Infektiotiedote 7/2024
10.12.2024
Rokoteperäisen polioviruksen löytymisen edellyttämät toimet terveydenhuollossa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannassa on Tampereen seudulta löytynyt poliovirusta. Löydös osoittautui muuntuneeksi tyypin 2 poliovirukseksi (VDPV2). VDPV2 on muuntunut elävästä, heikennetystä, suun kautta otettavasta poliorokoteviruksesta. Muuntuneita tyypin 2 polioviruksia on tämän syksyn aikana löytynyt jätevesiseurannassa myös Espanjassa, Puolassa ja Saksassa. Virukset ovat geneettisesti yhteydessä alun perin Nigeriassa havaittuun viruskantaan, joka edelleen kiertää useissa Afrikan maissa. Yhtään poliotapausta ei Euroopassa ole kuitenkaan todettu.
Muuntuneen rokoteperäisen polioviruksen löytyminen tarkoittaa, että alueella on ollut näytteenottoaikana yksi tai useampi poliovirusta erittänyt henkilö. Jos täysin tai osittain rokottamaton henkilö kohtaa kyseisen viruksen, hän voi saada tartunnan ja harvinaisissa tapauksissa sairastua oireiseen polioon.
Suomalaiset ovat rokotteilla hyvin suojattuja poliota vastaan. Viimeinen poliotapaus todettiin Suomessa vuonna 1985. Samana vuonna koko väestölle tarjottiin polion tehosterokote. Nykyisin Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta, joka ei sisällä eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada poliovirustartuntaa. Rokotteen saa maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Lapsilla poliorokotusten kattavuus on yli 98 prosenttia. Rokotetta tarjotaan lapsille kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä, ja suojaa tehostetaan 4-vuotiaana. Aikuisten on huolehdittava siitä, että he ovat saaneet elämänsä aikana yhteensä kolme annosta poliorokotetta. Lisäksi matkailijoille suositellaan tehosterokotetta, jos oleskelu maassa, jossa on kohonnut riski poliotartunnalle, kestää yli neljä viikkoa ja edellisestä tehosteannoksesta on yli 12 kuukautta.
Akuutille poliohalvaukselle tyypillinen taudinkuva on kuumeista infektiotautia seuraava tahdonalaisten lihasten toiminnan heikentyminen (velttohalvaus) muutaman päivän kuluessa ilman tuntoaistin vajausta vastaavissa kehon osissa. Polion mahdollisuus on muistettava, ellei äkillisten halvausoireiden muu aiheuttaja ole ilmeinen.
Toimenpiteet terveydenhuollossa:
- Rokotesarjan toteutuminen poliota vastaan tulee tarkistaa erityisesti lapsilta ja maahanmuuttajilta, ja tarvittaessa tarjotaan puuttuvat rokotteet. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se on asiakkaalle maksuton.
- Ulostenäytteet poliovirusviljelyä varten pyydetään potilailta, joilla on
- äkillisiä velttohalvausoireita ilman selvää aiheuttajaa (myeloradikuliitti)
- aseptinen meningiitti tai enkefaliitti
Ulostenäytteet otetaan mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen, kahtena mieluiten peräkkäisenä päivänä. Mikäli potilas kotiutuu, hänelle annetaan mukaan näytteenotto- ja toimitusohjeet ja tarvittavat välineet. Näytteet lähetetään Fimlabista tutkittavaksi THL:n viruslaboratoriossa.
Potilasta tutkiva terveydenhuollon yksikkö täyttää:
- Fimlab tutkimuspyyntö: 3465 F-PoliVi: ulosteen poliovirusviljely.
- THL:n näytelähete (täytetään kliinisten tietojen ja ulostenäytteiden osalta)
Lisätietoa:
Päivitetty 10.12.2024