Valikkonäyttö
Sisäkorvaistute
Sisäkorvaistute
Sisäkorvaistute
Vaikeasti kuulovammaisille lapsille ja aikuisille, joille tavallisen kuulokojeen äänenvahvistus ei riitä voidaan tehdä sisäkorvaistuteleikkaus.
Sisäkorvaistute eli sisäkorvaimplantti koostuu sisäisestä kallon luuhun, ihon alle asetetusta istutteesta ja korvan taakse jäävästä ulkoisesta prosessorista. Prosessori on tavanomaisen kuulokojeen näköinen ja sisältää mikrofonin, puheprosessorin ja lähetinkelan. Ääni ohjautuu mikrofonin kautta puheprosessoriin, joka analysoi ja muuttaa äänen digitaaliseen muotoon.
Digitaalinen ääni siirretään lähetinkelan kautta radiotaajuuksilla ihon läpi istutteeseen, jossa se muunnetaan sähköimpulsseiksi. Sähköimpulssit ohjataan sisäkorvan simpukkaan vietyyn elektrodiin stimuloimaan jäljellä olevia kuulohermosäikeitä.
Päätöksen potilaan sopivuudesta sisäkorvaistutekuntoutukseen tekee aina Kuulokeskuksen sisäkorvaistutetyöryhmä, johon kuuluu monen erikoisalan osaajaa. Ennen leikkauspäätöstä teemme tarvittavat tutkimukset ja kuvantamiset sekä annamme hoidon ohjausta. Potilaan pitää aina sitoutua omalta osaltaan leikkauksen jälkeiseen hoitoon ja kuntoutukseen ja olla tietoinen siitä, että hoidolla ei aina päästä hyvään kuulemistasoon.
Leikkaus tehdään aina nukutuksessa. Leikkaushaava tulee korvan taakse. Hiuksia ajellaan hieman pois korvien takaa. Sairaalassa joutuu olemaan korkeintaan yhden yön leikkauksen jälkeen. Sisäkorvaistuteleikkauksen jälkeen ei yleensä esiinny kipuja.
Tays Keskussairaalan kuulokeskus vastaa leikkauksen jälkeisestä jatkohoidosta, ohjauksesta ja kuntoutuksesta.
Sisäkorvaistute - hoitoyksiköt
2.0 Hiusviivaerotin
Sisäkorvaistute - sinua saattaisivat kiinnostaa
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Sisäkorvaistute - hoitopolku
Sisäkorvaistute - muualla verkossa
Muualla verkossa
Tietoa sisäkorvaistutteesta
Potilasjärjestöjä
Päivitetty 20.11.2023