Kotiutuminen synnytyksen jälkeen
Kotiutuminen on yksilöllistä ja riippuu äidin ja vauvan voinnista. Alatiesynnytyksen jälkeen äiti ja vauva kotiutuvat yleensä toisena synnytyksen jälkeisenä päivänä. Leikattu äiti kotiutuu yleensä neljäntenä päivänä. Lastenlääkäri tarkastaa vauvan aina ennen kotiutumista.
Tavoitteemme on, että äiti-lapsiyksikössä ollessa vauvan hoito ja käsittely tulee niin tutuksi, että kotiinlähtö tuntuu turvalliselta.
Lyhytjälkihoitoinen synnytys
Tarjoamme mahdollisuuden lyhytjälkihoitoiseen synnytykseen sekä ensi- että uudelleensynnyttäjille. Jos äiti ja vauva voivat hyvin, he voivat halutessaan kotiutua jopa jo kuuden tunnin kuluttua synnytyksestä.
Lyhytjälkihoitoisen synnytyksen jälkeen perheet käyvät äiti-vauvapoliklinikalla. Perheet voivat ottaa yhteyttä kätilöön ympäri vuorokauden.
Vauvan lääkärintarkastus
Aina ennen kotiutumista lastenlääkäri tarkastaa vauvan. Tarkastukseen kuuluu muun muassa sydämen ja keuhkojen kuuntelu, lonkkien tarkastus sekä painon ja keltaisuuden huomioiminen.
Vauva voi kotiutua myös niin, että hän jää vielä äiti-vauvapoliklinikan seurantaan. Poliklinikalla voidaan esimerkiksi seurata vauvan keltaisuusarvoa laboratorionäytteiden perusteella.
Jatkohoito
Neuvolan terveydenhoitajalle lähetetään digitaalinen hoitopalaute, jossa annetaan tiedot synnytyksestä ja äidin ja vauvan voinnista kotiin lähtiessä. Kotiuduttuaan äiti ottaa itse yhteyttä neuvolaan ja sopii esimerkiksi terveydenhoitajan kotikäynnistä.
Jos äidille tulee ennen jälkitarkastusta runsasta verenvuotoa, alavatsakipuun liittyvää kuumeilua tai keisarileikkaushaava ei pysy hyvin kiinni, hän voi tulla naistentauti- ja raskauspäivystykseen.
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Päivitetty 9.12.2024