Valikkonäyttö
Puhe- ja kielihäiriöiset lapset
Puhe- ja kielihäiriöiset lapset
Puhe- ja kielihäiriöiset lapset
Foniatrian poliklinikan moniammatillinen lasten kuntoutustyöryhmä tutkii ja seuraa vaikea-asteisesti puhe- ja/tai kielihäiriöisten lasten toimintakyvyn kehittymistä. Kuntoutustyöryhmään kuuluu lääkäri, puheterapeutti, psykologi, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja.
Lapsen kokonaistilanteen diagnosointi, kuntoutuksen ja muiden tukitoimien suunnittelu edellyttävät lapsen kokonaiskehityksen arviointia kuntoutusryhmän avulla. Selvitämme mahdollisimman kattavasti eri tutkimusten ja havaintojen avulla lapsen ja perheen tilanteeseen vaikuttavien tekijöiden muun muassa lapsen arkiympäristön, päivähoidon, lapsen muu terveyden, lapsen ja vanhempien jaksamista ja voimavaroja.
Lapsen kehityksen seuranta jatkuu foniatrian poliklinikalla useimmiten niin kauan kuin kuntoutustyöryhmä toteaa olevan perusteltua hakea Kelan järjestämää puheterapiaa. Sen jälkeen seuranta jatkuu neuvola- tai kouluterveydenhuollossa, ja kouluikäisillä (erityistä tukea tarvitsevilla oppilailla) myös koulun oppilashuollossa. Lapset, joiden puhe- ja tai kielihäiriöisyys on osa laaja-alaisempaa kehityshäiriötä, suositellaan lähetettäviksi lastenneurologiseen yksikköön.
Tutkimukset
Lähetteen hyväksymisen yhteydessä lapselle suunnitellaan lähetetietojen perusteella ensimmäinen tutkimuskokonaisuus kuntoutustyöryhmän eri ammattihenkilöiden kanssa. Tutkimuksissa arvioidaan mahdollisimman monipuolisesti lapsen toimintakykyä ja neurologista kehittymistä. Vanhempien mukanaolo on tärkeää ainakin osalla käynneistä; lääkärin vastaanotolla vähintään toisen vanhemman läsnäolo on välttämätöntä. Myös päivähoidon/ varhaiskasvatuksen/ koulun havainnot ja palautteet ovat välttämättömiä lapsen toimintakykyä arvioitaessa ja tukitoimia suunniteltaessa. Tutkimuskäynnit ja alla mainittu kuntoutusneuvottelu kestävät useimmiten noin tunnin.
Kuntoutussuunnitelma
Tutkimusten päätteeksi on yleensä kuntoutusneuvottelu, jossa keskustellaan havainnoista ja tutkimustuloksista. Kuntoutusneuvottelussa sovitaan kuntoutuksesta ja arkiympäristössä lapsen toimintaa sekä osallistumista edistävistä tukitoimista yhdessä lapsen vanhempien kanssa. Kuntoutustoiminnan tavoitteet asetetaan lapsen ja vanhempien muutostoiveiden ja -tarpeiden pohjalta. Kuntoutussuunnitelma tehdään useimmiten yhdeksi vuodeksi.
Moniammatillisen kuntoutusryhmän ammattihenkilöt auttavat ja tukevat vanhempia koko hoitojakson ajan.
Ensitietokurssit
Foniatrian poliklinikka järjestää vuosittain vanhemmille kaksipäiväisen ensitietokurssin lasten kielellisistä vaikeuksista. Lisäksi järjestämme iltapäivän mittaisia ryhmäohjauksia puhetta tukevien menetelmien käytöstä, Kaikki keinot käyttöön -kurssi.
Foniatria - hoitopaikat
2.0 Hiusviivaerotin
Puhe- ja kielihäiriöiset lapset - sinua saattaisivat kiinnostaa
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Puhe- ja kielihäiriöiset lapset - muualla verkossa
Muualla verkossa
- Puheen ja kielen kehityksen vaikeudet lapsella
- Kun lapsen puhe on epäselvää tai kielen oppimisessa on vaikeutta (Kehityksellinen kielihäiriö)