten kirurgiselle osastolle tehty peli, jonka avulla lasta voi valmistaa sairaalaan tuloon ja kirurgian osastolla tapahtuviin asioihin. Peli löytyy AppStoresta ja GooglePlaysta ja on ilmainen.
Sairaalaan ja leikkaukseen joutuminen voivat olla pelottavia kokemuksia. Vanhemmat voivat lievittää lapsen pelkoja kertomalla asioista etukäteen yksinkertaisesti ja totuudenmukaisesti. Sana "leikkaus" voi aiheuttaa lapselle väärinkäsityksiä hänen mielikuvituksensa takia, joten leikkauksen sijaan kannattaa puhua vian korjaamisesta. Lapsen on hyvä ymmärtää sairaalaan menon myönteiset puolet.
Lapselle täytyy aina kertoa, kun vanhemmat lähtevät, ja koska he palaavat. Lapsen luota ei pidä koskaan lähteä salaa. Parasta lapsen kannalta on, jos vanhempi tai joku läheinen voi olla hänen luonaan sairaalassa mahdollisimman paljon. Tieto sairaalaan joutumisesta saattaa muuttaa lapsen käyttäytymistä, ja tätä voi tapahtua myös sairaalassaolon jälkeen. Tämä on ohimenevä vaihe, jonka vanhempien tulisi hyväksyä. Lapselle osoitettu hellyys ja hyväksyntä sekä vanhempien rauhallinen käyttäytyminen luovat lapselle turvallisuutta.
Lastenkirurgian osastolla työskentelee lastenkirurgeja ja hoitajia. Tarpeen mukaan eri alojen lääkärit käyvät osastolla hoitamassa oman erikoisalansa potilaita (käsi- ja plastiikkakirurgia, korva-, nenä-, kurkku- ja silmätaudit, lastentaudit ja aikuisortopedia). Hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvat tarvittaessa myös fysioterapeutti, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä ja ravitsemusterapeutti. Osaston omat lääkärit kiertävät pääsääntöisesti potilaansa aamupäivän aikana. Muiden erikoisalojen lääkärit kiertävät potilaansa oman päiväohjelmansa mukaisesti. Päivystysajalla lääkäri käy potilaiden luona tarvittaessa.
Mieleisten asioiden tekeminen on olennainen osa kaikenikäisten lasten toipumista. Osastolla lasten ja nuorten viihtyvyyttä lisää arkisin seurakunnan lastenohjaaja. Lastenohjaaja järjestää arkisin klo 9–11.30 ja 13–15 lapsille ja nuorille erilasia aktiviteetteja (askartelu, värittely, pelit yms.) leikkitilassa ja potilashuoneissa.
Sairaalaklovnit käyvät tervehtimässä potilaita osastolla kerran viikossa.
Sairaalaopettaja käy tarpeen mukaan opettamassa pitkään osastolla hoidossa olevia peruskouluikäisiä potilaita. Kouluopetukseen lapsi tai nuori voi osallistua vointinsa mukaan.
Aamulla hoitajat tuovat aamiaisen, kun lapsi on herännyt. Sen jälkeen ovat vuorossa aamutoimet, hoidot ja valmistautuminen toimenpiteisiin. Lounas ja päivällinen tulevat valmiina kärryssä sairaalan keskuskeittiöltä. Sairaalahuoltaja jakaa lounaan potilaille noin kello 12 ja päivällisen noin kello 16. Välipaloja saa aina halutessaan hoitajalta. Illalla hoitajat tuovat iltapalan lapsen päivärytmin mukaisesti.
Osastolla ei ole vierailuaikoja, ja vanhempien toivotaan osallistuvan lapsensa hoitoon mahdollisuuksien mukaan. Yksi lapsen läheinen aikuinen voi jäädä lapsen vierelle yöksi. Potilashuoneissa on seinästä taittuvat vuoteet läheisten yöpymistä varten. Varaa omat hygieniatarvikkeet mukaan. Kännykkää voi käyttää vapaasti osastolla. Muista ottaa oma laturi mukaan!
Sairaalan lähellä on yöpymispaikkoja, joista voi varata huoneen lapsen sairaalassa olon ajaksi, muun muassa potilashotelli.
Osastolle tulevan lapsen perussairaudet ja allergiat on tärkeä tietää oikean ja asianmukaisen lääkityksen varmistamiseksi hoitojakson ajaksi. Toimenpiteen jälkeen lapselle annetaan perussairauden vaatima lääkitys, lääkärin suunnittelema kipulääkitys ja tarpeen mukaan toimenpiteen vuoksi määrätty lääkitys (esimerkiksi antibiootti).
Yleensä nukutuksen jälkeen lapsi saa nesteytystä kanyylin kautta, joka voi olla lapsen koosta ja tehdystä toimenpiteestä riippuen kädessä, jalassa tai pienellä vauvalla päässä. Tarvittaessa myös lääkkeitä annetaan kanyylinkautta. Yleisimmin osastolla käytetään suun kautta annettavia lääkkeitä.
Päivitetty 7.11.2023