Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Laskeutumaton kives

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Laskeutumaton kives

Laskeutumaton kives

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Laskeutumaton kives eli piilokives tarkoittaa, ettei kives ole laskeutunut kivespussin pohjalle 3–6 kuukauden ikään mennessä. Suomessa laskeutumaton kives todetaan noin viidellä prosentilla pojista. Yleensä epäily herää neuvolatarkastuksessa, mistä lapsi ohjataan edelleen lastenkirurgin vastaanotolle.

Vastaanottokäynnillä kirurgi tutkii pojan kivespussin ja nivuksen seudun ja arvioi, onko kyseessä todellinen laskeutumaton kives vai "pomppiva" kives.

Tutkimukset Taysissa

Vauva on tutkimuksen ajan selällään, taapero taas vanhemman sylissä alaraajat rennosti levällään. Vanhempi lapsi istuu hiukan etukumarassa polvet ja lonkat koukussa, jolloin kivesten kohottajalihakset ovat mahdollisimman rentoina. Tällöin kirurgi voi nähdä, kuinka ”pomppiva" kives voi laskeutua pussiinsa.

Lastenkirurgi etsii kivestä vetämällä kevyesti kädellä nivuksesta kivespussia kohti. Jos kives saadaan vedettyä kivespussiin, mutta karkaa heti irrotettaessa takaisin kivespussin yläpuolelle, kyseessä on laskeutumaton kives.

Jos kives pysyy edes hetken kivespussin puolella, mutta lapsen jännittäessä nousee pussin yläpuolelle, kyseessä on ”pomppiva" kives. Normaalikokoista "pomppivaa" kivestä voidaan seurata neuvolassa tai terveyskeskuksessa.

Jos kivestä ei tunnu lainkaan, teemme kivespussin sekä nivus- ja vatsaontelon alaosan ultraääni- eli kaikututkimuksen.

Leikkauspäätös

Kun laskeutumaton kives on tunnusteltavissa tai "pomppiva" kives on normaalia pienempi, asetamme potilaan päiväkirurgiseen leikkausjonoon. Kun kivestä ei tunnu lainkaan eikä kivestä löydy ultraäänelläkään tai se löytyy vatsaontelon puolelta, asetamme potilaan jonoon lastenkirurgiselle osastolle vatsaontelon tähystysleikkausta varten.

Esitietokaavake täytetään poliklinikalla ja hoitaja kertoo leikkauspäivän kulusta. Leikkauksen alaikäraja on 8–12 kuukautta.

Piilokiveksen päiväkirurginen leikkaus

Potilas on leikkauspäivänä ravinnotta ja saapuu sovittuna ajankohtana lyhki-osastolle. Ennen saliin siirtymistä hoitaja haastattelee potilaan tai vanhemman, lastenkirurgi tutkii vielä leikkausalueen ja nukutuslääkäri potilaan kunnon.

Teemme leikkauksen lapsille ja nuorille nukutuksessa. Lyhytjälkihoitoisessa leikkauksessa vanhempi saa olla läsnä nukutettaessa. Leikkaus kestää pesuineen 30–60 minuuttia.

Leikkauksessa kiveksen verisuonten lähellä olevat kireät säikeet katkaistaan nivukseen tehdyn viillon kautta. Kives viedään pussiinsa ja kiinnitetään väliseinämään kivespussiin tehdyn viillon kautta.

Lopuksi viillot suljetaan sulavilla tikeillä ja nivus puudutetaan. Sidoksia ei yleensä laiteta. Potilas herätetään ja siirretään heräämöön.

Vatsaontelon tähystysleikkaus

Potilas saapuu leikkausta edeltävänä päivänä esikäynnille poliklinikalle. Esikäynnillä hoitaja haastattelee sekä lastenkirurgi ja nukutuslääkäri tutkivat potilaan. Samalla otamme verinäytteen.

Leikkauspäivän aamuna potilas on ravinnotta ja tulee osastolle sovittuna aikana. Teemme tähystysleikkauksen nukutuksessa leikkaussalissa.

Navan alle tehdään viilto, jonka kautta tähystimellä katsotaan, onko kives vatsaontelossa. Jos kives puuttuu, mutta näkyy kiveksen verisuonitusta, on kyse kiveksen kuihtumisesta. Tällöin arpeutunut kivesjäänne poistetaan nivukseen tehdyn viillon kautta.

Jos vatsaontelosta löytyy kives, ovat sen suonet liian lyhyet, jotta kiveksen saisi vedettyä kivespussiinsa. Kireät suonet katkaistaan ja ommellaan. Kun kiveksen verenkierto on 3–6 kuukauden kuluttua muuta kautta vahvistunut, viedään kives uudessa tähystysleikkauksessa kivespussiinsa. Leikkauksessa tehdään apuviillot nivukseen ja kivespussiin.

Leikkaushaavat suljetaan sulavilla tikeillä, puudutetaan ja joko liimataan tai teipataan. Potilas siirretään heräämöön ja parin tunnin kuluttua osastolle.

Kotiutuminen

Kun lapsi herää, pyydämme vanhemman tai muun saattajan heräämöön. Kotiutuminen tapahtuu 2–3 tunnin kuluttua, kun vointi on hyvä eikä pahoinvointia, voimakasta kipua tai verenvuotoa todeta.

Kotona voi liikkua voinnin mukaan, koulusta ollaan yleensä pois 3–7 vuorokautta ja urheilukielto kestää kaksi viikkoa. Peruskipulääkkeitä annetaan usean päivän ajan.

Suihkussa voi käydä yleensä leikkausta seuraavana päivänä. Saunaan, uimaan tai kylpyyn ei saa mennä viikkoon.

Jos jotain erityistä ongelmaa ilmenee, voi kahden viikon ajan leikkauksesta soittaa suoraan lastenkirurgiselle osastolle. Tämän jälkeen pitää ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Ahdas esinahka - hoitoyksiköt

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Laskeutumaton kives - vastuuhenkilöt

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Vastuuhenkilöt

  • Osastonylilääkäri Tuija Lahdes-Vasama
  • Erikoislääkäri Annaleena Anttila

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Ahdas esinahka - sinua saattaisivat kiinnostaa

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Laskeutumaton kives - muualla verkossa

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Muualla verkossa

Ahdas esinahka - ammattilaiselle

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!