Yhteiskunnallinen osallisuus
Kokemus osallisuudesta lisää hyvinvointia, turvallisuutta, uskoa tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin. Osallinen ihminen kokee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta. Hän tulee kuulluksi itsenään ja vaikuttaa elämänsä kulkuun ja yhteisiin asioihin.
Osallisuus edellyttää yhteyttä omiin ja yhteisiin voimavaroihin, joita ovat luottamus ja keskinäinen kunnioitus, toimeentulo, palvelut, tieto, taito, toiminta ja yhteiset merkitykset.
Ollakseen osallinen omassa elämässä ihmisellä on oltava päätösvaltaa omasta elämästään, mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä kulkuun ja omiin palveluihinsa. On tärkeää, että ihminen voi toteuttaa itseään ja kehittyä itsensä näköisenä.
Erilaisia osallisuuden muotoja
Osallisuus omassa elämässä tarkoittaa sitä, että ihminen voi elää omannäköistä elämää. Jokaisen tulee voida myös itse määritellä, mihin toimintaan tai palveluun hän osallistuu.
Osallisuus yhteisöissä tarkoittaa, että voi kuulua itselleen tärkeisiin yhteisöihin ja voi vaikuttaa niissä tärkeisiin asioihin. Yhteisöjä voivat olla kaveripiiri, perhe, asuinalueen ihmiset, paikallinen tai verkossa kokoontuva harrastusryhmä, kansalaisliike tai yhteiskunta.
Asiakasosallisuudella tarkoitetaan mahdollisuutta vaikuttaa ja osallistua palvelujen suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Asiakkaan osallisuudella omassa palvelussa tarkoitetaan palveluja käyttävän henkilön oikeuttaa tulla kuulluksi ja sopia palveluistaan yhteisymmärryksessä ammattihenkilöstön kanssa.
Työelämäosallisuudella tarkoitetaan työllistymisvalmiuksien edistämistä, kuntoutumista työmarkkinoille ja osallisuuteen sekä työmarkkinoiden toimintaan vaikuttamista.
Asukasosallisuudella tarkoitetaan alueen asukkaan oikeutta osallistua ja vaikuttaa alueensa päätöksentekoon ja palveluihin. Asukkaalla on oikeus saada tietoa vaikuttamismahdollisuuksistaan ja siitä, mihin päätöksiin ja toimenpiteisiin osallistuminen johtaa.
Päivitetty 20.2.2025