Rintojen hoito

Imettämisen alussa rinnat voivat aristaa. Kun rinnat tottuvat vauvan imuun, imetys on miellyttävää. Tärkeintä on oikea imemisote. Jos imemisote on väärä, korjaa se. Pyydä apua sairaalan henkilökunnalta tai neuvolasta.

Jos imetyskipu jatkuu, syynä voi olla rintojen hiivatulehdus. Katso vauvan suusta, näkyykö siellä merkkejä hiivatulehduksesta. Tutki myös rintasi ja katso, onko niissä merkkejä hiivatulehduksesta. Jos rinnassa on hiivatulehdus, nännipiha on punoittava, kiiltävä tai laikukas, rinnat kutisevat ja ovat kipeät. Hiivatulehdus voi aiheuttaa kovaa kipua, kun imetät. Jos sinulla on hiivatulehdus, ota yhteys neuvolaan, sillä tarvitset tulehdukseen lääkkeet.

Jos maitotiehyt tukkeutuu tai saat rintatulehduksen oireita, aloita hoito heti. Hoidon tärkeimmät asiat ovat lämpö, lepo ja imetys.

Rinnanpäiden haavaumat

Voit ehkäistä rinnanpäiden haavoja kotikonstein:

  • Pese rintasi vain kerran päivässä pelkällä vedellä. Liika peseminen poistaa ihon luonnollisen rasvan, ja rintojen arkuus pahenee.
  • Käytä rintaliiveissä kankaisia tai villaisia liivinsuojia. Ne sopivat aroille rinnoille paremmin kuin paperiset liivinsuojat.
  • Purista imetyksen jälkeen maitotippa rinnanpäiden suojaksi.
  • Anna rinnoille ilmakylpyjä.
  • Vaihtele imetysasentoja.
  • Voit ostaa apteekista villarasvaa eli lanoliinia. Se auttaa haavojen paranemista.

Jos rinnassa on haavoja, pidä huolta käsien puhtaudesta. Jos kosket rintoja likaisilla käsillä, rintoihin voi päästä tulehdusta aiheuttavia bakteereja.

Jos nännin iho on rikkoutunut, haava voi arpeutua ja repeytyä taas seuraavalla imetyskerralla auki. Voit ehkäistä sitä, kun voitelet nännin rintamaidolla ennen ja jälkeen imetyksen ja imetysten välilläkin. Näin nänni pysyy kosteana. Voit myös käyttää maidonkerääjää. Voit tehdä sideharsosta taitoksen ja kostuttaa sen keittosuolaliuoksella tai rintamaidolla. Laita taitokset nänninpäihin, jotta ne pysyvät kosteina. Anna nänneille välillä myös ilmakylpyjä, eli vietä aikaa rinnat paljaana.

Maitotiehyeen tukos

Jos havaitset rinnassa kovan, aristavan kohdan, se voi olla merkki maitotiehyeen tukoksesta. Sinulle voi myös nousta vähän lämpöä. Ryhdy heti hoitamaan itseäsi, kun huomaat ensimmäiset oireet. Näin vältyt rintatulehdukselta.

Hoidossa tärkeintä ovat lämpö, lepo ja imetys. Tavoitteena on saada tukkeutunut maitotiehyt aukeamaan ja maitorakkula tyhjentymään. Toimi näin:

  • Pidä aristava kohta lämpimässä. Voit hautoa sitä lämpimällä vedellä, geelipussilla, kaurapussilla tai vastaavalla. Voi lämmittää rintaa lämpölampulla tai hiustenkuivaajalla. Hiero rintaa kevyesti nänniin päin. Voit vuorotella lämpimällä ja kylmällä hauteella, jos se tuntuu hyvältä.
  • Ota rintaliivit kokonaan pois tai vaihda isompiin, että ne eivät purista.
  • Aloita imetys terveestä rinnasta. Kipu voi ehkäistä herumisrefleksiä. Vaihda kipeään rintaan heti, kun siitä alkaa herua maitoa. Imetä pääasiassa kipeästä rinnasta, jotta se tyhjenee kunnolla.
  • Vaihda imetysasentoa. Rinta tyhjenee aina parhaiten vauvan leuan puolelta.
  • Hiero rintaa kevyesti imetyksen aikana kipeän kohdan päältä nänniä kohti.
  • Kun vauva on lopettanut imemisen, tyhjennä kipeää rintaa vielä lypsämällä, jos se on tarpeen.
  • Lepää ja rentoudu imetysten välillä.

Rintatulehdus

Rintatulehduksen oireita ovat nopeasti nouseva, korkea kuume (39–40 ºC), vilunväristykset ja päänsärky. Rinnassa on turvonnut, aristava ja punoittava alue. Rintatulehdusta hoidetaan samalla tavalla kuin maitotiehyeen tukosta. Hoitona ovat siis lämpö, lepo ja tiheä imetys.

Imetä tulehtuneesta rinnasta vähintään kahden tunnin välein, myös öisin. Ellei kuume laske vuorokauden sisällä, ota yhteys lääkäriin tai neuvolaan, jotta saat lääkityksen. Imetä tulehtuneesta rinnasta tehokkaasti myös lääkityksen aikana, sillä se nopeuttaa parantumista.

Rintatulehdusten ehkäisy

Voit ehkäistä rintatulehduksia seuraavilla keinoilla:

  • Pidä kätesi puhtaana. Likaisista käsistä voi päästä bakteereja rintoihin.
  • Hoida rikkoutuneet rinnanpäät.
  • Suojaa rintasi imetysaikana kylmältä, tuulelta ja vedolta.
  • Huono imemisote tai huono imetysasento voi laukaista tulehduksen. Tarkasta siis vauvan imemisote ja oma imetysasentosi. Voit pyytää apua neuvolasta.

Muualla verkossa

Päivitetty 25.6.2024