Valikkonäyttö
Tietoa ja tukea arkeesi - otsikko
Tietoa ja tukea arkeesi
Tietoa ja tukea arkeesi - ankkurilista
Tietoa ja tukea arkeesi - yksityiset palvelut - nosto
Yksityisiä palveluja kotona asumisen tueksi
Etsitkö itsellesi tai läheisellesi yksityisiä palveluja?
Pirkanmaan palveluhaku auttaa löytämään paikallisia palveluja kotona asumisen tueksi. Palveluhaussa voit tutustua, mitä eri palveluntuottajat kertovat palvelustaan. Halutessasi voit kysyä lisätietoja lähettämällä palveluntuottajalle yhteydenottopyynnön. Yhteydenotto ei sido mihinkään. Mahdollinen palvelusta sopiminen tapahtuu myöhemmin asiakkaan ja palveluntuottajan välillä.
2.0 Hiusviivaerotin
Tietoa ja tukea arkeesi - hyvinvointialueen palvelut - nosto
Miten hyvinvointialue tukee kotona asumista?
Uudet asiakkaat ohjautuvat hyvinvointialueen ikääntyneiden ja vammaisten palveluiden piiriin Palveluneuvonnan ja lähitorien kautta.
Pirha.fi-sivuilla kuvataan ikääntyneille ja ikääntyneille vammaisille henkilöille suunnattuja palveluja sekä palvelujen saamisen ehtoja. Löydät tietoa kotona asumisen tukemisesta, ikäihmisten sosiaalityöstä, omaishoidosta ja neuvoja epäillessäsi muistisairautta.
Vammaispalvelujen sivuille on koottu tietoa liikkumisen tuesta, henkilökohtaisesta avusta, vammaisten asumisesta, päivä- ja työtoiminnasta sekä vammaispalvelujen vaativien erityispalvelujen Tukikeskuksesta.
2.0 Hiusviivaerotin
Tietoa ja tukea arkeesi - liikkumisen tueksi - nosto
Millaista apua on tarjolla liikkumiseen?
Esteetön joukkoliikenne, asiointi- ja palveluliikenne sekä kuljetuspalvelut
Kuntien järjestämä esteetön ja toimiva julkinen joukkoliikenne mukaan lukien palvelu- ja asiointiliikenne ovat aina ensisijaisia vaihtoehtoja tukemaan liikkumistasi.
Palvelu- ja asiointiliikenne on joukkoliikenteenomainen kuljetusmuoto kaikille, joille tavallisella bussilla kulkeminen on hankalaa. Matkustamiseen ei tarvita hakemusta eikä erillisiä todistuksia. Palvelu- ja asiointiliikenteellä pääset helposti lähipalvelujen pariin kuten kauppaan, apteekkiin tai lääkäriin. Sinua avustetaan tarpeen mukaan muun muassa kyytiin nousussa sekä kyydistä poistumisessa.
Lisätietoa kuntasi palvelu- ja asiointiliikenteestä löydät kunnan verkkosivuilta.
Jos palvelu- ja asiointiliikenteen käyttäminen ei ole toimintakykysi perusteella mahdollista, voit tutustua olemassa oleviin liikkumisen vaihtoehtoihin:
Terveydenhuoltomatkat
Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on sairaus, raskaus, synnytys tai kuntoutus ja sinulla on Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätös.
Saat matkakorvausta vakinaista kotiosoitetta lähimpään terveydenhuoltoon, halvimman matkustustavan mukaan ja omavastuun ylittävistä kuluista.
Saattajapalvelut
Voit saada saattoapua kodin ulkopuolella liikkumiseen järjestöiltä tai yksityisiltä palveluntuottajilta. Palveluhaku listaa toimijoita ja voit etsiä heitä aiheen tai kunnan mukaisesti.
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää tieliikennelain mukaan pysäköintitunnuksen vaikeasti vammaiselle ihmiselle tai vaikeasti vammaisen ihmisen kuljettamiseen, jos kyseessä on näkövamma tai jos vammasta aiheutuu haittaa liikuntakyvylle.
Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella (entinen vammaisen pysäköintilupa) voi pysäköidä yleisillä alueilla liikennemerkillä osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta. Hakemista varten tarvitaan lääkärin todistus, jossa lääkäri määrittelee ja kuvaa toimintakyvyn rajoittumisesta aiheutuvan haitta-asteen.
Päivitetty 23.5.2024