Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Ensiaskeleet sijaisvanhemmuuden polulla

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Ensiaskeleet sijaisvanhemmuuden polulla

Ensiaskeleet sijaisvanhemmuuden polulla

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!
Harkitsetko sijaisvanhemmaksi ryhtymistä? Sinulla on varmasti mielessä monenlaisia toiveita ja kysymyksiä. Millaista elämä sijaisvanhempana mahtaisi olla? Millainen lapsi perheeseen tulisi asumaan? Mitä perheenjäsenet tästä ajattelisivat, entä muut läheiset? Sopiiko nykyinen koti sijaisperhetoimintaan? Miten sijaisperhe tulee taloudellisesti toimeen? Mitä eroa on sijaisperheenä olemisella ja adoptiolla? Mitä tarkoittaa yhteistyö lapsen omien vanhempien kanssa?

Infopuhelin

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Infopuhelin sijaisperhetoiminnasta kiinnostuneille: 040 800 4200

Soita tai jätä tekstarilla soittopyyntö! Vastaamme mielellämme kaikkiin sijaisperhetoimintaa koskeviin kysymyksiin.

Ensiaskeleet sijaisvanhemmuuden polulla 2

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Yhteydenottosi jälkeen aloitamme työskentelyn Sinun ja perheesi kanssa. Saatte lisätietoa juuri teidän perhettänne koskeviin kysymyksiin ja pääsette miettimään sopivaa valmennusajankohtaa.

Ennen valmennusta teemme kotikäynnin ja käymme yhdessä läpi perheenne taustatiedot. Näitä ovat kotikunnan lausunto soveltuvuudesta sijaisperheeksi ja lääkärintodistus terveydentilasta. Rikosrekisteriote tarkistetaan myöhemmin, ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä.

Valmennuksen kautta toimintaan

Valmennuksesta saat perustiedot lastensuojelusta ja sijaishuollosta sekä sijaisvanhempien roolista ja tehtävistä. Tutustut kiintymyskeskeiseen ja terapeuttiseen kasvatustapaan ja valmistaudut surujen ja menetyksen kohtaamiseen. Tutkiskelet omaa elämäntarinaasi ja kirkastat omat ja perheesi taidot ja voimavarat sijaisvanhemmuuden tiellä.

Valmennuksen lopuksi voitte valita, suuntaatteko pitkäaikaiseksi sijaisperheeksi vai päivystysperheeksi. Valmennuksen ja arvioinnin lopputulos voi myös olla, ettei sijaisperhetoiminta ole teille tällä hetkellä ajankohtaista. Ehkä voitte aloittaa tukiperheenä tai lomittajana?

Loppuarvioinnin yhteydessä tulevan sijaisperheen kanssa sovitaan siitä, millainen lapsi tai sisarukset perheeseen voidaan sijoittaa.

Ensimmäinen sijoitus

Pitkäaikaisen sijoituksen ensimmäinen vuosi on erityistä aikaa niin lapselle kuin sijaisperheellekin. Luotsin sijaisvanhempana jäät aluksi kotiin hoitamaan lasta, vähän kuin vanhempainvapaalle!

Sijaisvanhemmat saavat tehtäväänsä tukea. Ensimmäisen vuoden aikana tuttu valmentajanne Luotsista jatkaa työskentelyä kanssanne ja hänen työparikseen tulee sijoitetun lapsen oma sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijät vierailevat kodissanne tapaamassa sijoitettua lasta ja koko sijaisperhettä. Käynneillä ratkotaan ajankohtaiset asiat, mutta myös syvennetään valmennuksen teemoja ja arvioidaan muiden tukitoimien tarvetta.

Sijaisvanhempina teille tarjotaan jatkokoulutusta, työnohjausta ja mentorointia. 

Kun sijoituksen alusta on kulunut vähintään vuosi, sijaisvanhempi voi palata kodin ulkopuoliseen työhön tai opintoihin tai voidaan alkaa valmistella uutta sijoitusta.

Sijaisvanhemmuuden polku haarautuu

Jokainen sijaisperhe luo oman tarinansa, eikä ole yhtä oikeaa tapaa elää sijaisperheen elämää. Joku perhe astelee eteenpäin yksi sijoitettu lapsi matkassaan, toisen vanavedessä kulkee kokonainen joukkue. Päivystysperhe voi ryhtyä pitkäaikaiseksi sijaisperheeksi luokseen sijoitetulle lapselle ja pitkäaikainen sijaisperhe voi aikanaan aloittaa päivystyksen. Voi saatella yhden nuoren aikuiseksi tai antaa sijaisvanhemmuuden viedä kerta kaikkiaan mukanaan, niin että vielä eläkeiän kynnyksellä on valmiina uuteen sijoitukseen!

Sijaisvanhemmuus on lapsellinen ammatti ja ihan oikeaa työtä

Haluatko työskennellä sijaisvanhempana päätoimisesti? 

Meille Luotsissa on tärkeää tukea sijaisperheiden ammatillista kasvua. Tarjoamme sijaisperheille jatkokoulutusta ja ohjausta, joiden avulla sijaisvanhemmat voivat kasvattaa osaamistaan. Sijaisvanhemmat saavat työstään hoitopalkkion, joka mahdollistaa päätoimisen sijaisvanhempana toimimisen.

Päivystysperheiltä edellytetään päätoimisuutta. Myös pitkäaikaisen sijaisperheen vanhempi voi keskittyä sijaisvanhemmuuteen päätoimenaan. Tällöin perheessä on yleensä useampia sijoitettuja lapsia.  

Entä jakaisitko osaamistasi mentorina (mentorointi on kokeneemman sijaisvanhemman tavoitteellista tukea vähemmän kokeneelle sijaisvanhempikollegalle)? Voisiko sinusta jonain päivänä tulla PRIDE-valmentaja? Tai ryhtyisitkö yhdistysaktiiviksi Pirkanmaan perhehoitajissa? Sijaisvanhemmuus tarjoaa hienoja mahdollisuuksia. Tule mukaan!

Oletko jo käynyt valmennuksen tai toivotko uutta sijoitusta?

Lähetä meille hakemus perhehoitajaksi, niin aloitetaan yhteistyö!

Voit lähettää hakemuksen sähköpostitse luotsi@tampere.fi tai postitse Perhehoito Luotsi, Karhunkatu 45 H 1, 33520 Tampere.

Päivitetty 21.12.2023