Munuaisaltaan ja virtsanjohtimen välinen ahtauma

Munuaisaltaan ja virtsanjohtimen liitoskohdan ahtauma eli PU-obstruktio on usein synnynnäinen muutos. Virtsan virtaus munuaisaltaan ja virtsanjohtimen välillä on estynyt tai hidastunut, mikä voi hoitamattomana aiheuttaa märkäisen munuaistulehduksen, verenpainetaudin tai munuaisten vajaatoimintaa. Muutos vaatii seurantaa ja mahdollisesti leikkaushoidon jo lapsuusiässä.

Ahtaumaepäily herää usein jo ennen syntymää ultraäänitutkimuksessa, kun nähdään laajentunut munuaisallas eli hydronefroosi. Munuaisaltaan laajentumista voi aiheuttaa muukin syy, esimerkiksi takaisinvirtaus.

Ahtauma todetaan viidellä vastasyntyneellä tuhannesta, ja se on kaksi kertaa yleisempi pojilla kuin tytöillä. Lasten munuaislääkäri tai urologi seuraa ahtaumapotilaita Taysissa. Seurannan aikana käytetään virtsatulehdusten estolääkettä.

Tutkimukset ja leikkauspäätös

Munuaisaltaan laajentuminen nähdään ultraäänitutkimuksella. Virtausesteen tiukkuutta munuaisaltaan ja virtsanjohtimen välissä arvioidaan renografialla. on kuvantamistutkimus, jossa seurataan radioaktiivisen merkkiaineen siirtymistä verestä munuaisiin ja erittymistä virtsateihin.

Seurannan aikana näitä tutkimuksia joudutaan usein toistamaan, kun arvioidaan virtausestettä.

Leikkaamme ahtauman, jos munuaisen toimintaosuus on pudonnut alle 40 prosentin, munuaisaltaan laajentuminen on jatkunut voimakkaasti tai jos potilaalla on toistuvia munuaistulehduksia tai kylkikipuja. Leikkaus on yleensä 1–3 kuukauden kuluessa leikkauspäätöksestä.

PU-obstruktion leikkaushoito Taysissa

Leikkausta edeltävänä päivänä on poliklinikalla esikäynti, jolloin potilas ja hänen vanhempansa tapaavat sairaanhoitajan, lastenkirurgin ja nukutuslääkärin. Samalla otamme verikokeita.

Alle 20-kiloisille lapsille teemme leikkauksen avoimesti, 5–7 senttimetriä pitkän kylkiavauksen kautta. Isommille lapsille vaihtoehtona on myös tähystysleikkaus tai robottiavusteinen kirurgia.

Leikkauksessa ahdas liitoskohta poistetaan ja virtsanjohdin yhdistetään leveämmällä liitoksella munuaisaltaaseen. Virtsateihin jätetään leikkauksessa stentti eli rei‛itetty ohut putki, joka kulkee kyljestä munuaisaltaan ja virtsanjohtimen kautta virtsarakkoon. Tämä vähentää painetta leikkausalueella.

Toimenpide kestää noin kaksi tuntia.

Toipuminen vuodeosastolla ja kotona

Leikkauksen jälkeen viemme lapsen heräämöön pariksi tunniksi. Tämän jälkeen vanhemmat voivat tavata hänet.

Potilaan iästä riippuu, joudummeko sitomaan hänen jalkojaan ja käsiään, jottei stentti irtoaisi ennenaikaisesti. Toipuminen vuodeosastolla kestää noin viikon, minkä jälkeen poistamme stentin.

Hyvävointinen potilas voi kotiutua aiemminkin suljetun stentin kanssa ja palata sen poistoon 7–10 vuorokautta leikkauksen jälkeen.

Virtsatulehdusten estolääkitys jatkuu jälkitarkastukseen asti. Kutsumme lapsen vanhempineen 2–3 kuukautta leikkauksesta kontrolliin, jolloin tarkistamme ultraäänitutkimuksella ja renografialla leikkauksen onnistumisen.

Sairaaloiden työnjako

Ahtaumia leikataan kaikissa keskussairaaloissa, joissa on lastenkirurgi, mutta vaativimmat leikkaukset on keskitetty yliopistosairaaloihin. Tays Keskussairaalassa leikkaamme kaikki pirkanmaalaiset sekä Etelä-Pohjanmaalta, Päijät-Hämeestä ja Kanta-Hämeestä vaativaan leikkaukseen lähetetyt potilaat.

Hoitoyksiköt

Löydät yhteystiedot hoitoyksiköiden sivuilta.

Lastenkirurgian osasto, Tays Keskussairaala

Vastuuhenkilöt

  • Osastonylilääkäri Tuija Lahdes-Vasama
  • Erikoislääkäri Annaleena Anttila

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Päivitetty 30.12.2024