Valikkonäyttö
Sijoitettavalle lapselle
Sijoitettavalle lapselle
Lastensuojelu - sijoitettavalle lapselle - web-sisältö
Hei sinä lapsi, jolle haetaan pitkäaikaista sijaishuoltopaikkaa!
Sosiaalityöntekijäsi on valmistellut sijoitustasi kodin ulkopuolelle ja sinulle etsitään sijaishuoltopaikkaa. Pyrimme löytämään sijaishuoltopaikan, joka vastaa tarpeisiisi. Huomioimme myös toiveitasi ja mahdollisuuden pitää yhteyttä läheisiisi. Paikka voi olla ammatillinen perhekoti, lastenkoti tai koulukoti.
Sinulla on oikeus kertoa mielipiteesi sijaishuoltopaikan valintaan. Toiveesi voivat olla myös erilaiset kuin sosiaalityöntekijälläsi tai vanhemmillasi. Toiveistasi voidaan silti keskustella sosiaalityöntekijän ja sijaishuoltopaikan kanssa. Pääset tutustumaan ennen muuttoa uuteen sijaishuoltopaikkaasi ja kertomaan siitä mielipiteesi. Sijaishuoltopaikassa sinua tuetaan ja autetaan haasteissasi, jotta elämäntilanteesi muuttuisi paremmaksi. On tärkeää, että haluat myös itse työskennellä parantaaksesi tilannettasi.
Huostaanoton myötä saatat muuttaa toiselle paikkakunnalle asumaan, kaveripiiriisi tulee muutoksia ja koulusi vaihtuu. Elämääsi tulee uusia ihmisiä, uusi ympäristö ja uusia sääntöjä sekä velvollisuuksia ja oikeuksia. Muutokset voivat tuntua isoilta ja vaikeilta kohdata, mutta ympärilläsi on aikuisia, joilta voit saada apua. Muutoksissa voit tukeutua myös omaan sosiaalityöntekijääsi.
Sijaishuollon arki
Mitä siellä sijaishuollon arjessa sitten oikein tapahtuu? Ei mitään ihmeellistä, vaan tavallisia lasten ja nuorten elämään kuuluvia asioita. Arjen tärkeä juttu on koulunkäynti, jonka ympärille muut asiat rakentuvat. Koulupäivien jälkeen lastenkodissa voi olla yhteistä tekemistä muiden lasten tai omaohjaajan kanssa, harrastuksia ja kaveritapaamisia.
Omaan arkeesi liittyvistä asioista voit yleensä sopia omaohjaajasi kanssa. Lastenkodissa voit jutella erilaisista asioista ohjaajien kanssa. Ohjaajat keskustelevat myös perheesi kanssa. Monesti lapset käyvät joinakin viikonloppuina kuukaudesta kotijaksoilla tapaamassa läheisiään. Läheisesi voivat myös tulla lastenkotiin tapaamaan sinua.
Sosiaalityöntekijäsi tapaa sinua säännöllisesti ja voit olla häneen aina halutessasi yhteydessä. Jos koet, että sinulle valittu sijaishuoltopaikka ei ole lainkaan sinulle sopiva, sinua kohdellaan epäasiallisesti tai vointisi sijaishuoltopaikassa on kovin huono, voit kertoa kokemuksistasi ja ajatuksistasi omalle sosiaalityöntekijällesi. Sosiaalityöntekijäsi tekee tiivistä yhteistyötä sijaishuoltopaikkasi kanssa sijoituksesi aikana.
Tutustu oikeuksiisi sijaishuollossa
On tärkeää, että tiedät omat oikeutesi sijaishuollossa. Niistä sinulle kertovat sosiaalityöntekijäsi ja sijaishuoltopaikkasi työntekijät.
- Oikeudet sijaishuollossa
- Meidän oma valvontasuunnitelma(pdf. Lastensuojelun Keskusliiton sivut)
- Kaikkein tärkeimmät asiat (NOJA ja Lastensuojelun Keskusliitto) (pdf)
- TikTok Sossut
- Pesäpuu ry – vertaistukea lapsille ja nuorille
Päivitetty 17.6.2024