Kaksoispaineventilaatiohoitoa eli 2PV-hoitoa käyttävän potilaan opas
Tämä on Tampereen yliopistollisen sairaalan hengitysvajausyksikön opas kaksoispaineventilaatiohoitoa käyttäville potilaille.
Oppaan tarkoituksena on kertoa sinulle mitä pitkäaikainen hengitysvajaus tarkoittaa, miten sitä hoidetaan ja mikä merkitys hoidolla on terveydellesi. Oppaaseen on kerätty tietoa myös laitteen puhdistuksesta ja huollosta sekä mahdollisten laitehoitoon liittyvien ongelmien ratkaisuista.
Keuhkojen tehtävänä on siirtää happea sisäänhengitysilmasta verenkiertoon ja poistaa verenkierrosta hiilidioksidia uloshengitysilmaan. Kaasujenvaihto tapahtuu keuhkorakkuloissa. Pitkäaikaisissa hengitysvajausta aiheuttavissa sairauksissa on kyse häiriintyneestä kaasujen vaihdosta tai puutteellisesta keuhkotuuletuksesta. Nämä voivat esiintyä myös samanaikaisesti. Keuhkorakkuloiden kaasujenvaihtohäiriö ilmenee hapenpuutteena. Keuhkotuuletuksen häiriö ilmenee valtimoveren hiilidioksidiosapaineen kohoamisena.
Yleisimmät syyt keuhkotuuletushäiriölle ovat keuhkoahtaumatauti ja ylipainoon liittyvä vähentynyt keuhkotuuletus. Lisäksi monet neurologiset sairaudet kuten amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS), harvinaiset lihassurkastumataudit ja polion jälkitila voivat johtaa keuhkotuuletushäiriöön hengityslihasten heiketessä. Keuhkotuuletusta voivat heikentää keskushermostoa lamaavat lääkkeet sekä keskushermostosairaudet. Myös keuhkoja tai rintakehää liikuttavan hengityspalkeen toiminnan häiriö voi johtaa keuhkotuuletuksen heikkenemiseen, kuten esimerkiksi rintakehän sairauksissa (kyfoskolioosi eli kyttyrä-kieroselkäisyys eri syistä) ja rintakehän leikkauksien jälkitilassa.
Pitkäaikaista hengitysvajausta hoidetaan kaksoispaineventilaatiohoidolla eli 2PV-hoidolla. Siinä laitteella tuetaan potilaan omaa hengitystä ylipainetuuletuksella ilman keinoilmatietä ja hengityskonehoitoa. Laite puhaltaa huoneilmaa. Laitehoitoa toteutetaan kasvoille asetettavan maskin kautta, joka voi olla nenä-, suunenä- tai kokokasvomaski.
2PV-laitteessa säädetään erikseen sisään- ja uloshengityspainetta. Paineet säädetään yksilöllisesti oman sairauden, fyysisten ominaisuuksien sekä tarpeen mukaan.
Sisäänhengityspainetta kutsutaan IPAP-paineeksi. Tämä säädetään suuremmaksi paineeksi, jotta saadaan riittävä keuhkotuuletus korjaamaan suurentunutta veren hiilidioksiditasoa.
Uloshengityspainetta kutsutaan EPAP-paineeksi. Uloshengitystä tuetaan paineella, joka pitää ylähengitystiet avoimena uloshengityksen aikana.
Sisäänhengityksen nousuaika on aika, jonka kuluessa sisäänhengityspaine nousee säädetylle tasolle. Nousuaika säädetään yksilöllisen tarpeen mukaan.
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
- Vakava, etenevä ja pitkäaikainen keuhkoputkia ahtauttava sairaus
- Hiilidioksidiosapaine on koholla noin puolella potilaista, joilla on erittäin vaikea tauti
- Kotihoidossa 2PV-laitetta käytetään vaikeaa keuhkoahtaumatautia sairastavilla, mikäli siihen liittyy merkittävä hiilidioksidin kertyminen.
- Laitehoito voi vähentää sairaalakäyntejä pahenemisvaiheiden vuoksi ja parantaa elämänlaatua sekä saattaa vähentää kuolleisuutta.
- 2PV-laitteeseen voidaan yhdistää myös pitkäaikainen happihoito, mikäli potilaalla on lisäksi vaikea happeutumishäiriö ja ollut vähintään kuusi kuukautta tupakoimatta jatkaen tätä.
Obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooma eli lihavuuteen liittyvä keuhkotuuletuksen häiriö
- Tällä tarkoitetaan pitkäaikaista päiväsaikaista veren liiallista hiilidioksidipitoisuutta lihavilla potilailla (joiden painoindeksi (BMI) on yli 30). Ensin tulee tutkia ja hoitaa mahdolliset muut syyt vähentyneen keuhkotuuletuksen taustalla.
- Huonon hengittämisen seurauksena potilaat kärsivät liiallisesta hiilidioksidista ja osa myös liian vähäisestä hapen määrästä veressä.
- Suurimmalla osalla, noin 90 %:lla, potilaista on myös samanaikainen ylähengitysteiden ahtautumisesta johtuva unenaikainen hengityksen vaikeutuminen eli obstruktiivinen uniapnea.
- Tärkeänä osana hoitoa on myös kontrolloitu painonpudotus. On arvioitu, että tilanteen korjaantumiseen vaaditaan kuitenkin merkittävä noin 25–30 % laihtuminen todellisesta painosta.
- Ensilinjan hoitona käytetään CPAP-hoitoa (jatkuva positiivinen uloshengityspaine), mutta mikäli se ei korjaa hiilidioksiditasoa riittävästi tai ilmenee sairaalahoitoa vaativa hengityksen vajaatoiminnan paheneminen, laitehoidoksi valitaan 2PV-hoito.
Hyödyt laitehoidosta
- pienempi kuolleisuus verrattuna niihin, jotka eivät käytä 2PV- tai CPAP-hoitoa
- paremmat veren kaasupitoisuudet yöaikaan, mikä edelleen parantaa niitä myös päiväsaikaan
- hengityksessä käytettävien lihasten työ vähenee
- elämänlaatu paranee ja oireet vähenevät, mm. väsymys ja hengenahdistus lievittyvät.
Neurologiset sairaudet
- Erilaiset hermojen ja lihasten toimintaa heikentävät sairaudet voivat aiheuttaa hengityslihasten heikkoutta ja unenaikaista hengityshäiriötä.
- Näiden sairauksien taudinkulku voi olla nopeasti tai hitaasti etenevä.
- Esim. ALS, lihasdystrofiat, myopatiat, pallean toimintahäiriöt
- Amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS)
- Parantumaton sairaus, jonka oireet alkavat yleensä n. 60-vuoden iässä.
- 2PV-hoidon on osoitettu parantavan elämänlaatua ja pidentävän elinaikaa, tutkimuksissa jopa 7–15 kuukautta
- Laitehoitoon sopeutuminen on monesti helpompaa taudin alkuvaiheessa, kun toimintakyky ja nielun toiminta on vielä parempaa. Varhain aloitettuna, kun keuhkojen tilavuudet ovat vielä hyvät, hoito näyttäisi myös hidastavan keuhkojen toiminnan heikkenemistä. Näin ollen hoito aloitetaan nykyään varhaisemmin, jo ensimmäisten hengitysvajausoireiden ilmaantuessa ennen poikkeavuuksia valtimoverinäytteessä.
- Duchennen lihasdystrofia
- Kyseessä on etenevä, parantumaton ja vain pojilla esiintyvä lihassairaus.
- Hengitysvajaus kehittyy vähitellen ja 2PV-hoito aloitetaan yleensä n. 20-vuotiaana.
- 2PV-hoito osana muuta sairauden hoitoa pidentää merkitsevästi elinaikaa ja vähentää sairaalahoidon tarvetta.
- Hengitysvajauden hoito toteutetaan nykyään pääsääntöisesti 2PV-hoidolla, kun aiemmin käytettiin henkitorviavanteen kautta ympärivuorokautista hengityskonehoitoa.
Rintakehän sairaudet
- Eri syistä johtuvat sairaudet, jotka pienentävät keuhkojen tilavuutta
- Esim. leikkauksen tai aiemmin sairastetun polion tai tuberkuloosin seurauksena tai skolioosi (kieroselkäisyys) ja / tai kyfoosi (kyttyräselkäisyys).
Hengitystyön heikkeneminen selkäydinvamman tai aivoinfarktin seurauksena
Matalasta happitasosta ja verenkiertoon kertyneestä hiilidioksidista aiheutuvia oireita:
- aamupäänsäryt
- päiväsaikaan ilmenevä uupumus/uneliaisuus
- hengenahdistus
- rikkonainen yöuni
- hengenahdistus makuulla
- muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen
- masennus ja mielialan vaihtelut
- parantaa elämänlaatua
- korjaa hiilidioksidiarvoja
- parantaa hapetusta
- hengenahdistus vähenee
- hiilidioksidin kertymisoireet vähenevät
- hengityslihasten lepotila
- parantaa sydämen toimintaa
- parantaa hengityselimistön toimintaa
2PV-laitehoito auttaa korjaamaan kehon hiilidioksidiarvot ja happiarvot paremmalle tasolle tai jopa normaaleiksi. Hoito auttaa säännöllisesti käytettynä vähitellen lieventämään oireita ja parantamaan elämänlaatua.
Sisäänhengityspaineen ansiosta hengitystyö ja hapenkulutus vähenevät sekä saadaan helpotusta hengenahdistukseen. Lisäksi voidaan osittain lepuuttaa hengityslihaksia.
Liian suuri sisäänhengityspaine voi lisätä maskivuotoa ja saattaa lisätä ilman kertymistä mahalaukkuun. Paineet säädetään yksilöllisesti, jotta saavutetaan riittävä keuhkotuuletus ilman haittavaikutuksia.
Uloshengityspaine tuottaa positiivisen uloshengityspaineen, jonka myötä hengitystie pysyy auki pieniin ilmateihin asti.
Laitteet
Laitteessa voi olla tarvittaessa mukana kostutin, joka kostuttaa sisäänhengitysilman. Kostutin on erillinen ja se voidaan laitteesta riippuen liittää koneen sivulle tai perään.
Maskit
Maskeja on useita erilaisia: sierainmaski, nenämaski sekä kokokasvomaski (peittää sekä nenän että suun). Näitä löytyy erimallisia ja erikokoisia. Osassa malleista on mukana otsatuki. Kokeilemalla etsitään kullekin sopiva maski. Parta aiheuttaa usein vuoto-ongelmia, jos maski ei istu riittävän tiiviisti kasvoille.
Sierain- ja nenämaskit
- mahdollistavat puhumisen
- ovat sirompia, vähemmän hiertymisongelmia mm. remmien kohdalla
- maskivuoto on suurempaa, voidaan yrittää helpottaa leukaremmillä
Kokokasvomaskit
- pienin maskivuoto
- puhuminen on vaikeampaa
- hiertymisongelmat nenänselässä
Keskimääräinen maskin käyttöikä on vuosi, jonka jälkeen se on syytä vaihtaa, sillä silikonit ja remmit alkavat kulua ja saattavat aiheuttaa maskivuotoja aiempaa enemmän.
Maski uusitaan veloituksetta kerran vuodessa. Alle vuoden kuluessa edellisestä maskin vaihdosta tulee maski hankkia omakustanteisesti.
Laitehoito voidaan aloittaa sovitusti poliklinikalla tai akuuttitilanteessa osastolla.
Kaksoispaineventilaattorin paikka
Sijoita laite tasaiselle alustalle yöpöydälle, tuolille tai vastaavalle. Laitteen tulee olla sängyn korkeudella tai hieman alempana, ei kuitenkaan lattialla.
- Lattianrajassa ilma on kylmempää kuin sängyn korkeudella, jolloin laitteen puhaltava ilma voi tuntua kylmemmältä, jos laite on sijoitettu lattialle.
- Lattianrajassa laite joutuu suodattamaan enemmän pölyä kuin yöpöydän tasolla, jolloin suodatin on vaihdettava useammin.
Kaksoispaineventilaattorin käyttö
- Vain jatkuva säännöllinen käyttö hoitaa pitkäaikaista hengitysvajausta tehokkaasti.
- Käytä laitetta aina nukkuessasi, myös päiväunilla, jos mahdollista.
- Vähintään viiden tunnin laitteen käyttö yössä vähentää pitkäaikaisen hengitysvajauden oireita ja tuulettaa hiilidioksidia. Hoidon teho on sitä parempi, mitä pidempään laitetta käytät nukkuessasi. Laitehoito ei kuitenkaan paranna pysyvästi hengitysvajausta.
- Oireet palaavat muutamassa päivässä, jos laitteen käyttö lopetetaan.
- Useimmat käyttäjät tottuvat laitteeseen noin kahdessa viikossa, mutta joskus tottuminen voi viedä pidempään. Laitteen käyttöä voi harjoitella hereillä ollessa esimerkiksi televisiota katsellessa.
- Mikäli pitkäaikaisen hengitysvajauden syynä on ylipaino, laitehoidon lisäksi painon pudottaminen on tärkeää oireiden lieventämiseksi ja jopa pitkäaikaisen hengitysvajauden parantamiseksi.
- Potilailla, joilla on pitkälle edennyt keuhkosairaus, pitkäaikainen hengitysvajaus ei ole parannettavissa.
Maskin pukeminen
- Pese kasvosi aina ennen nukkumaanmenoa. Näin vältetään ihon epäpuhtauksien ja rasvan siirtymisen maskin tyynyosiin.
- Maskin tyynyosat kovettuvat epäpuhtauksista, jolloin maskin käyttöikä lyhenee eikä maski istu kasvoille enää riittävän tiiviisti.
- Kiinnitä ilmaletku maskiin ja aseta maski kasvoillesi ollessasi istuma-asennossa ja käynnistä laite.
- Asetu makuulle ja hienosäädä maskin remmit sopivalle kireydelle niin, että maski ei vuoda. Vältä vetämästä remmejä liian kireälle.
- Jos toistuvista yrityksistä huolimatta et saa maskia aseteltua kasvoille riittävän tiiviiksi, ota yhteyttä Taysin hengitysvajausyksikköön virka-aikana.
2PV-hoidon seuranta tapahtuu Taysin hengitysvajausyksikössä yksilöllisesti laaditun seurantasuunnitelman mukaan. Mikäli sairaus on etenevä, seuranta on tiiviimpää, kun taas joissain sairauksissa kontrollit voivat olla vain tarvittaessa.
2PV-hoidon toteutumista arvioidaan poliklinikalla aluksi tiheämmin ja laitehoidon lähdettyä sujumaan, harvemmin. Hoitokontrollit voidaan toteuttaa vastaanottokäynteinä hoitajan tai lääkärin vastaanotolla poliklinikalla tai potilaskohtaisesti tarvittaessa etäkontrolleina.
Kontrollikäynnillä laitehoidon toteutumista arvioidaan usealla eri tavalla:
- Laitteesta nähdään käyttötunnit, joista nähdään, toteutuuko laitehoito suunnitellusti.
- Vastaanotolla otetaan myös valtimoverinäyte, josta nähdään miten hiilidioksidi- ja happiarvot ovat korjaantuneet.
- Laitehoidon vaikutuksia ja toteutumista arvioidaan vastaanotolla erilaisin kyselykaavakkein.
- Seurantakäynneillä tarkistetaan letkuston, maskin ja suodattimen kunto ja tarvittaessa vaihdetaan uusiin.
Kontrollikäynnille tullessasi ota aina 2PV-laite maskeineen ja letkuineen mukaan. Mikäli käytössä on myös happirikastinhoito, ota myös happirikastin kontrollikäynnille mukaan.
Säännöllinen puhdistus ja ylläpito lisäävät laitteen käyttöikää ja parantavat hoidon tehokkuutta. 2PV-laite toimii vuosia ilman huoltoa, kun suodatin vaihdetaan säännöllisesti.
Jokapäiväinen käyttö näkyy maskissa ja erityisesti maskityyny ja pääremmit kuluvat käytössä. Tämän vuoksi maski tulee puhdistaa päivittäin ja vaihtaa säännöllisestäkin huollosta huolimatta kerran vuodessa uuteen.
Irrota virtajohto pistorasiasta aina ennen laitteen puhdistamista, jotta et saa sähköiskua. Maskin ja laitteiden puhdistamiseen sopii mieto, hajustamaton pesuaine ja lämmin vesi.
Puhdistamiseen ei saa käyttää:
- tensidejä, valkaisuaineita tai klooria sisältäviä aineita
- aromaattisia, kosteuttavia ja antibakteerisia saippualiuoksia, sillä ne voivat aiheuttaa allergisia oireita sekä kovettaa maskin tyynyosia ja lyhentää tuotteen käyttöikää
Puhdista maski päivittäin. Jokapäiväinen käyttö näkyy maskissa. Erityisesti maskityyny ja pääremmit kuluvat käytössä.
Vaihda maski uuteen kerran vuodessa. Maski kestää oikeanlaisessa käytössä vuoden. Alle vuoden vanhat tarvikkeet potilaan on uusittava omakustanteisesti.
Päivittäin
Pese maskin tyynyosa miedolla, hajustamattomalla pesuaineella ja lämpimällä vedellä. Huuhtele maski hyvin ja anna kuivua suoralta auringonvalolta suojattuna.
Jos 2PV-laitteessa on kostutin, pese ilmaletku miedolla, hajustamattomalla pesuaineella ja huuhtele hyvin. Laita ilmaletku kuivumaan mahdollisimman suorana letkun päät alaspäin, jotta letku valuu kuivaksi.
Jos 2PV-laitteessa on kostutin, irrota kostuttimen säiliö, tyhjennä ja huuhtele säiliö. Pese säiliön osat miedolla, hajustamattomalla pesuaineella ja huuhtele hyvin lämpimällä vedellä.
Viikoittain
Irrota maskin osat valmistajan ohjeiden mukaan. Pese osat miedolla, hajustamattomalla pesuaineella sekä lämpimällä vedellä. Huuhtele hyvin ja anna kuivua.
Pese maskin remmit miedolla pesuaineella ja huuhtele. Maskin remmit voidaan pestä myös pyykinpesukoneessa erillisessä pesupussissa 30 °C lämpötilassa.
Pyyhi 2PV-laitteen (ja kostuttimen) ulkopuoli pölystä mikrokuituliinalla tai miedolla pesuaineella kostutetulla, nihkeällä liinalla.
Kuukausittain
Tarkista maskin ja ilmaletkun kunto silmämääräisesti.
Tarkista suodattimen kunto ja varmista, ettei lika ole tukkinut sitä. Vaihda tarvittaessa suodatin uuteen. Vaihda suodatin uuteen 3–6 kuukauden välein laitevalmistajan ohjeen mukaan.
Jos 2PV-laitteessa on kostutin, tarkista kostuttimen osien kunto.
Ilmansuodattimen huolto ja vaihtaminen 2PV-laitteen ilmansuodatin poistaa pölyjä ja epäpuhtauksia hengitysteihin puhallettavasta huoneilmasta.
Ilmansuodattimen huolto riippuu laitevalmistajasta, joten valmistajan ohje on aina syytä lukea. Ilmansuodatin vaihdetaan uuteen 3–6 kuukauden välein. Hyvin pölyisissä olosuhteissa suodatin on vaihdettava useammin. Esimerkiksi lemmikkieläimistä irtoava hieno hilse tukkii suodattimen nopeammin.
Kostuttimen säiliön huolto
Kostuttimen säiliöön saattaa jäädä vesijohtovedestä kalkki- ja mineraalisaostumia, jotka näkyvät valkoisina kertyminä säiliön sisäpinnalla. Kertymät eivät irtoa tavallisella pesuaineella.
Säiliön tyhjentäminen vedestä ja kuivaaminen pesun jälkeen estävät kalkin kertymistä vesisäiliöön.
Kalkkisaostuman poisto: Täytä säiliö liuoksella, jossa on 1 osa etikkaa ja 10 osaa vettä. Anna liuoksen vaikuttaa noin kymmenen minuuttia. Tyhjennä ja huuhtele säiliö hyvin vedellä.
Nenän limakalvojen tehtävä on puhdistaa, lämmittää ja kostuttaa sisään hengitettävä ilma. 2PV-laitehoito saattaa häiritä näitä nenän limakalvojen perustehtäviä nenään johdettavan kevyesti ylipaineistetun huoneilman vuoksi.
Etenkin 2PV-hoidon alkuvaiheessa sekä talviaikaan nenään puhallettava ilmavirta saattaa aiheuttaa nenäoireita, kuten nenän tukkoisuutta, limakalvojen kuivumista tai vetistä nuhaa. Ensisijaisena hoitona näihin on laitteeseen yhdistettävä kostutin. Tämän lisäksi löytyy apteekista ilman reseptiä saatavia nenän limakalvoja hoitavia valmisteita.
Nenän kuivumista ja karstoittumista lievitetään vesi- tai öljypohjaisilla limakalvoja kostuttavilla nenäsuihkeilla, -voiteilla tai -tipoilla.
Nenän limakalvojen kostuttamiseen voi käyttää myös apteekista saatavaa nenänhuuhtelukannua eli ”sarvikuonoa”.
- Nenänhuuhtelu haalealla suolavedellä poistaa limaa ja epäpuhtauksia sieraimista sekä kosteuttaa nenän limakalvoja.
Nenän tukkoisuuteen on saatavilla tilapäiseen käyttöön limakalvoturvotusta vähentäviä nenäsuihkeita.
- Näitä saa käyttää enintään 10 vuorokauden ajan. Ota yhteyttä hengitysvajausyksikköön, mikäli nenän tukkoisuus edelleen jatkuu eikä laitteen käyttö onnistu.
Nenän limakalvojen oireisiin vaikuttaa yleisesti myös huoneilman kosteus. Suositeltava huoneilman kosteus on 35–45 % ja lämpötila 18–21 °C.
Nenän kuivumiseen ja karstoittumiseen
Vesipohjaiset tuotteet: pehmentävät kuivunutta nenäeritettä ja vähentävät tukkoisuutta, esimerkiksi
- Naso Dexpanthenol
- Humidose
Öljypohjaiset tuotteet: voitelevat ja suojaavat nenän limakalvoja kuivumiselta, esimerkiksi
- A-vita
- Nozoil
- Naso seesamiöljy
- Yliopiston apteekin nenävoide
- Bepanthen-voide
Nenänhuuhtelukannu ”Sarvikuono”
- Jos hankit nenänhuuhtelukannun, noudata pakkauksen mukana tulevia käyttöohjeita.
Nenän tukkoisuuteen
Nenän limakalvoturvotusta vähentävät nenäsuihkeet, esimerkiksi
- Nasolin
- Otrivin
Ei sovellu jatkuvaan käyttöön, käyttö enintään 10 vuorokautta.
Jatkuvaan nuhaan ja nenän tukkoisuuteen
Nenän limakalvotulehdusta hoitavat kortisonipitoiset nenäsuihkeet, esimerkiksi
- Beclonasal
- Flixonase
- Avamys
- Nasonex
Kortisonipitoisia nenäsuihkeita käytetään säännöllisesti, vaikutus alkaa vasta noin 1–2 viikon käytön jälkeen.
Vesinuhaan
- Atrovent nasal, tarvittaessa käyttöön, voi kuivattaa suuta
Tarvittaessa antihistamiinitabletit, esimerkiksi
- Heinix
- Kestine
- Zyrtec
Hyvinvoiva suu tukee monia perustoimintoja, kuten hengittämistä, syömistä, juomista, puhumista ja laulamista.
2PV-hoidon myötä voi tulla suun kuivumista ja sen vuoksi suositellaankin käymään säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, jotta suunterveyden heikentyminen havaitaan ajoissa. Suun kuivumiseen voidaan aloittaa kostutin ja siirtyä kokokasvomaskiin. Mikäli tästä huolimatta suun kuivumista esiintyy, niin voidaan kokeilla alla mainittuja suunhoito-ohjeita. Hammaslääkäri ja suuhygienisti opastavat suunhoitovälineiden käytössä.
Yleistä suun terveydestä
Suunterveyden perusta on hampaiden ja suun päivittäinen huolellinen puhdistus sekä yleiset terveelliset elämäntavat. Tupakointi on vaaraksi myös suun terveydelle. Suun puhdistuksen tavoitteena on poistaa hampaiden pinnalle kertynyt ruoka-aines ja plakki, joka hampaan pinnalle jäädessään muuttuu hammaskiveksi. Karies-bakteerit pääsevät kasvamaan plakissa ja aiheuttavat reikiintymistä. Happohyökkäykset tulee rajoittaa 5–6 kertaan päivässä, jolloin syljen suojaava vaikutus pystyy neutraloimaan happohyökkäykset, ja sylkeen liuenneet mineraalit palautuvat hampaan pinnalle. Toistuvat happohyökkäykset aiheuttavat hampaiden reikiintymisen lisäksi yleistä hammaskiilteen liukenemista eli eroosiota.
- Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä pehmeällä harjalla. Harja tulee vaihtaa riittävän usein, noin kolmen kuukauden välein
- Puhdista hammasvälit kerran päivässä hammastikulla, hammasväliharjalla tai hammaslangalla
- Fluoripitoiset tuotteet tukevat hammaskiilteen vahvistumista erityisesti, jos hampaissa on alkavia reikiä tai hampaisto on altistunut toistuville happohyökkäyksille.
- Ksylitolipurukumit- ja pastillit ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja lyhentävät happohyökkäystä ruokailun jälkeen.
- Myös hampaaton suu puhdistetaan kaksi kertaa päivässä purskuttelemalla ja tarvittaessa pyyhkimällä limakalvot, kieli, poskien poimut ja suulaki puhtaaksi sormenpäähän käärityllä kostutetulla sideharsotaitoksella.
Kuivan suun hoito
Kuiva suu on varsin tavallinen oire. Sylki on tärkeä suunterveyden ylläpitämiselle ja sen väheneminen altistaa limakalvovaurioille, mikrobi-infektioille, maku- tai hajuaistin häiriöille, kivulle, nielemisvaikeuksille, ientulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle.
- Huolehdi riittävästä päivittäisestä nesteen saannista (mutta noudata lääkärin sinulle antamia rajoituksia).
- Huuhtele suuta pitkin päivää pienin vesikulauksin.
- Juo pieniä kulauksia nesteitä ennen ruokailua ja ruokailun aikana nielemisen tueksi. Ruokailun jälkeen huuhtele suu hyvin ruoan tähteistä.
- Vihannesten, kasvisten, hedelmien ja leipien syöminen lisää syljen eritystä. Syödessä ruoka tulee pureskella hyvin.
- Ruokaöljyt, kuten oliivi- ja rypsiöljy, hoitavat tehokkaasti kuivia limakalvoja. Sopiva annos on esimerkiksi 0,5–1 tl ennen ruokailua ja pitkin päivää oireen mukaan ja yötä vasten.
- Kuiva suu on myös herkkä suu. Hammastahnaa, joka sisältää natriumlauryylisulfaattia ei suositella kuivalle tai herkälle suulle.
- Apteekista on saatavilla erilaisia kuivan suun tuotteita (suihkeet, geelit, suuvedet, pastillit ja hammastahnat).
Seuraaviin ongelmiin voi kokeilla alla mainittuja keinoja. Mikäli nämä eivät auta, ota yhteyttä hengitysvajausyksikköön.
Nenän tukkoisuus
Paikalliset nenän kortikosteroidi- ja ipratropiumbromidi-suihkeet, nenän keittosuolahuuhtelut nenäkannun avulla, kostutin
Nenäverenvuoto
A-vitamiinitipat, nenäöljy, kostutin
Ihon painevaurio
Maskin pukemisen tarkistaminen, maskin vaihto toisen tyyppiseen, keinoiho
Suun kuivuminen
Maskin vaihto nenä-suumaskiin, kostutin; onko hoitopaine riittävä vai kuorsaako potilas?
Ilmavaivat
Pääpuolen kohotus, ei hiilihappoisia juomia ja purukumia
Nuku vasemmalla kyljellä, kohota sängyn päätyä ylemmäksi, vältä puhumasta laitetta käyttäessäsi.
Maskin ilmavuoto
Maskin pukemisen tarkistaminen (usein liian tiukalla), kostutinkokeilu
Päänsärky, poskiontelosärky
Kostutus, nenästeroidi
Laitteen ääni häiritsevä
Seurausta yleensä vuotavasta maskista
Miten perun aikani?
Vastaanottoaikoja on rajallisesti, joten pyri saapumaan ennalta järjestetylle vastaanottoajallesi. Mikäli kuitenkin äkillisesti sairastut, niin voit perua varatun ajan OmaTaysin hoitokeskustelun kautta. Hoitokeskustelun PIN-koodi on 4816. Voit myös soittaa numeroon 03 311 63169 tai 050 9130 957.
Mistä saan uusia tarvikkeita 2PV-laitehoitoon?
Laitehoitoon liittyvien tarvikkeiden toimitus arvioidaan laitehoidon alussa vastaanottokäynnillä poliklinikalla yksilöllisesti. Potilaskohtaisesti nämä toimitetaan joko kontrollikäyntien yhteydessä tai mikäli käytössäsi on ResMedin maski, maskipostituslistan kautta. Tällöin uusi maski tulee automaattisesti kerran vuodessa lähimpään Postnordin toimituspisteeseen.
Uuden maskin saat kerran vuodessa. Halutessasi voit hankkia maskeja omakustanteisesti verkkokaupoista, jos vuoden käyttöaika ei ole tullut täyteen. Laitteen vesisäiliö uusitaan kahden vuoden välein.
Hävitä käytetyt 2PV-hoidon tarvikkeet sekajätteenä.
Maskini on väärän kokoinen tai maskimalli epäsopiva, mitä teen?
Ongelma vaatii käynnin asiantuntijahoitajan vastaanotolla. Ota meihin yhteyttä OmaTaysin hoitokeskustelulla (PIN-koodi 4816) tai soittamalla numeroon 050 9130 957.
Emme vaihda pitkään käytössä ollutta, sopivaa maskimallia toiseen. Voit omakustanteisesti tilata maskeja maskitoimittajan verkkokaupasta, jos haluat vaihtaa toimivan maskimallin toiseen. Jos olet kokeillut omakustanteisesti maskimallia ja haluat sen postituspalveluun, ole yhteydessä hengitysvajausyksikköön.
Mitä teen, jos maski painaa tai aiheuttaa ihoärsytystä?
Maskin painaminen ja ihoärsytys on yleistä hoidon alkuvaiheessa. Huolehdi maskin puhtaudesta ja säännöllisestä huollosta. Likainen maski saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Käytä pesuun mietoa, hajustamatonta pesuainetta ja huuhtele hyvin.
Ihoärsytyksen hoitoon voit hakea apteekista antihistamiinia ilman reseptiä. Ota antihistamiinia kuukauden ajan pakkauksen ohjeen mukaan. Jos ihoärsytys ei häviä antihistamiinilla, voit saada lähetteen ihotautilääkärille. Maskin aiheuttama ärsytys ei ole silikoniallergiaa.
Jos maski painaa nenän yläosaa, suosittelemme hankkimaan ResMedin verkkokaupasta Gecko-pehmiketyynyn. Hengitysvajausyksiköstä ei ole saatavana pehmiketyynyjä. Tarkista maskin säädöt. Maski ei saa olla liian löysällä eikä liian tiukalla.
Nenä on jatkuvasti tukkoinen ja joudun hengittämään suun kautta?
Jos nenän ärsytysoireita tulee, ne ilmenevät yleensä hoidon alussa tai talvella huoneilman ollessa kuivempaa. Nenän kuivumista ja tukkoisuutta lievitetään kostuttavilla nenäsuihkeilla tai nenänhuuhtelukannulla. Katso oppaasta nenän limakalvojen hoito.
Mikäli itsehoito ei riitä, ota yhteyttä hengitysvajausyksikköön.
Minulla on flunssa, voinko käyttää silti 2PV-laitetta?
Usein flunssan aikana ylemmät hengitystiet ovat poikkeuksellisen tukkoiset, joten laitteen käyttö voi olla hankalaa. Tällöin voi jättää laitteen käyttämättä flunssan ajaksi. Laitteen käytölle ei kuitenkaan ole estettä flunssa aikana, jos laitehoito onnistuu.
Mikäli käytät 2PV-laitetta flunssan aikana, pese maski ja ilmaletku huolellisesti flunssan jälkeen.
Maskin kautta puhaltava ilma on kylmää ja häiritsee untani
Jos maskista puhaltava kylmä ilma häiritsee unta, voi lämmittää huonetta hieman lämpimämmäksi ja pitää ilmaletkua peiton alla, jolloin kehon lämpö lämmittää letkussa kulkevaa ilmaa. Varmista myös, että laite ei ole sijoitettuna lattiatasolle. Mikäli tämä ei riitä, ota yhteyttä hengitysvajausyksikköön
Maskivuoto aiheuttaa silmäoireita
Mikäli maskista vuotava ilma ärsyttää silmiä ja aiheuttaa silmäoireita, korjaa ensin maskin kiinnitystä kiristäen remmejä sopivasti tai asettaen maskia paremmin kasvoille.
Mikäli remmien hienosäätö ja maskin uudelleen asettelu kasvoille ei riitä ja oireet jatkuvat, ota yhteyttä hengitysvajausyksikköön.
Kärsin unettomuudesta, mistä saan apua?
Tays Keskussairaalan hengitysvajausyksikössä hoidamme hengitysvajauspotilaita. Unettomuuden hoito kuuluu ensisijaisesti perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon tehtäviin. Ole yhteydessä omalle sosiaali- ja terveysasemallesi tai työterveyshuoltoosi.
Tutustu unenhuolto-ohjeisiin esimerkiksi Uniliiton verkkosivuilla.
Missä saan uusittua unilääkereseptini?
Unilääkereseptit uusitaan perusterveydenhuollossa tai työterveyslääkärillä. Ole yhteydessä omalle sosiaali- ja terveysasemallesi tai työterveyshuoltoosi.
Olen lähdössä ulkomaanmatkalle, voinko ottaa 2PV-laitteen mukaani?
2PV-laitteen voi ottaa mukaan ulkomaanmatkalle ja käyttää sitä samoin kuin muitakin sähkölaitteita. Käytä tarvittaessa laitteen kanssa pistorasia-adapteria.
Ulkomaille matkustaessa tarvitset tullitodistuksen tullin turvatarkastusta varten 2PV-laitteelle. Tämän saat hengitysvajausyksiköstä. Lentoa varatessa kannattaa olla yhteydessä lentoyhtiöön tai matkanjärjestäjään tarvittavien lomakkeiden täyttämiseksi.
Mitkä ovat laitteen käyttöehdot?
Olet saanut lainaksi 2PV-laitteen, joka on sairaalan omaisuutta. Huolehdi laitteen ja tarvikkeiden asianmukaisesta käytöstä ja huollosta laina-aikana.
Jos et käytä 2PV-laitetta minimitavoitteiden mukaisesti, jotka sinulle on yksilöllisesti asetettu, 2PV-hoito päätetään ja laite tulee palauttaa takaisin hengitysvajausyksikköön määräaikaan mennessä.
Pitääkö minun maksaa käynneistä ja puheluista hengitysvajausyksikköön?
Hoitajan ja lääkärin vastaanottokäynneistä peritään poliklinikkamaksu. Hoitajan ja lääkärin soittamista hoitopuheluista peritään hoitopuhelumaksu. Lasku lähetetään sinulle käynnin tai puhelun jälkeen.
Jos et saavu vastaanotolle sovittuna aikana etkä peru aikaasi ennen vastaanottopäivää, lähetämme käyttämättömästä ajasta laskun.
Mikäli joudut äkillisesti tai suunnitellusti sairaala- tai leikkaushoitoon, ota aina 2PV-laite mukaasi, jotta laitehoito toteutuu myös sairaalahoidossa.
Keuhkopoliklinikka
Hengitysvajausyksikkö
Elämänaukio 2
B-rakennus, 1. kerros
33520 Tampere
Puhelin 03 311 63325
OmaTays-keskustelu PIN-koodi 4816
Päivitetty 15.11.2024