Liikkuvien palveluiden kokeilu 2024

Liikkuvien lähipalveluiden kokeilun tavoitteet

Liikkuvien palveluiden kokeilun tavoitteena oli rakentaa uusi toimintamalli palveluiden tuomiseksi lähelle asukkaita. Kokeilussa palvelujen sisältö suunniteltiin alueen palvelutarpeen perusteella. Alueen asukkaat osallistuivat liikkuvien palveluiden kehittämiseen ja arviointiin. 

Kokeilussa vahvistettiin etälääkärin tukimallia, jossa lähiasiointipisteiden hoitajat voivat pyytää lääkäriltä tukea videoyhteyden kautta. Tämä mahdollistaa nopean ja tehokkaan asiantuntija-avun saamisen ilman, että potilaan tarvitsee siirtyä fyysisesti eri vastaanotolle.

Alueellisten ja kansallisten pilottien sekä digipalveluista saatavien kokemusten perusteella päätettiin Pirkanmaalle soveltuvista, fyysiset palvelupisteet korvaavista palveluista ja säilyvistä lähiasemista 7.10.2024. Liikkuvien palveluiden kokeilun arvioinnin tuloksia hyödynnettiin palveluiden verkoston päätöksenteossa.

Asukastyöpajojen tulokset

Asukkaiden kanssa kokeilua kehitettiin 30.1. Punkalaitumen kirjastolla, 6.2. Luopioisten seurakuntakeskuksella ja 7.2. Kurun Seuratalolla.

Asukkaat valikoivat tärkeimmät lähelle tuotavat palvelut ja kohderyhmät. Tärkeimmiksi palveluiksi miellettiin laboratoriopalvelut, lääkärin, hammashoidon, terveydenhoitajan, hammaslääkärin, fysioterapeutin, lastenneuvolan ja diabeteshoitajan palvelut sekä mielenterveyspalvelut ja sosiaalipalvelut.

Asukkaat valitsivat ensisijaisiksi liikkuvien lähipalvelujen saajiksi henkilöt, jotka eivät osaa käyttää digitaalisia palveluita, iäkkäät, autottomat, liikuntarajoitteiset, päihde- ja mielenterveysongelmaiset ja esimerkiksi lapsiperheet, joissa puoliso käy perheen ainoalla autolla muualla töissä

Lue uutinen asukkaiden kehittämistyöpajoista. 

Asukastiedotteet

Kurun, Luopioisten ja Punkalaitumen jokaiseen kotitalouteen jaettiin tiedotteet 28.2.2024. Asukastiedotteisiin on koostettu yhteen kokeilun aikaiset palvelut ja yhteydenottokanavat.

Avustettu Suomi.fi-valtuutus

Valtuuttaminen tarjoaa esimerkiksi ikääntyneen läheisille sujuvamman tavan olla tukena terveys- ja sosiaaliasioissa. Kokeilussa tuotiin uutena palveluna avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu. 

Suun terveydenhuollon kokeilu

Suun terveydenhuolto toteutti liikkuvien lähipalveluiden kokeilussa Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella muista terveyspalveluista erillisen kokeilun. Se oli suunnattu ikääntyvälle väestölle, ja jokaisella paikkakunnalla keskityttiin hieman erilaisiin asiakasryhmiin.

Kokeilun aikana suun terveydenhuollon peruspalvelut pysyivät Kurussa ja Punkalaitumella ennallaan. Luopioisissa puolestaan suun terveydenhuollon palveluita ei ollut saatavilla hammashoitolassa useampaan vuoteen. Siellä palvelut kokeilun myötä osin paranivat.

Ikääntyvät valittiin kohderyhmäksi, koska suunterveys yleensä heikkenee iän myötä, ja suun ongelmat vaikuttavat heikentävästi elämänlaatuun. Ikääntyvien suunterveys on suuri haaste, sillä heillä on yhä useammin omia, runsaasti korjattuja ja hoidettuja hampaita, joiden omahoito on vaativaa ja edellyttää aiempaa enemmän tukea.

Tavoitteenamme oli kerätä tietoa nykyisten palveluiden toimivuudesta ja iäkkäiden suunterveydentilasta, jotta voisimme ottaa ne paremmin huomioon ikääntyvien suun terveydenhuollon palveluita suunniteltaessa.

Kurun suun terveydenhuollon kokeilu

Kurun hammashoitolan hammaslääkäri tutki kokeilun aikana Kurun postinumeroalueella asuvien vuonna 1949 syntyneiden eli 75-vuotiaiden suun ja hampaat. Hammastarkastus oli asiakkaalle maksuton, mutta tarvittavat kuvantamistutkimukset ja hoitotoimenpiteet olivat maksullisia. 

Tavoitteenamme oli saada kokonaiskuva pirkanmaalaisten ikääntyneiden suun terveydentilasta, ennakoida ikääntyvän suunterveyden haasteita ja hoitaa suu tulehdusvapaaksi ennen mahdollista raskaamman hoidon tarvetta. Hammaslääkärin palvelut tuotettiin Kurun hammashoitolassa.

Luopioisten suun terveydenhuollon kokeilu

Luopioisissa kokemuksia kerättiin hammashoidon toteuttamisesta kotihoidon asiakkaiden omissa kodeissa. Tavoitteena oli kerätä tietoa nykyisten palveluiden saatavuudesta ja liikkuvien lähipalveluiden kokeilujakson aikaisista palvelukokemuksista.

Palvelun toteutti ulkopuolinen palveluntarjoaja. Palvelu oli maksullinen ja hinnat olivat samat kuin hyvinvointialueen muissakin suun terveydenhuollon palveluissa.

Punkalaitumen suun terveydenhuollon kokeilu

Punkalaitumella kokeilu kohdistui palveluasumisyksikön asukkaisiin. Suuhygienisti arvioi asukkaiden suun terveydentilan ja ohjasi tarvittaessa hoitoon. Suuhygienisti osallistui kokeilun aikana uusien palveluyksikön asukkaiden palvelutarpeen arviointiin, ja myös suun ja hampaiden tilanne kartoittiin

On tiedossa, että suunterveys romahtaa usein viimeisen kotona vietetyn vuoden aikana ja suun ongelmat vaikuttavat heikentävästi elämänlaatuun viimeisinä vuosina. Riittävällä suuhygienialla voidaan edistää hyvinvointia. Siksi kokeilussa keskityttiin myös palveluasumisyksiköiden hoitohenkilökunnan ohjaamiseen ja tukemiseen. Tavoitteena oli varmistaa, että suun hygieniaa ylläpidetään riittävällä tasolla päivittäisessä arjessa.

Apua asiointiin digitaalisesti

Lähiasiointipisteille tuotiin kokeilun aikana asukastietokoneita. Asukas pystyi saamaan opastusta hyvinvointialueen digitaalisten palveluiden käyttöön joko asukastietokoneella tai tuomallaan omalla laitteella.

Opastukseen voi varata myös jatkossa ajan Kurun ja Luopioisten lähiasiointipisteelle tai tulla paikan päälle Punkalaitumen lähiasiointipisteelle. Myös lähitoreilla annetaan opastusta ja tukea digipalveluiden käyttöön. Katso paikkakuntasi asiointipisteet: Tukea digipalvelujen ja -laitteiden käyttöön

Voit pyytää apua seuraaviin tilanteisiin:

Videovastaanotot

  • ohjaamme videovastaanottojen käytössä
  • harjoittelemme yhdessä videovastaanotolle liittymistä
  • avustamme videovastaanottojen avaamisessa

OmaPirhan digitaaliset palvelut

  • ohjaamme varaamaan ajan digitaalisesti
  • opastamme digiklinikan käytössä
  • opastamme digiklinikka-sovelluksen lataamisessa
  • ohjaamme käyttämään lomakkeita

Pirha.fi-verkkosivut

  • opastamme pirha.fi-palveluihin

Puolesta asiointi digitaalisissa palveluissa

  • kerromme Suomi.fi-valtuuttamisesta
  • opastamme avustetun valtuuksen rekisteröimisessä

OmaKanta-palvelu

  • opastamme uusimaan reseptit OmaKannan kautta
  • opastamme lukemaan OmaKannan kautta hoitoon liittyviä kirjauksia

Laitteisiin, verkkoyhteyksiin ja palomuureihin liittyvissä kysymyksissä ohjaamme yleisen digituen piiriin. Näitä palveluja tarjotaan Punkalaitumen kirjastolla, Pälkäneen digikerhossa, Kangasalan pääkirjastolla ja Kurun kirjastolla.

 Liikkuvat palvelut -pilottia tuetaan Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoituksella. Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (HOPPU) -hanke on rahoitettu Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.

Päivitetty 22.1.2025