Lapsen kehityksen tuki

Kootusti tietoa psykologi- ja terapiapalveluistamme, joiden avulla tuemme lapsesi kehitystä.

Neuvolapsykologit

Neuvolapsykologit tarjoavat sinulle psykologista tukea vanhemmuuden kysymyksissä. Neuvolapsykologin puoleen voit kääntyä, kun

  • tuntuu vaikealta sopeutua uuteen elämäntilanteeseen tai vanhemmuuteen
  • lapsesi kehitystason arviointi ja seuranta edellyttävät psykologisia tutkimuksia.

Lasten terapia- ja kuntoutuspalvelut

Tarjoamme tukea lapsen kehitykseen puhe-, fysio-, toiminta- ja ravitsemusterapiassa. Terapiaan ohjaudutaan terveydenhuollon ammattilaisen suosituksella tai lähetteellä. Sen voi tehdä esimerkiksi neuvolan terveydenhoitaja tai lääkäri.

Lapsten terapiapalvelut ovat maksuttomia.

Puheterapia lapsille

Puheterapiaa voidaan antaa lapsellesi, jos hänellä on äännevirhe tai kielellinen kehitys on viivästynyt. Joskus puheterapiaa tarvitaan osana lapsen suulakihalkion tai autismin hoitoa.

Fysioterapia lapsille

Fysioterapiaa tarjotaan vauva- tai leikki-ikäiselle lapselle, jos hänellä on motorisia ongelmia, esimerkiksi viivettä tai poikkeavuutta motorisessa kehityksessä, raajojen asentovirheitä tai muita tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Fysioterapiaa järjestävät lasten fysioterapian ja sote-asemien fysioterapian vastaanotot.

Toimintaterapia lapsille

Toimintaterapeutit arvioivat lapsen valmiuksia ja selviytymistä päivittäisen elämän tilanteista sekä kuntoutustarvetta. Toimintaterapia tapahtuu vastaanotolla, päiväkodissa, erityiskoululla tai lapsen kotona.

Ravitsemusterapia lapsille

Ravitsemusterapiaa tarjotaan, kun tarvitaan ravitsemusohjauksen erityisosaamista. Neuvolaikäisillä tällaisia ovat syömiseen liittyvät haasteet, ali- ja ylipaino, lihavuus ja erityisruokavaliot.

Lasten neuropsykologit

Lasten neuropsykologit vastaavat perusopetusikäisten lasten ja nuorten neuropsykologisesta kuntoutuksesta ja tutkimuksesta.

Neuropsykologisella kuntoutuksella tuetaan lapsen tai nuoren toiminta- tai oppimiskykyä sekä lievittämällä vaikeuksien taustalla olevia neurokognitiivisia häiriöitä että vahvistamalla korvaavia keinoja. Kuntoutus voidaan järjestää yksilö-, pari- tai ryhmäkuntoutuksena. Vanhempien ja koulun aikuisten ohjaus on keskeinen osa kuntoutusta.

Kuntoutukseen ohjaudutaan lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmän kautta. Työryhmä käsittelee kuntoutushakemukset moniammatillisesti ja arvioi kuntoutuksen tarpeen.

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hakeminen edellyttää neuropsykologista tutkimusta. Tutkimukseen ohjaudutaan toisen ammattilaisen (esimerkiksi psykologi, lääkäri) kautta.


Etsitkö näitä?

Lasten mielenterveyspalvelut tukevat lasta ja perhettäsi mielen hyvinvointiin sekä riippuvuuksiin liittyvissä asioissa. Palveluihin ohjaudutaan lähetteellä silloin, kun muut tukitoimet tai palvelut eivät ole helpottaneet lapsen tilannetta.
 
Lasten ja nuorten poliklinikalla hoidetaan alle 16-vuotiaita tamperelaisia tai orivesiläisiä lapsia ja nuoria esimerkiksi kasvuun, kehitykseen, erilaisiin oireisiin ja sairauksiin liittyvissä ongelmissa, vaatii lääkärin lähetteen.
 

Etsitkö nepsy-tietoa?

Nepsy-sivuille on koottu tukikeinoja, joista hyötyvät ensisijaisesti nepsy-piirteiset lapset, nuoret ja heidän perheensä, mutta niistä voi olla apua kaikille erilaisissa käyttäytymisen haasteissa. 

Päivitetty 10.2.2025